Organ nakli için 11 yeni merkez açılacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2012 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, organ nakilleri konusunda 2013 yılında Ankara, İstanbul ve İzmir'de 11 yeni merkez açılmasına karar verdi.

62'si böbrek, 42'si karaciğer ve 16'sı kalp-akciğer nakil merkezi olmak üzere toplam 100 hastanede organ nakli yapılıyor. 2013 yılında açılacak yeni merkezler sayesinde organ nakil merkezi sayısı 111'e çıkacak.

Sağlık Bakanlığı, her yılın sonunda bir sonraki yıl için organ nakilleri konusunda yeni merkez ihtiyacı olan iller ve sayıları ilan ediyor. Bakanlık, 2013 için yeni organ nakli merkezine ihtiyaç duyulan iller ve merkezleri duyurdu. Yeni organ nakli merkezi açılmasına planlama çerçevesinde izin veren Bakanlık, illerin demografik yapısı, organ bekleme listelerinde kayıtlı hasta sayısı, hastaların bölgelere göre dağılımı, mevcut merkezlerin kapasite kullanımı, organ nakli yapan hekim sayılarıyla bunların illere göre dağılımını dikkate alıyor.

Bakanlık ?Organ Nakil Merkezleri 2013 Yılı Planlaması' ile ilgili genelgeye göre yeni yılda Ankara, İstanbul ve İzmir'de 11 yeni böbrek ve karaciğer nakli merkezleri açılmasına karar verdi. 2013 yılında Ankara ve İzmir'e 2'şer, İstanbul'da ise 3 yeni böbrek nakli merkezi açmayı kararlaştırdı. Ayrıca Ankara ve İzmir'e birer, İstanbul'a da 2 yeni karaciğer nakli merkezi açılacak. Yeni merkezler için başvuruları Sağlık Bakanlığı değerlendirecek. Bakanlık uygun bulduğu merkezler için ön izin verecek. Ön izin başvurusunu 31 Aralık'a kadar yapması gereken merkezler için mevzuata uygun fiziki şartları taşıma, yeterli personel ve birime sahip bulunma şartı aranacak. Gereken şartları taşımayan merkezlerin başvurusu geçersiz sayılacak.

100 HASTANEDE BÖBREK, KARACİĞER, KALP VE AKCİĞER NAKLİ YAPILIYOR

Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde canlı ve kadavradan gerçekleştirilen tüm (böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak) organ nakilleri ile organ bekleyen hasta belgelerini içeren yeni Ulusal Organ Nakli Bilgi Sistemi oluşturuldu. Bu sistem öncelikle organ nakli merkezleri, Bölge Koordinasyon Merkezleri (BKM) ve Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi (UKM) takip ediyor.

İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Antalya, Samsun, Diyarbakır, Erzurum ve Bursa illerinde olmak üzere 9 BKM, bağlı oldukları Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi ile kadavradan organ dağıtımında bağlantılı olarak çalışıyor. Kadavradan temin edilen organların nakledileceği hastalara ulaştırılmasında bakanlığın ambulans uçakları kullanılıyor. 62 hastanede böbrek, 42 hastanede karaciğer ve 16 hastanede kalp-akciğer nakil merkezi bakanlık tarafından ruhsatlandırılarak hizmet veriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber