Lise öğrencileri dershaneleri tartıştı

Kapatılacağı açıklanan dershanelerin geleceği öğrenciler tarafından münazara konusu olarak ele alındı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2012 09:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Esenler Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Esenler İbrahim Turhan Anadolu Lisesi öğrencileri Esenler ilçesi münazara finalinde dershanelerin geleceğini tartıştı.

Çekilen kura sonucu ilk sözü alan Esenler Anadolu İmam Hatip lisesi öğrencileri, dershanelerin kapatılmasını savundu. Dershanelerin bir çok öğrenciyi,veliyi ve öğretmeni mağdur ettiğini hatta bu mağduriyetlerden dolayı intihar edenlerin olduğunu söyleyen öğrenciler, ?Eğitime hazırlanma tarihi bir olaydır. Cumhuriyetle birlikte eğitime çok büyük önem verilmiştir. Yeni eğitim sistemi yapılandırmacı bir eğitim sistemini esas almaktadır. Dershaneler bu işin uzağında? dediler.

Dershanelerle birlikte öğretmeni beğenmeyen bir anlayış öne çıktığını belirten bir öğrenci, şöyle konuştu: ?Dershaneler kapanırsa görev yapan öğretmenlerin geleceği ne olacak sorusu hedef saptırmadır. Dershanelerin kapanmasıyla birlikte okullarda takviye kursları düzenlenerek öğrencilerin esiklikleri giderilebilir. Dershane sahipleri ev ev dolaşıp öğrenci kaydı yaptırmaya başladılar. Sınav sistemi kalkınca dershanelere ihtiyaç olmayacaktır. ?

Dershanelerin çoğalmasının ailelerin bilinçsizliğinden kaynaklandığını anlatan öğrenciler, şu görüşleri savundu: ?Dershaneye gitmeden üniversite kazanan çok sayıda öğrenci var. Dershaneler kapatılırsa öğrenciler doktor raporu alıp idarecileri aldatmaktan kurtulmuş olacaklardır. Anayasanın 24.maddesi herkesin eğitimden eşit imkanlarla yararlanmasını isterken dershaneler ise fırsat eşitsizliğine neden olmakta. Dershane öğretmenlerinin sigortasız ve düşük maaşla çalıştırılmaları onları mağdur etmiştir. Dershaneler sadece başarılı öğrencilere yatırım yapmakta. Amaç kendi reklamlarını yapmaktır. Öğrenciler okuldaki derslerini ciddiye almadıkları gibi okuldaki etkinliklere de katılmamaktadır. İki odalı bir oda dershaneye dönüşmekte. Dershaneler öğrenciyi müşteri öğretmeni işçi olarak görmekte. Batıdaki dershaneler okula destek olurken Türkiye'de ise dershaneler eğitim sistemini baltalamakta. Yolsuzluk yapan,öğretmeni ve öğrenciyi mağdur eden dershaneler kapatılmalıdır. Uzaktan eğitimin bir çözüm yolu olduğu günümüzde dershanelere ihtiyaç olmayacaktır. Bu sebeplerden dolayı dershaneler kapatılmalı.?

MİLLİ EĞİTİMDEKİ İSTİKRARSIZLIĞIN FATURASI DERSHANELERE ÇIKARILIYOR

Esenler İbrahim Turhan Anadolu lisesi öğrencileri ise dershanelerin kapatılmamasını savundu. Dershanelerin eğitim için bir yardımcı unsuru olduğunu savunan öğrenciler görüşlerini şu şekilde ifade etmeye çalıştı: ?Eğitim sistemimiz çeşitli sorunlarla iç içe yaşamakta. Dershaneler bu sorunu azaltmaya çalışan yarı resmi kuruluşlardır. Başka ülkelerde de okul dışında düzenlenen kursların açılması fikri giderek benimsenmekte. Birçok milletvekili dershanelerin yararlarına inanmakta. Dershaneler yaşam kalitesini yükseltmektedir. Ülkemizde on yıldır ulaştırma bakanı aynı iken her dönemde Milli Eğitim Bakanı değişmektedir. Milli eğitimdeki istikrarsızlığın faturası dershanelere çıkarılıyor.?

Dershanelere takviye edici alternatif kurumlar gözüyle bakılması gerektiğini belirten bir öğrenci, şunları söyledi: ?Asıl eşitsizlik öğrencileri çok kalabalık sınıflara mahkum etmektir. Cizre'de dershane açılmasıyla birlikte üniversite sınavını kazanan öğrenci sayısının arttığını görmekteyiz. Yasal dershanelerin kapatılmasıyla birlikte merdivenaltı dershanecilik artacağı gibi kayıt dışılık da artacaktır. Bir yerde talep varsa arz da olacaktır.?

Esenler İbrahim Turhan Anadolu lisesi öğrencileri, görüşlerini şöyle açıkladı: ?Kontenjan sınırlı oldukça sınavların varlığı ve dershanelere ihtiyaç devam edecektir. Okul başarısı tek başına yetmez. Çünkü 2011 yılında okul birincisi olan 1500 öğrenci açıkta kaldı. Anayasada var olan özel teşebbüs hakkı korunmalıdır. Dershaneye gidenler daha çok dar gelirli aile çocuklarıdır. Yasalar çerçevesinde dershanecilik yapanları suçlu gibi göstermek bir haksızlıktır. Bu sebeplerden dolayı dershaneler kapatılmamalıdır.?

Münazaranın kazanan tarafı dershanelerin kapatılmasını savunan Esenler Anadolu İmam Hatip lisesi oldu. Esenler İbrahim Turhan Anadolu lisesi ise münazarada Esenler ilçesi ikincisi oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber