Tarsus'ta ?İşletmelere Yönelik Devlet Destekleri' konulu seminer

Mersin'in Tarsus ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Tarsus Girişimci İşadamları Derneği(TAGİD) 'İşletmelere Yönelik Devlet Destekleri' konulu seminer verdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2012 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İPED Danışmanlık Eğitim ve Bilişim Ltd. Şti. Sahibi Rahim Aladağ seminere konuşmacı olarak katıldı.

Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen seminerinde konuşan Aladağ, yaklaşık 2 saat Tarsus'un ekonomisine yön veren iş adamlarına devlet destekleri hakkında aydınlatıcı bilgiler verdi. KOSGEB Destekleri, Tarım ve Hayvancılık Destekleri, AR-GE Destekleri, İhracat Destekleri ve Çukurova Kalkınma Ajansı'nın Desteklerinden bahseden Aladağ, Anadolu sermayesinin kendi gücüyle büyüdüğünü ancak özellikle büyükşehirlerdeki işletmelerin ise devletin imkânlarından da faydalanarak büyüdüğünden bahsetti.

Aladağ, ?Arçelik, Ford gibi küresel şirketler TUBİTAK destekli AR-GE hibelerinden faydalanmakta, Mavi Jeans, Ülker, Colin's, Vestel gibi firmalar Ekonomi Bakanlığı'nın ihracat desteklerinden faydalanırken, Anadolu sermayesinin bu desteklerden İstanbul sermayesi kadar faydalanamadığı görülüyor. KOSGEB Anadolu'da da yaygın olarak kullanılıyor. Ancak Tarsus'u iş adamları ise bu konuda diğer bölgelere göre daha az faydalanıyor. Yurt içi fuar, yurt dışı iş gezisi, nitelikli eleman desteği, tanıtım desteği gibi bir çok desteğin 1-2 sayfalık başvuru formu ile müracaatı yapılabilir. Ancak iş adamlarımızın bu basit işlemleri yaparken bile zorlanıyor." dedi.

TAGİD üyelerinin bütün devlet desteklerinden faydalanmasını istediklerini dile getiren Aladağ şöyle konuştu: "Ulusal hatta uluslar arası şirketler birçok sektörde yer almakta ve yaygınlaşarak tüm bölgelere gitmektedir. Önce süpermarketler gelerek bakkalları bitirdi, sonra büyük hırdavat firmaları küçük hırdavatçıları bitirdi. Şimdi büyük elektronik mağazaları da bu bölgedeki esnafı bitiriyor. Sırasıyla mobilyacılara, kırtasiyecilere kadar herkesi rakibi ulusal yada uluslar arası firmalar olacaktır. Onlarla rekabet edebilmek için büyümeye ya da birleşmelere ihtiyaç vardır. Tam da bu konuda KOSGEB çok önemli bir destek vermektedir. 5 firmanın birleşip bir araya gelmesiyle birleşmeleri halinde, 250 bin lira hibe ve 500 bin TL faizsiz kredi veriyor. İşbirliği-Güç birliği destek programı adı verilen destekle aynı sektörden en az 3 firma olmak üzere bir araya gelindiğinde her türlü maliyet için 250 bin lira hibe ve 500 bin lira faizsiz kredi veriyor. Bu kaçırılmaması gereken, çok önemli bir destektir. Ayakta kalmak, ilerlemek için KOBİ'ler bunu değerlendirmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber