DPB, kapatılan belediyelerdeki personel devir sürecini açıkladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Aralık 2012 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

6360 SAYILI KANUN İLE

. Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinin il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür.

. Büyükşehir belediyesine sahip olan Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun illeri ile birlikte büyükşehir belediyelerinin sayısı 16 adetten 29'a yükselmiştir.

. Büyükşehir Belediyesinin tanımı, ? Sınırları il mülki sınırı olan ve sınırları içerisindeki ilçe belediyeleri arasında koordinasyonu sağlayan; idarî ve malî özerkliğe sahip olarak kanunlarla verilen görev ve sorumlulukları yerine getiren, yetkileri kullanan; karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişisi? olarak değiştirilmiş ve büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırları olarak genişletilmiş ve bu kapsamda büyükşehir belediyelerine yeni görev ve yetkiler verilmiştir.

. Toplam nüfusu 750.000'den fazla olan illerin il belediyelerinin kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebileceği hüküm altına alınmış olup, illerin fizikî yerleşim durumları ve ekonomik gelişmişlik düzeylerine ilişkin kriter kaldırılmıştır.

. Büyükşehir belediyelerinin sınırlarının yanında ilçe belediyelerinin sınırları da ? bu ilçelerin mülki sınırları? olarak yeniden belirlenmiştir.

. Büyükşehir belediyesi olan illerde ? İl Özel İdareleri? nin tüzel kişiliği sona erdirilmiştir.

. İl Özel İdarelerinin sayısı, 65 adetten 52 adede düşmüştür.

. İl Özel İdarelerinin tüzel kişiliğinin son bulduğu illerde, il özel idarelerinin yürüttüğü yetki, görev ve sorumluluklarının, ilgisine göre bakanlıklar, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatı, büyükşehir belediyeleri, bağlı kuruluşları, ilçe belediyeleri, valilikler tarafından kullanılması ve yerine getirilmesi öngörülmüştür.

. Büyükşehir belediyesine sahip olan illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılmıştır.

. Tüzel kişiliği kaldırılan köyler, mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılmıştır.

. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılmıştır.

. Büyükşehir belediyesine sahip olan illerin bucakları ve bucak teşkilatları da kaldırılmıştır.

. Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde yeni kurulacak beldenin nüfusunun 50.000'den az olmaması şartı, 20.000 olarak değiştirilmiştir.

. Belediye sınırları içinde nüfusu 500'ün altında mahalle kurulamaması öngörülmüştür.

. Belediyelerin görev ve sorumlulukları arasına . mabetlerin yapımı, bakımı, onarımının yapılması,

. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevlerinin açılması,

. sporu teşvik etmek amacıyla ayni ve nakdi yardım yapılması, müsabakalar düzenlemesi gibi yetki ve sorumluluklar eklenmiştir.

. İl Özel İdaresi bünyesindeki İl Encümeninin yapısı ? valinin başkanlığında, genel sekreter ile il genel meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından seçeceği üç üye ve valinin her yıl birim amirleri arasından seçeceği iki üye? den oluşacak şekilde değiştirilmiştir.

. Büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde valiye bağlı olarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulmuştur.

. Bu Başkanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım ve hizmetlerinin etkin olarak yapılması, izlenmesi ve koordinasyonu, acil çağrı, afet ve acil yardım hizmetlerinin koordinasyonu ve yürütülmesi, ilin tanıtımı, gerektiğinde merkezi idarenin taşrada yapacağı yatırımların yapılması ve koordine edilmesi, temsil, tören, ödüllendirme ve protokol hizmetlerinin yürütülmesi, ildeki kamu kurum ve kuruluşlarına rehberlik edilmesi ve bunların denetlenmesini gerçekleştirmekle görevli ve yetkilidir.

. Yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları, afet yardım, acil çağrı, yatırım izleme, rehberlik ve denetim, strateji ve koordinasyon ile idari müdürlükler kurabilir. Gerektiğinde geçici birimler kurulabilir.

. Yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığının sevk ve idaresi, vali veya vali tarafından görevlendirilecek bir vali yardımcısı tarafından yerine getirilir.

. Gerektiğinde valilik, kadro, yer ve unvanlarına bakılmaksızın ihtiyaç durumuna göre uzman, sözleşmeli personel ve memurları bu başkanlıklarda görevlendirmeye yetkilidir.

. Merkezi idare tarafından yapılan her türlü yardım ve desteğin koordinasyonu, denetimi ve izlenmesi ve acil durumlarda bizzat yerine getirilmesi yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı

tarafından sağlanır.

. İldeki kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülmesi gereken yatırım ve hizmetlerin aksadığının ve bu durumun halkın sağlığı, huzur ve esenliği ile kamu düzeni ve güvenliğini olumsuz etkilediğinin vali veya ilgili bakanlığınca tespit edilmesi durumunda, vali uygun süre vererek hizmet ve yatırımın gerçekleştirilmesini ister. Hizmet ve yatırımın verilen sürede gerçekleşmemesi hâlinde, vali söz konusu yatırım ve hizmetin ildeki diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yerine getirilmesini isteyebileceği gibi yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı aracılığıyla da yerine getirebilir.

. İl özel idareleri ve belediyelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamı üzerinden ayrılacak paylara ilişkin değişiklikler yapılmıştır.

. Genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamının yüzde 1,50'sinin büyükşehir dışındaki belediyelere, yüzde 4,50'sinin büyükşehirlerdeki ilçe belediyelerine ve yüzde 0,5'inin il özel idarelerine ayrılması ve bu payın yüzde 90'lık kısmının ilçelerin nüfusuna , yüzde 10'luk kısmının ise ilçelerin yüzölçümüne göre dağıtılması öngörülmüştür. Hesaplanan tutardan yüzde 30'luk kısmı, büyükşehir belediyesi payı olarak ayrılmaktadır.

. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan mallardan tahsil edilen özel tüketim vergisi hariç olmak üzere, büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamının yüzde 6'sının ve genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamı üzerinden büyükşehirlerdeki ilçe belediyelerine ayrılan payların yüzde 30'unun büyükşehir belediye payı olarak ayrılması öngörülmüştür.

. Ayrılan yüzde 6'lık büyükşehir belediye payının yüzde 60'ı doğrudan ilgili büyükşehir belediyesi hesabına aktarılır. Kalan yüzde 40'lık kısmının yüzde 70'i nüfusa , yüzde 30'u yüzölçümü esasına göre büyükşehir belediyeleri arasında dağıtılır.

. Gelişmişlik endeksine göre dağıtılacak miktar için Kalkınma Bakanlığı tarafından tespit edilen en son verilerin esas alınması, bu endeksin kullanımında il, ilçe ve belde belediyelerinin gelişmişlik katsayılarına göre en az gelişmiş olandan en çok gelişmiş olana doğru ve eşit nüfus içeren beş gruba ayrılması öngörülmüş ve bu

gruplara ayrılacak paylar, belirlenmiştir.

. Tüm acil çağrıları karşılamak üzere büyükşehirlerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı bünyesinde, diğer illerde ise valilikler bünyesinde 112 acil çağrı merkezleri kurulmuştur.

. Devir, tasfiye ve paylaştırma işlemlerini yürütmek üzere vali tarafından, bir vali yardımcısının başkanlığında, valinin uygun göreceği kurum ve kuruluş temsilcilerinin ve ilgili belediye başkanlarının katılımıyla devir, tasfiye ve paylaştırma komisyonu kurulmaktadır.

. Tüzel kişilikleri kaldırılan belediye ve köyler, mevcut personelini, taşınır ve taşınmazlarını, iş makineleri ve diğer taşıtları ile kamu kurum ve kuruluşlarına olan alacak ve borçlarını katılacakları ilçe belediyesine 6/12/2012 tarihinden itibaren bir ay içinde bildirir.

. Henüz ilçe belediyesi oluşmamış yerlerde bildirimler, il belediyesine yapılır ve onaylar, il belediyesince verilir.

. 6/12/2012 tarihinden önce ilanı yapılmış memur alımları hariç olmak kaydıyla, tüzel kişilikleri kaldırılan belediye ve köyler tarafından nakil yoluyla atanacaklar da dâhil olmak üzere hiçbir şekilde yeni personel alımı yapılamaz ve bu belediye ve köyler tarafından aynı tarihten itibaren tüzel kişiliğin sona ereceği tarihi geçecek şekilde veya mevcut hizmet alımlarının kapsamını ve personel sayısını genişletecek şekilde hizmet alımı sözleşmesi düzenlenemez.

. Tüzel kişilikleri kaldırılan belediye ve köylerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları, devir, tasfiye ve paylaştırma komisyonu kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredilir.

. Devir işlemi ilk mahalli idareler genel seçimi itibarıyla uygulamaya konulur.

. Teşkilatlanma tamamlanıncaya kadar yeni kurulan ilçelerde merkezi idareye ait her türlü iş ve işlemler ile idari ve adli davalar ve bunlara ilişkin bütün iş ve işlemler mevcut bağlılık durumuna göre yürütülür.

. Yeni kurulan ilçelerde ilçe idare kurulları teşekkül edilinceye kadar bu yerlerdeki işlemlerle ilgili olarak, eskiden bağlı oldukları il ve ilçelerin idare kurulları görevli ve yetkilidir.

. Tüzel kişiliği kaldırılan belediye, il özel idaresi ve köylerden oluşan veya bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren amaçları ortadan kalkacak olan mahalli idare birlikleri, ilk mahalli idareler genel seçiminden önce tüzüklerindeki hükümlere göre tasfiye olunur.

. Tüzüklerinde hüküm bulunmayan hallerde bu Kanunun devir, tasfiye ve paylaştırmaya ilişkin hükümleri uygulanır.

. Bu birlikler, 6/12/2012 tarihinden itibaren, yeni personel istihdam edemezler, taşınır ve taşınmaz mal edinemezler, kendilerine ait taşınır ve taşınmaz malları satamazlar, hizmet alımına ilişkin sözleşme ve borçlanma yapamazlar.

. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından tespit edilen 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayım sonuçlarına göre nüfusu 2.000'in altında olan Kanun eki listede yer alan belediyelerin tüzel kişilikleri, ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak köye dönüştürülmüştür.

. İl özel idaresi, belediye ve köy tüzel kişiliklerinin kaldırılmasına, il belediyesinin büyükşehir belediyesine dönüştürülmesine, büyükşehir belediye sınırının ilin mülki sınırlarına genişletilmesine, mülki sınır değişikliği yapılmasına ve ilçe belediyesi kurulmasına dair hükümler ilk mahalli idareler genel seçimlerinde uygulanır ve seçimler bu yerlerin yeni durumlarına göre yapılır. İlçe kurulmasına ilişkin hükümler 6/12/2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

. Nüfusu 2.000'in altında olan ve tüzel kişilikleri kaldırılan belediyelerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları il özel idaresine devredilir.

. Hazinenin özel mülkiyetindeki veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan Maliye Bakanlığınca, bu maddeyle tüzel kişilikleri kaldırılan belediyelere tahsis edilmiş olanlar, komisyon kararıyla, ihtiyaçlarına göre ilgili il özel idarelerine veya köy tüzel kişiliklerine tahsis edilmiş sayılır. Ancak, köye dönüştürülen belediyelerin ihtiyaç duyulan taşınmazları ile araç ve gereçleri komisyon kararıyla ilgili köy tüzel kişiliğine bırakılır.

. Daha önce, birden fazla köy veya köy kısımlarının birleşmesiyle oluşan ve bu Kanuna göre yeniden köye dönüşen belediyelerde, başka bir işleme gerek kalmaksızın valinin uygun görüşü ve İçişleri Bakanlığının onayı ile birden fazla köy kurulabilir. . Valilere, Büyükşehir Belediye başkanlarına diplomatik pasaport verilmesi öngörülmüştür.

Personele İlişkin Süreç

. KOMİSYON KURULMASI

. Devir, tasfiye ve paylaştırma işlemlerini yürütmek üzere bir vali yardımcısının başkanlığında valinin uygun göreceği kurum ve kuruluş temsilcilerinin ve ilgili

belediye başkanlarının katılımıyla Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu kurulacaktır.

. BİLDİRİM YAPILMASI

. Tüzel kişilikleri kaldırılan belediye ve köylerde çalışan personel, kapatılan belediye veya köyün devredileceği ilçe belediyesine 6/12/2012 tarihinden itibaren bir ay içerisinde bildirilir.

. Henüz ilçe belediyesi oluşmamış yerlerde bildirimler il belediyesine yapılır ve onaylar il belediyesince yapılır.

. Tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerinde görev yapan personel, valiliğe 6/12/2012 tarihinden itibar en bir ay içerisinde bildirilir.

. Nüfusu 2000'in altında kalması ;

. Köye dönüştürülen belediyelerde çalışan personel il özel idaresine,

. Mahalle olarak katılmak suretiyle başka bir ilçeye katılma talebinde bulunan belediyelerde çalışan personel katılacakları belediyeye 6/12/2012 tarihinden itibar en bir ay içinde bildirilir.

. DEVİR İŞLEMLERİ

. Komisyon Kararıyla;

Tüzel Kişiliği Kaldırılan Belediye, İl Özel İdaresi Ve Köylerden Oluşan Veya 6/12/2012 Tarihinden İtibaren Amaçları Ortadan Kalkacak Olan Mahalli İdare Birlikleri

İlk Mahalli İdareler Genel Seçiminden Önce Tüzüklerindeki Hükümlere Göre Tasfiye Olurlar. Tüzüklerinde Hüküm Bulunmayan Hallerde Kanunun Devir, Tasfiye Ve Paylaştırmaya İlişkin Hükümleri Uygulanır.

. YENİ PERSONEL ALIMI VE HİZMET ALIM SÖZLEŞMELERİ

. 6/12/2012 tarihinden önce ilanı yapılmış memur alımları hariç olmak kaydıyla, tüzel kişilikleri kaldırılan belediyeler, köyler ve il özel idareleri tarafından nakil yoluyla atanacaklar da dahil olmak üzere hiçbir şekilde yeni personel alımı yapılamaz ve aynı tarihten itibaren tüzel kişiliğin sona ereceği tarihi geçecek şekilde veya mevcut hizmet alımlarının kapsamını ve personel sayısını genişletecek şekilde hizmet alım sözleşmesi düzenlenemez.

. Tüzel kişiliği kaldırılan belediye, il özel idaresi ve köylerden oluşan veya 6/12/2012 tarihinden itibaren amaçları ortadan kalkacak olan mahalli idare birlikleri , 6/12/2012 tarihinden itibaren yeni personel istihdam edemezler, hizmet alımına ilişkin sözleşme ve borçlanma yapamazlar.

. Belediye Ve Bağlı Kuruluşlara Devredilen Personelden Norm Kadro ve İhtiyaç Fazlası Olarak Belirlenenlerin Devlet Personel Başkanlığı Tarafından Atanması

Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Nakil Süreci

. Devlet Personel Başkanlığı Tarafından;

657 sayılı Devlet Memurları Kanuna Tabi Personel

657 Sayılı Kanuna Tabi Olarak 90 Gün İçerisinde Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlara Nakledilir.

5393 sayılı Kanunun 49 uncu Maddesine Göre İstihdam Edilen Tam Zamanlı Sözleşmeli Personel

Bildirim Unvanı Esas Alınarak, 657 Sayılı Kanunun 4/B Maddesi Çerçevesinde Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Sözleşmeli Personel Olarak Atanır.

4857 Sayılı İş Kanununa Tabi Sürekli İşçi Statüsünde İstihdam Edilen Personel

Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Unvanları Belirlenecek Kadrolara 90 Gün İçerisinde Atanır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber