YÖK, yolsuzlukla suçlanan hiçbir rektörün mahkemeye çıkmasına onay vermemiş

Haber Giriş : 23 Ekim 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerdeki Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Gül, YÖK'ün üniversitelerdeki yolsuzlukların hiçbirinin üzerine gitmediğini söyledi. Gül, YÖK'te de yolsuzluk olduğunu kaydetti.

İhaleye fesat karıştırmak ve çıkar amaçlı suç örgütü kurmaktan tutuklanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'a destek veren YÖK'ün, daha önce yolsuzluklara adı karışan hiçbir rektörün yargılanmasına müsaade etmediği ortaya çıktı. ?Rektör Aşkın'a sahip çıkmak Cumhuriyet'e sahip çıkmaktır' şeklindeki sözleri tepki çeken YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, yaptığı basın açıklamasında rektörün tutuklanması yerine hakim ve savcının, bütün belge ve bilgileri kendilerine göndermesi gerektiğini; gerekli işlemi kendilerinin yapacağını iddia etmişti. Ancak YÖK bugüne kadar üniversitelerde onlarca yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma, suiistimal, görevi kötüye kullanma gibi olaylar olmasına ve savcılıklara yapılan çok sayıda suç duyurusu bulunmasına rağmen hiçbir YÖK üyesi ve rektör hakkında yargılama izni vermedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 2000 yılında kurulan ve üniversitelerdeki yolsuzlukları araştıran komisyon, tespit ettiği yolsuzlukları rapor haline getirmiş ve savcılıklara suç duyurusunda bulunmuştu. Kanuna göre YÖK üyeleri ve rektörlerin yargılanabilmeleri için YÖK Genel Kurulu'nun onay vermesi gerekiyor. Ancak YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu, İnönü Üniversitesi eski Rektörü Ömer Şarlak gibi çok sayıda üniversite mensubunun yargılanmasına dönük talepler YÖK engelini aşamadı.

Üniversitelerdeki Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Gül, YÖK'te 1 milyon dolara yakın, diğer üniversitelerde de trilyonlarca liralık yolsuzluk tespit ettiklerini hatırlatarak, "Suç duyurusunda bulunduk, YÖK'ten sorumlu insanların yargılanmasını talep ettik. Ama YÖK hiçbirinin üzerine gitmedi. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç yürekliyse o konuların üzerine gitsin." dedi. Teziç'in, Rektör Aşkın'ı savunmanın Cumhuriyet'i savunmak ile eşdeğer göstermesine de tepki gösteren Gül şöyle konuştu: "Suiistimalin Cumhuriyet'le, Atatürkçülük'le ne alakası var? Madem kararı beğenmiyorsun, iyi hukukçulardan bir komisyon kur ve rektörü hukuk çerçevesinde savun."

TBMM'de kurulan Üniversitelerdeki Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun tespit ettiği ve haklarında Türk Ceza Kanunu çerçevesinde işlem yapılmasını istediği YÖK üyeleri ve rektörler şöyle:

YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz: YÖK Döner Sermayesi zarar ettirildi ve sermayesi aşındırıldı. Dokümantasyon Merkezi'nde 900 bin dolarlık yolsuzluk yapıldı. Bazı üniversite rektörlerini keyfi şekilde istifaya zorlarken haklarında çok sayıda soruşturma bulunan Kemal Alemdaroğlu ve İnönü Üniversitesi Rektörü Ömer Şarlak başta olmak üzere bazı rektörler hakkında işlem yapmadı.

İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu: Üniversitenin işlettiği büfe, otopark, kantin, kafeterya, konukevi ve sosyal tesis gelirleri bütçeye aktarılmadı. Üniversitenin sosyal tesislerinde 4 bin 105 kişiye yemek verildi gibi gösterilerek hem evrakta sahtecilik yapıldı hem de kamu zarara uğratıldı. TCK hükümlerine göre işlem yapılması istendi.

Malatya İnönü Üniversitesi eski Rektörü Ömer Şarlak: Yap-işlet-devret modeli çerçevesinde çarşı ve iş merkezi yapımını teminen protokol yapılması için vakfa yer tahsis edilmesi, öğretim üyelerinin yurtdışına gönderilmesi ve giderlerinin ödenmesi, tıbbi cihaz alımı ve danışmanlığı ile Turgut Özal Tıp Merkezi inşaatı konularında mevzuata aykırı işlem yaptı ve kamu zararına yol açtı. Hakkında Türk Ceza Kanunu (TCK) 79, 80 ve 240'ıncı maddeler uyarınca suiistimalden soruşturma açılması istendi.

Erciyes Üniversitesi eski Rektörü Zeki Yılmaz ve diğer yetkililer: Döner sermayenin bağlı bulunduğu tıp fakültesi araştırma hastanesinde görevli olmayan üniversite rektörü ve genel sekretere fazladan para ödendi. TCK'ya göre işlem yapılması istendi.

Trakya Üniversitesi eski Rektörü Osman İnci: Üniversitenin mülkiyetindeki gayrimenkuller üzerinde bulunan büfe, kantin, kafeterya gibi yerleri bedel almaksızın, 600 dönüm araziyi herhangi bir protokol imzalamadan bazı vakıflara verdi. Bu vakıflar buralardan elde ettikleri geliri kendileri kullandı. TCK 240'a göre işlem yapılması istendi. Yolsuzluk tespit edilen diğer üniversiteler ise şunlar: Celal Bayar Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Ege Üniversitesi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber