Mevlana'nın ibadet ettiği tarihi mescit restore edilecek

Mevlana Hazretleri'nin Şam'a ilim tahsili için gittiği sırada uğradığı Adana'nın Kozan ilçesindeki tarihi mescit belediye tarafından kamulaştırılarak restore edilecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2012 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediye ayrıca Mevlana'nın keşişler ile bir araya geldiği Keşişler Mağarası'nın çevre düzenlemesini yapacak.

Taş Mahallesi'nde bulunan ve bugün ev olarak kullanılan tarihi mescit ve Keşişler Mağarası'nın bulunduğu alanda incelemede bulunan Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, ilçenin inanç turizmi açısında da önemli bir potansiyele sahip olduğunu, bunu harekete geçirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Başkan Özgan, Kozan Kalesi eteğinde bulunan Keşiş Mağarası ve yanı başındaki ?şapel' ile birlikte mescidi paket proje haline getirerek bu alanı turizme kazandıracaklarını kaydetti. Belediye Başkanı Özgan, ?Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretleri ilim tahsiline giderken Şam yolculuğu sırasında uğrayarak ibadet edip konakladığı ve burada 40 kadar keşişin Müslüman olmasına vesile olduğu bu mağaramızın etrafında çevre düzenlemesi yapacağız. Hoşkadem Cami İmamı Abdurrahman Yılmaz buranın Keşişler Mağarası olduğunu belirlemiş. Bizlerde böyle tarihi değerlerimize sahip çıkıyoruz. Mevlana Hazretleri'nin yaşadığı bir nokta olduğu için caddenin ismini de Mevlana Caddesi olarak değiştirdik.? dedi. Mevlana Hazretleri'nin mescit olarak kullandığı tarihi mekanın şuan ev olarak kullanıldığını hatırlatan Özgan, ?Burada bulunan kitabeyi sıvayla kapatmışlar. Bu evi kamulaştıracağız. Mescidimizi restore ederek eski haline kavuşturacağız. Manevi değerlerimize her zaman olduğu gibi sahip çıkıyoruz.? diye konuştu.

Mağarası'nın bulunduğu arsa içerisinde evi bulunan Mehmet Ali Sarı; ?90 yıl önce dedem buraya göçmüş. Ben evimizin arka bahçesinde bulunan bu mağaranın Keşiş Mağarası olduğunu ilk defa 2 yıl önce Hoşkadem Camii İmamı Abdurrahman Yılmaz'dan öğrenmiştim. Mağarayı daha önce ev gibi kullanıyorduk. Ancak buranın kutsal bir mekan olduğunu anlayınca mutlu oldum. Başkanımız da bu bölgenin güzelleşmesi için evimizin bulunduğu bu noktada cevre düzenlemesi yapmak istiyor. Bundan mutluluk duyarız.? ifadelerini kullandı.

Mağara hakkında bilgi veren araştırmacı ve Hoşkadem Camii İmam Hatibi Abdurrahman Yılmaz, ?Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretleri'nin ilim tahsiline giderken Şam yolculuğu sırasında uğrayarak ibadet ettiği, konakladığı ve burada 40 kadar keşişin Müslüman olmasına vesile olduğu mağaradır. Burada 40 kadar keşiş, inzivaya çekilerek Allah'a kulluk ediyorlardı. Mevlana bu keşişlerin Müslüman olmasına vesile oldu. Mevlana'nın hayatını anlatan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bastırılan Eflaki'nin Menakıb-ul Arifin adlı eserinde de bu bilgilere yer veriliyor." açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber