Harcırahlara İlişkin 3 Soru 3 Cevap
Maliye Bakanlığı 6245 sayılı Harcırah Kanununda 2005 yılı içerisinde önemli bir değişiklik yaptı. Yapılan bu değişiklik ile harcırah sadece 4 durum ile sınırlandı.: Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu... Ancak, eş durumuna da ayrıca kısıtlama getirildi. Eş durumundan nakilde harcırah alınması, eşin zorunlu yer değiştirme, sınav ve sağlık sebebi ile atanmış olması ile sınırlandı. Bu çerçevede seçtiğimiz üç soru ve buna verilen cevaplara ulaşmak için başlığa tıklayınız.
MEMURLAR.NET'İN NOTU: Sitemize harcırahlara ilişkin soru yöneltmeden önce Harcırah kategorisinde yer alan özel dosyaları okuyunuz.
EŞ DURUMU ÖZRÜ NELERİ KAPSAMAKTADIR?
SORU: Eş durumu özründen 2. bölgeye dahil bir ile tayinim çıktı. Yolluk alabilmem hususunda okula bir dilekçe verdim. Gerekli evraklar düzenlendi ve bu evrakları mal müdürlüğüne elden götürdüm. Bana sağlık grubu özründen yerdeğiştirenlerin ve eşi atamaya tabi olup ta eş durumu özründen yer değiştirenlerin yolluk alabildiği söylendi. Eşim ssk'ya bağlı bir kuruluşta çalıştığı için ben yolluk alamazmışım. Okulumuza sağlık grubu özründen ve eşi hakim olup ta eş durumu özründen gelen iki öğretmen yolluklarını aldılar. Bu bana tuhaf geldi. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum. Not: 27 nisanda gelen bir yazıdan söz ettiler ama anlayamadım.
CEVAP: 6245 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinde; "Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer dağiştirme masrafı aşağıdaki hallerde verilir: 1. Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) dışında kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere; yurt içinde veya dışındaki daimi bir vazifeye naklen tayin olunanlarla yabancı memleketlerdeki memuriyet merkezi tebdil olunan veyahut bu yerlerden yurt içinde diğer bir daimi vazifeye tayin edilen memur ve hizmetlilere yeni vazife mahallerine kadar"hükmü yer almaktadır.
Bu hüküm, eş durumu nakillerinde her personele harcırah verilmesine sınır getirmiştir. Madde metnini kategorilendirecek olursak,
Şu hallerde harcırah verilmektedir.
1- Zorunlu yer değiştirme
2- Sınav
3- Sağlık sebebi
4- Eş durumu
Ancak madde metnin 4 nolu duruma istisna getirmiştir. Bu istisna şu şekildedir: "Bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları"
Bu ibareden, zorunlu yer değiştirme, sınav ve sağlık sebebi ile atanmış olup da buna bağlı olarak eş durumundan nakil isteyenlere harcırah verileceğini göstermektedir. Madde kritik ibare "zorunlu yer değiştirme"dir. Yani eş, zorunlu yer değiştirmeye tabi bir personel olarak bir ile atanmış ve diğer eş de bu durumdan dolayı eşin nakil olduğu il'e eş durumu özrü ile nakil istemiş ise nakil isteyen eşe harcırah verilecektir. Zira eşi zorunlu yer değiştirme kapsamında atanan birisidir. Bunun dışındaki eş durumu atamalarında harcırah verilmeyecektir. Yani eşin Bağ-Kur'lu, SSK'lı olmasından dolayı nakil istenmesi halinde harcırah verilmeyecektir. Yine, eş memur olsa bile, zorunlu yer değiştirmeye tabi bir memur değilse, memur eşden dolayı yapılacak eş durumundan nakillerde de harcırah verilmeyecektir.
Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel ne demektir başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.
Burada bir hususu belirtmek gerekmektedir. Maddenin bu hali Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu durumun iadre mahkemelerine açılacak dava yoluyla Anayasa Mahkemesine götürülmesi halinde Yüksek Mahkemenin bu ibareyi iptal edeceğini düşünmekteyiz.
BOŞANMADAN DOLAYI BAŞKA BİR İLE ATANANLAR HARCIRAH ALABİLİR Mİ?
SORU: Merhabalar ben bu sene boşanma sebebiyle izmire atandım.ve
bana okul md. yard. harcırah alabiliyorsun dedi. Ben de tüm işlemleri yaptım
ayrıca milli eğt. md. imzası bile var. Sadece maliyede takıldı. Oradakiler elimizdeki
yazıda sizin durumunuz yazmıyor dediler. Eski yerimi de aradım, burada da araştırdım
ama herkes ikiye ayrılıyor. Alabilirsin ve alamazsın olarak. Sizce ne yapmalıyım.
Tabi bir de sorumsuzca milli eğt. md. attığı imza ortada. Ben ilk başta eğer
alamayacak olsam md. imzalamamış olmalıydı diye düşündüm. Sizin söylemlerinizle
ve bana yol olarak göstereceğiniz yönetmelik ve kanunlara göre hareket edeceğim.iyi
çalışmalar.şimdiden teşekkür ederim
CEVAP: 6245 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinde; "Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer dağiştirme masrafı aşağıdaki hallerde verilir:
1. Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) dışında kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler
hariç olmak üzere; yurt içinde veya dışındaki daimi bir vazifeye naklen tayin olunanlarla yabancı memleketlerdeki memuriyet merkezi tebdil olunan veyahut bu yerlerden yurt içinde diğer bir daimi vazifeye
tayin edilen memur ve hizmetlilere yeni vazife mahallerine kadar"hükmü yer almaktadır.
Yukarıdaki maddeye göre sadece dört halde harcırah verilmektedir. Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları)
Sonuç olarak mevcut mevzuat çerçevesinde boşanma nedeniyle naklen atanma talebiniz nedeniyle yapılan atamada harcırah alamazsınız. Ancak bu konuda harcırah verilebileceğine dair memurlar.net'te yayımlanan yazıya bakmak için buraya tıklayınız.
SORU: Ben Tarım Bakanlığında çalışmaktayım. Çocuğumun anadolu lisesi eğitiminden dolayı il içinde harcırahsız olarak atamam yapıldı. Bu durum özür gurubuna giriyor mu son kanuna aykırı mıdır? Teşekkürler
CEVAP: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince eğitim özrü adı altında bir özür grubu yoktur. Dolayısıyla yapılan atama isteğe bağlı bir atamadır. İsteğe bağlı atamalarda harcırah verilmemektedir. Ancak bu konuda harcırah verilebileceğine dair memurlar.net'te yayımlanan yazıya bakmak için buraya tıklayınız.