?Bağışlanan organı, hastayı nasıl ameliyat ediyorsak o şekilde çıkarıyoruz'

Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, Türkiye'de organ bağışı konusunda dünyanın tüm ülkeleriyle yarışabilecek düzeyde hastane, teknik altyapı ve ekibin bulunduğunu söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2012 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karakayalı, ?Bağışlanan organı, hastayı nasıl ameliyat ediyorsak o şekilde çıkarıyoruz. Bağışçılar endişelenmesin.? dedi.

Cihan TV Network'te yayınlanan Anadolu'da Sabah programına konuk olan Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, organ bağışı konusunda değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'deki organ bağışı oranının çok düşük olduğunu kaydeden Karakayalı, ?Organ nakli konusunda dünyanın bütün ülkeleriyle yarışabilecek düzeyde hastanelerimiz, ekiplerimiz, teknik alt yapımız hazır. Ama o kadar çok düşük organ bağış oranımız var.? şeklinde konuştu.

?Organlarım alınırken vücudum parçalanacak mı? Bunu gerçekten insanlar merak ediyorlar ve hatta bunun öyle olduğunu düşünüyorlar.? diyen Karakayalı, ?Halbuki biz herhangi bir hastalık nedeniyle kişiyi ameliyat ederken hangi özenle ameliyat ediyorsak öldükten sonra organlarını bağışlayan kişinin organlarını alırken de inanın aynı özenle hastayı ameliyat ediyoruz. Bildiğimiz ameliyat şeklinde hasta ameliyathaneye alınıyor, aynı şekilde ameliyat edilecek şekilde steril ortamlar sağlanıyor, örtülüyor, ameliyat ediliyor, karın içinden bağışlanan organlar alındıktan sonra aynı ameliyat sonrası sağlık bir kişi nasıl özenle o karındaki yaptığımız kesiyi dikiyorsak o organlarını bağışlayan kişinin bedenine de aynı saygı göstererek sanki hayatına devam edecekmişçesine özenle o kesiler kapatılıyor. Ve cenaze aileye ameliyat edilmiş bir kişi olarak teslim ediliyor. Vücudun parçalanması söz konusu değil. Bu toplumdaki hurafelerden biri.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber