2 bin yıldır dokunulmazlığa sahip

Türk turizminin sembolü olan Antalya Side Apollon Tapınağı 2 bin yıldır dokunulmazlığa sahip.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2012 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Günümüzde Türk turizminin kültür turizmi sembolü olan Apollon Tapınağı, geçmiş asırlarda da kendisine sığınanlara karşı 'can güvenliğinin' simgesi olmuş. Side Müzesi Müdürü Güner Kozdere, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yurtdışı turizm fuarlarının sembolü olan Apollon Tapınağı'nın M.S. 2'nci yüzyıldan bu yana dokunulmazlığı olduğunu söyledi. Kozdere, "M.S. 2'nci yüzyılda inşa edilen tapınak ülkemizin kültür turizmini sembolize ediyor. Tapınak inşa edildiği dönemde hep koruma altında tutulmuş. Tapınağa sığınanların can ve mal güvenliğe dokunulmamış. Can güvenliği hep koruma altına tutulmuş. Tapınağın can ve mal güvenliğini sağlamada dokunulmazlığı bulunuyor. " diye konuştu.

Kozdere, Side'nin tarihten bugüne bir liman şehri olduğunu Pamfilya bölgesinde başşehri olduğunu ifade etti.

Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, Athena ve Apollon tapınaklarının Türk turizminin sembolü olduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2 tapınağı koruma amaçlı belediyelerine tahsis ettiğini belirten Uçar, bunun Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydetti. 2 bin yıllık tarihi yapının yıpranmaması için koruma altına aldıklarını belirten Uçar, tahsis edilen alanda tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması ve korunması için Anadolu Üniversitesi Arkeolojii Bölümü ve Side Kazı Başkanı Doç.Dr. Hüseyin Alanyalı tarafından konservasyon ve restorasyon çalışması yapıldığını söyledi.

Uçar, dünyada en güzel gün batımının Side'de Apollon Tapınağı bölgesinde olduğunu tapınağın mimarisinin de ona göre yapıldığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber