Hekimlere şiddet, sağlık hizmetinin rahatlığından kaynaklanıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2012 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet, 24 tabip odasının katılımıyla Samsun'da düzenlenen 3. Genişletilmiş Hekim Çalıştayı'nda masaya yatırıldı. Çalıştaya katılan davetliler, hastanelerde sağlık hizmeti veren personelin mağduriyetiyle sonuçlanan şiddet hadiselerinin, sosyolojik ve bürokratik açıdan incelenmesi gerektiğini vurguladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan da hekimlere yönelik şiddetin artmasında ucuz, çeşitli, kolay, çabuk, yakın, rahat ve bedava sağlık hizmetinin etkisi olduğunu savundu.

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi dekanlık toplantı salonundaki çalıştay hakkında bilgi veren Samsun Tabip Odası Başkanı Yardımcısı Doç. Dr. Mithat Günaydın, hekimlerin sıkıntılarını dile getirme, çözüm önerileri arama, alınacak kararları ilgili makamlara iletme amacı taşıdığını söyledi. Günaydın, ?Temennimiz ,ilgili makamların da çalıştaya kulak vermesi ve buradan çıkan sonuçları değerlendirmesidir. Burada YÖK Yasası, Sağlıkta Dönüşüm Programı, iş güvenliği ve hekime şiddeti konuşacağız. Hekime şiddet, zaten güncelliğini yitirmiyor. Sadece hekime değil, aslında toplumda bir şiddet var. Bunun sosyolojik açıdan incelenmesi gerekir. Şiddet konusunda Sağlık Bakanlığı'nın birtakım adımları oldu. Hatlar kuruldu. Doktor ve ambulans şoförü arkadaşımızı darp eden kişilere toplam 10 yıl hapis cezası verildi. Bunlar caydırıcı unsurlar.? dedi.

TBB Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir Aktan ise Sağlık Bakanlığı'nın şiddetin arttığını değil, daha görünür hale geldiğini savunduğunu kaydetti. TTB'nin çalışmasına göre sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığının altını çizen Aktan, ?Bunun nedenlerine de bakmak lazım. Çalışma şartlarının zorluğu ve uzunluğu, uykusuzluk, yorgunluk gibi baskılar şiddeti arttırıyor. Yöneticilerin söylemi de artmasına katkıda bulunuyor. Sağlık sisteminin mükemmel olduğunu tekrarlarken hastalar, hastanelerde umdukları ortamı bulamadıklarında bunun suçlusu hekim veya sağlık çalışanıymış gibi oluyor. Şiddet de burada kendini gösteriyor. Dolasıyla içinde bulunduğumuz ortamı gözden geçirmek ve yöneticilerin söylemlerine dikkat etmesi gerekmektedir.? şeklinde konuştu.

Rektör Akan da hekimlere yönelik şiddetin artmasında, kaliteli sağlık hizmetinin etkisi olduğunu söyleyerek, ?İnsanlarımız, 'Benim dedem, ninem, kardeşim, eşim, çocuğum aslında ölmeyecekti ama doktor öldürdü.' diyor. Sanki ölüm kalktı ama hasta hastanede ölünce doktor öldürmüş oluyor. Eskiden insanlar, hiç olmazsa hekimine teşekkür ederdi. Şimdi teşekkürü bile çok görüyorlar. 2004'ten beri yapılan ameliyat sayısı, kişilerin hastaneye veya diğer sağlık kurumlarına gitme sayıları en az beş kat arttı. Bu kadar masrafın yüzde 50-60'ı gereksizdir, israftır. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar vatandaş, bu kadar ucuz, çeşitli, kolay, çabuk, yakın ve rahat sağlık hizmeti almıyor. Bu rahata ve imkanlara alıştık. Herhalde bu da tatmin etmeyince bir iki doktora dokunsak da kendimizi tatmin etsek diye düşünüyor olmalılar.? ifadelerini kullandı.

Çalıştaya OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu, Başhekim Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk ve çok sayıda bilimadamı katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber