Kahramanmaraşlılar, 1978 Maraş Olayları'nın anılmasını istemiyor

Kahramanmaraş Olayları'nın 34'üncü yıldönümü nedeniyle bir araya gelen şehrin kanaat önderleri huzur, kardeşlik, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2012 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplantıda söz alan STK temsilcileri ve kanaat önderleri Kahramanmaraş Olayları'nın 34'üncü yıldönümü çerçevesinde 23 Aralık'ta yapılması planlanan mitingin kentte zarar vereceğine dikkat çekti.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, çeşitli STK'lar, oda başkanları ve iş adamlarının bir araya geldiği toplantıda şehrin huzurunu bozmaya çalışan Kahramanmaraş'ın dış odaklara fırsat vermeyeceği ifade edildi.

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, şehrin Alevisi, Sünnisi, Kürtü, Türküyle bu tartışmaları geride bırakarak büyümeye odaklandığını belirtti. Şer odaklarını Kahramanmaraş yönelik fitne ve fesat tohumu ekme girişimlerinin karşılık bulmayacağını vurgulayan Karaküçük, ?Bizler, bu topraklarda yaşayan Alevisi-Sünnisi tüm Kahramanmaraşlılar olarak kardeşliğimize zarar verilmesini istemiyoruz. Önceki yıllarda aramıza nifak tohumları ekmeye çalışanlar tüm hemşehrilerimizi karşılarında bulmuşlar ve gereken cevabı almışlardır? dedi.

34 yıl önce yaşanan kanlı olayların tarih sayfasına kara bir leke olarak geçtiğini hatırlatan Karaküçük, bu yaranın her yıl dönümünde dış güçler tarafından yeniden kaşındığını kaydetti. Vatandaşların tahrik edici hareketleri dikkate almaması gerektiğini ifade eden Karaküçük, konuşmasını şöyle sürdürdü; ?Yakın tarihimizde kara bir leke olarak hatırlanan Maraş olayları bugün artık herkesçe bilindiği üzere dış güçler tarafından tezgahlanan ve bir daha oynanmasına izin verilmeyecek bir oyun olarak tarihteki yerini almıştır. Bu bağlamda, hiç kimsenin özellikle dış güçlerin organizasyonu ile dışarıdan gelerek burada sokak gösterisi veya kışkırtma amaçlı herhangi bir girişimde bulunmasını kesinlikle istemiyoruz. Bu oyunları kurgulayanlar bilmelidirler ki Kahramanmaraşlılar artık bir daha bu oyunlara gelmeyecek ve her geçen gün bir birine daha sıkı sarılacaktır. Hiçbir Kahramanmaraşlı'nın tasvip etmediği, hepimizi derinden yaralayan 78 Olayları'nın acısı 34 yıldır yüreğimizdedir. Bu olaylarda hayatını kaybeden tüm kardeşlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz."

Farklı kesimden insanların yıllarca aynı mahallede birlikte yaşadığını anlatan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, ?Bugün sizleri acı olayların yaşandığı geçmişe götürmek istemiyorum. O günleri bizzat yaşadık. Birçok günahsız insan yaşamını yitirdi. Bir kısmı ise yıllarca hapishanelerde tutsak edildi. Bizim mahallemizde de olaylar yaşandı. Biz Alevisiyle Sünnisiyle birlikte yıllarca aynı mahalle içerisinde iç içe yaşadık. Bazı tabirler sonradan ortaya çıkarıldı. Ben babamın ağzından hiçbir zaman Alevi kelimesi duymadım. Onlara muhacir derdi. Et ve tırnak gibi iç içe geçmiş bu insanları düzenlenen bir tezgahla birbirine kırdırıldı. Olaylar yüzünden bu şehir 34 yıldan bu güne kadar çok sıkıntılar çekti." dedi. Kahramanmaraş'ın son 10 yıl içerisinde bütün ilçeleriyle beraber Türkiye'nin en huzurlu kentleri arasındaki yerini aldığını belirten Poyraz, "Biz herhangi bir etnik ayrım gözetmeden tüm kardeşlerimizle bu ülkenin geleceği adına çalışıyoruz. Şehrimize provokasyon amaçlı gönderilen bir takım güçlerin olay çıkarmasına izin vermedik. Bundan sonrada izin vermeyeceğiz? diye konuştu.

Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara da Maraş olaylarını sürekli gündemde tutmanın hiçbir kimseye yararı olmayacağını dile getirdi. Geçmişte yaşananların unutulacak bir olay olmadığına vurgu yapan Dalkara, ?Maalesef yaşanan olaylara unutulacak bir olay değil. Tarihe geçmiştir. İlimiz adına da her yerde bu şekilde anılmaktadır. Peki bunu sürekli anmak bize ne kazandırır. Hiçbir şey kazandırmaz. Bundan sonraki süreçte gerek Alevisi, gerek Sünnisi ile, gerekse sivil toplum örgütleriyle bizim bu yaraya merhem olmamız gerekiyor. O günlere tekrar dönmek acıları tazelemek bize hiçbir fayda sağlamaz.? ifadelerini kullandı. AK Parti İl Başkanı Mehmet Fatih Erkoç ise Türkiye'de 12 Eylül döneminde yaşanan acı olayı tüm şehir halkının yüreğinde hissettiğini söyledi. Erkoç, ?Olaylar sadece bu ilde değil Türkiye'nin birçok yerinde yaşandı. Yaşanan bu olayların çözüm yeri mahkemeler. Türkiye önemli bir süreçte. 12 Eylül darbesini yapan birçok kişi bu gün hesap vermekte. Maraş olaylarının da perde arkasında bulunanların ortaya çıkartılarak gerekli cezayı alacağı inancındayız. Aklı selim olarak düşünen herkesimden insan bu sürece dahil olmalıdır.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber