Rektör Tuncer: Hacettepe, uluslararasılaşma sürecine hazır

Hacettepe Üniversitesi'nde buluşan çok sayıda yabancı ülke temsilcisi, 'Uluslararasılaşma: Yeni İmkanlar, Yeni Ortaklıklar' konusunu masaya yatırdı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2012 19:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülkeler arasında özellikle eğitim alanında neler yapılabileceğine yönelik işbirliği alternatifleri değerlendirildi. Mısır, Pakistan ve Filipinlerin Büyükelçi, 30 ülkenin de müsteşar veya ateşe düzeyinde temsil edildi.

Hacettepe Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Murat Tuncer, Hacettepe Üniversitesi'nin uluslararasılaşmaya büyük önem verdiğini kaydetti. Bu eksende işbirliğine, yorumlara, tavsiyelere açık olduğunu belirten Prof. Tuncer, "Hacettepe tüm imkanları ile uluslararasılaşma sürecine hazır. Bu imkanları paylaşmaktan mutluluk duyarız. İki büyük kampüs ve altyapısı ile üniversitemiz çeşitli çalışmaları destekleyebilecek konumda. Yeni fikirlere açığız. Örneğin bir uluslararası kültür fuarına ev sahipliği yapabiliriz. Hacettepe'deki uluslararası öğrenci sayısını 3 bine çıkarmak ve özellikle genç akademisyenleri yurtdışına göndermek istiyoruz." dedi.

ABD Kültür Ataşesi Thomas Pierce, eğitimin Amerika'da kamu hizmetinden çok satın alınan bir şey olduğunu ve yüksek rekabet şartlarının söz konusu olduğunu belirtti. Pierce, "Online dersler aracılığıyla üniversiteler uluslararasılaşabilir. ABD üniversiteleri bu sistemi uygulamaya başladı. Tekniklerin daha da gelişebilir. Eğitim için deniz aşırı yolculuk yapma, katlanılan maddi ve manevi maliyetleri göz önünde bulundurduğunuzda bu konunun önemi ortaya çıkıyor. Bazen sadece bir ders almak için uzak mesafeler kat ediliyor. Teknolojik imkanlarla bu kolaylaştırılabilir." diye konuştu.

Mısır Büyükelçisi Abderahman Salaheldin de "Türkiye ve Mısır arasında toplumsal, demografik benzerlikler var. Türkiye'de ve Ankara'da çok az sayıda Arapça bölümü var. Arapça öğrenmeye yoğun bir ilgi olduğunu söyleyebilirim. Mısır Büyükelçiliği olarak Hacettepe Üniversitesi'yle Arapça eğitimi konusunda ortak çalışma yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"KÜRESELLEŞMENİN YÜKSEKÖĞRENİME ETKİSİ ÖNEMLİ"

Fransız Büyükelçiliği Ateşesi Olivier Ramadour, "Küreselleşme ve küreselleşmenin yükseköğrenime etkisi önemli. Eğitimin ticarileşmesi, yükseköğrenimde işbirliği ve rekabet, uluslararasılaşmanın üniversite altyapı sistemlerine etkisi üzerinde durulması gereken hususlar. Hacettepe Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü ile Strazburg Üniversitesi arasında işbirliği var. Fransa için eğitim satılacak bir maldan çok kamu yararı perspektifiyle değerlendirilen bir olgu. Fransız büyükelçilikleri eğitimin uluslararasılaşmasında aktif rol alıyor." dedi.

Almanya'yı temsil eden Dr. Nilgün Yüce şöyle dedi: "Türkiye'den yurtdışına giden öğrencilerin en büyük kısmı Almanya'yı tercih ediyor. Bu sayı yaklaşık her yıl 11 bin kişi. Türkiye'de eğitimin uluslararasılaşmasında Almanya en yakın ortak. Türkiye'yi tekrar bu programı kullanmaya davet ediyoruz."

Filipinler Cumhuriyeti Büyükelçisi Marilyn J. Alarillada, Türkiye ve Filipinlerin iki ülkede yeteri kadar bilinmediğini vurgulayarak, Hacettepe Üniversitesi'ni işbirliğine davet etti. Pakistan Büyükelçisi Muhammad Haroon Shaukat, Türkiye-Pakistan arasındaki iyi ilişkilere değinerek, eğitim alanında Hacettepe Üniversitesi ile işbirliğine açık olduklarını söyledi. Afganistan Müsteşarı Abdul Majied Danishyar, Türkiye'de eğitim görmekte olan Afgan öğrencilere dikkat çekerek, çeşitli burs fonları kullanılarak bu sayının artırılabileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber