Komşunun acısı 3 kişiyi hayata bağladı

Bursa"da yüksekten düşerek ağır yaralanan ve kaldırıldığı Çekirge Devlet Hastanesi"nde hayatını kaybeden R.V."nin organları 3 kişiye umut oldu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2012 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa da çalıştığı iş yerinde yüksekten düşerek ağır yaralanan ve Bursa Çekirge Devlet hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan 54 yaşındaki R.V. sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Çekirge Devlet hastanesi organ nakil koordinatörlerinden Op. Dr. Timur Didinen ve Hemşire Tamara Uzun Bal, organların bağışlanması konusunda hayatını kaybeden kişinin ailesi ile görüştü. Aile ilk baştan organların bağışlanması konusunda kararsız kaldı. Daha sonra aileye baş sağlığı ziyaretinde bulunan Didinen, organ bağışı konusunda aileye bilgi verdi. Aile, Didinen'in verdiği bilgiler doğrultusunda organ bağışını kabul etti. Bursa Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi ile görüşen Didinen, uygun hastalara nakil yapmak için Türkiye'deki hastanelerle irtibata geçti. Ulusal Koordinasyon Merkezinin eşleştirmeleri sonucunda hastanın 2 böbreği Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde diyalize giren hastalara ve 1 karaciğeri ise Bursa'da özel bir hastanede nakil bekleyen hastaya umut oldu.

Hastada beyin ölümü şüphesinin belirdiği zaman aile ile irtibata geçtiğini ifade eden Didinen, ?Hastanın beyin ölümü gerçekleşince ekibimizi topladık. Aile ile görüşüp onları bilgilendirdik ve organ bağışı yapabileceklerini söyledik. Vefat eden hastanın başka hastalara umut olabileceğini anlattık. O anki psikoloji ile hasta yakınları organ bağışı olumlu karşılamadı. Daha sonra ben baş sağlığı ziyaretinde bulundum. O sırda kendi komşularından birinin yıllar önce böbrek nakli için beklediğini ve komşularının nasıl sıkıntılar çektiğinden bahsettiler. Komşularının nakil olduktan sonra mutluluğunu görünce organ bağışına karar verdiler. Bizim baş sağlığı ziyaretimizde böyle güzel olaya sahne oldu? dedi.

Eğitim arttıkça organ bağışının da artacağını ifade eden Didinen, ?Organ bağışında Bursa bölgesi Türkiye'de birinci durumu geldi. Çok ciddi bir eğitim çalışması yapıyoruz. Bu şekilde hayat kurtarmaya devam edeceğiz ve bunun artacağını düşünüyorum. Biz aileleri ikna yoluna gitmiyoruz. Onlara bilgiler veriyoruz. Onlarda bize yardımcı oluyorlar. Organ bağışı hastanemizde artıyor. Halkımızın yardımıyla daha güzel şeyler yapacağız. Organ bağışında bulunan aileye teşekkür ediyorum? dedi.

Bağışlanan organların en uygun hastalara nakil edileceğini dile getiren Organ Nakil Koordinatörü Dr. Salih Gülten, ?Bağışlanan organlar en uygun hastalara Sağlık Bakanlığı'nın ve Ulusal Koordinasyon Sistemi'nde bulunan en uygun vakaya nakledilecektir. Organ bağışı yapan bütün vatandaşlara teşekkür ediyorum? diye konuştu.

Hastanın beyin ölümü şüphesi olabileceğini düşünerek bazı tespitler yaptıklarını dile getiren Hemşire Tamara Uzun Bal ise, ?Tespitlerin sonunda tanıyı koyduk. Daha sonra aile ile görüştük. Aile baştan olumsuz baktı. Sonra Dr. Timur Didinen aileye baş sağlığı ziyaretinde bulundu. Orada konu açılınca aileyi bilgilendirdi ve aile organ bağışını kabul etti? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber