Başkan Başer: Gece yatarken sobaya kömür atmayın

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, sobalı evlerde oturan vatandaşların, evlerinin soğumaması için gece uyumadan önce sobaya odun veya kömür atmalarının son derece tehlikeli olduğu konusunda uyardı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2012 19:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkan Başer, yaptığı açıklamada, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenenlerin, genelde gece yatarken sobayı tekrar ateşlemeden kaynakladığını söyledi. Başkan Başer, "Sobalı evlerde oturan vatandaşlarımız, gece yatarken soba sönmesin, biraz daha uzun süreli yansın diye sobaya tekrardan kömür atarak yanmasını sağlıyor. Ayrıca sobanın yavaş ve uzun süreli yanması için de altını kapatması olası faciaya davetiye çıkarıyor. Çünkü lodos, fırtına olması durumunda uykuda olan vatandaşlar zehirlenme ile karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden kesinlikle gece yatarken sobaya odun veya kömür gibi yakıcı maddeler atılmaması gerekir." dedi.

Yozgat'ta geçen yıl itibariyle soba zehirlenmelerinden dolayı yaklaşık 10 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Başkan Başer, şu uyarılarda bulundu: "İlimiz genelinde geçen yıl soba zehirlenmelerinden dolayı 10 kişi hayatını kaybetti. Bunun nedeni ise bilinçsiz şekilde soba kullanımından kaynaklanıyor. Yanan sobalar, yatmadan önce tamamen söndürülmeli ve içindeki yanmış, yarı yanmış kömür, odun gibi yakacak malzemeler dışarıya çıkartılmalıdır. Lodos, fırtına gibi hava sirkülasyonunun olumsuz olduğu şartlarda yanan sobaların kesinlikle altı ve üstü kapatılmamalıdır. Soba yakma usulü öğrenilmeli. Sobalar buna göre yakılmalı. Sobalarda kömür ve tutuşturma işlemi için uygun malzeme kullanılmalıdır. Kömür tam tutuşmadan, sobanın alt ve üzeri kapatılarak uyunulmamalıdır. Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmesi yerine dolu kova ile değiştirilmesi gerekir. Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber