Sen misin 'W' kullanan!

Haber Giriş : 26 Ekim 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siirt'te geçen yıl Nevruz kutlamalarını organize eden 20 kişilik grup, pankartlarında 'Q ve W' harfleri kullandı. Türkçede bulunmayan bu harfler yüzünden kişi başı 100 YTL ceza verildi

Siirt'te geçen yılki Nevruz kutlamalarını organize eden 20 kişiye, pankartlarda Türkçe'de bulunmayan W ve Q harflerini kulandıkları gerekçesiyle 100'er YTL para cezası verildi. İHD Şube Başkanı Vetha Aydın, karara itiraz edeceklerini söyledi.

Siirt'te 21 Mart 2004'teki Nevruz kutlamalarını organize eden, aralarında İHD Siirt Şube Başkanı Aydın, Büro Emekçileri Sendikası Siirt Temsilcisi Sabri Özdemir ve Eğitim Sen şube hukuk sekreteri Şahin Kayıkçı'nın da bulunduğu 20 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Savcılığı, tertip komitesi olarak daha önceden uyarılmalarına rağmen, Türkçede bulunmayan Q ve W harfleri içeren pankartlar astırarak Türk Harflerinin Kabulü ve Tatbiki Hakkındaki Kanun'a aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle haklarında kamu davası açtı.

Karara itiraz edecekler
Siirt Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanıklar, suçlamaları reddetti, pankartları kendilerinin asmadığını, asıldığı zaman da uyarıda bulunduklarını söyledi. Mahkeme heyeti, yasadaki 'Suç idari yaptırımı gerektirdiğinden savunma alınmasına gerek görülmemiştir' hükmü nedeniyle bazı sanıkların savunmasını almadı.
Sanıkların savunmasını samimi bulmayan mahkeme, bu yönde uyarıldıkları halde pankartların asılmasına kayıtsız kalarak kendilerine yöneltilen suçu işlediklerine karar verdi. 20 sanık, şahsi ve ekonomik durumları dikkate alınarak alt sınırdan uygulamayla 100'er YTL para cezası aldı.
İHD Siirt Şube Başkanı Vetha Aydın, mahkeme kararına itiraz edeceklerini, bazı sanıkların ifadeleri bile alınmadan mahkemenin karar verdiğini söyledi.

1928 tarihli yasa
İhlal edildiği belirtilen ve devrim yasalarından biri sayılan 1928 tarihli yasa, kitap ya da basılı her türlü belgede 'Türkçe' kullanılmasını zorunlu tutuyor. Eski ve yeni TCK'da da bu kanuna muhalefet edenlerin iki ila altı ay hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Ceza istemi bir yıldan daha az olduğu için paraya çevriliyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber