Erzincan'da 'uzay terapisi' sayesinde bedensel engelliler yürümeyi öğreniyor

Erzincan'da Kızılay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim gören bedensel engelli çocuklar, 'Uzay Terapi ve Hidroterapi' denilen özel sistemle yürümeye alıştırılıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2012 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Uzay terapi' adı verilen sistemde iplerle desteklenen bedensel engelli çocukların kendi başlarına yürümesi, dengede kalması ve oturup kalkması sağlanıyor. 2 bin 752 metrekare alan üzerine kurulu olan merkezde; 210 öğrencinin eğitim görüyor ve 30 personel görev yapıyor.

Rehabilitasyon merkezinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Kızılay Erzincan Şube Başkanı Halim Ferit Bayata, ?Rehabilitasyon merkezimiz 2008 yılından itibaren hizmetlerine devam etmektedir. İl Özel İdaresi'nden kiralamış olduğumuz 3 bin metrekare alan üzerine kurulu 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip Türkiye de ilk 10'a girebilecek donanıma sahip bir rehabilitasyon merkezine sahibiz. Burada yaklaşık 210 tane fiziksel ve zihinsel engelli öğrencimize eğitim vermekteyiz. Toplam 30 personelimiz var. Bunlardan iki tanesi fizyoterapist. Merkezimiz de engelli parkı, hidroterapi salonu, fizyoterapi salonu, engelliler için bilgisayar programlarının bulunduğu bilgisayar laboratuvarı ve kütüphaneden oluşan çok donanımlı bir tesis. Uzay terapi merkezimizde genel merkezimiz ve SODES desteği ile sağlamış olduğumuz iki tane laboratuvarımız bulunuyor. Burada fiziksel engelli, yürüme güçlüğü çeken, emekleme güçlüğü çeken ya da diğer engelli öğrencilerimizin uzay terapi dediğimiz sistem içerisinde eğitim alarak hareketlerinin gelişmesini sağlayan bir laboratuarımız var. Fizyoterapistlerimiz eşliğinde bu eğitim veriliyor. Burada eğitim alan öğrencilerimizden de çok başarılı sonuçlar aldık. Burada aldığımız başarıda bizi çok mutlu etti? açıklamasında bulundu.

Uzay terapi sistemi sayesinde çocukların kuvvet ve denge çalışması yaptığını belirten Fizyoterapist Çağlar Ağgöç, ?Bu ipler yardımı ile öğrencilerimiz hem ellerini hem ayaklarını çalıştırıp, kendi başına ayağa kalkabiliyor. Yürüme zorluğu ve denge problemi yaşayan çocuklarımız bu sistem sayesinde bir özgüven duyuyorlar. Oturamayan, emeklemeyen, ayakta duramayan çocuklar üzerinde burada çeşitli ipler vasıtasıyla çalışmalar yapıyoruz. İyi sonuçlar aldık. Devamını da getireceğiz? dedi.

Kızı Birgül Bektaş'ı eğitim merkezine getirdiğini ve ilk başlarda kızının hiç yürüyemediğini söyleyen Makbule Bektaş, ?Kızım şimdi dengesini sağlıyor ve yürüyebiliyor. Burası çok önemli bir merkez ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber