Tzob Gap bölge toplantısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de tarım ve gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının bölge ülkelerinden düşük olduğunu belirterek, "Bu başarıyı, 75 milyonluk ülke nüfusunun gıda güvencesini, Ocak-Kasım döneminde 14 milyar dolarlık ihracatı sağlayan, 30 milyon turisti besleyen Türk çiftçisi, her türlü övgüye layıktır" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2012 20:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayraktar, Şanlıurfa'da, Dedeman Oteli'nde düzenlenen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 7 bakanın katıldığı, 'Türkiye Ziraat Odaları Birliği GAP Bölge Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, tarımın Türkiye ve dünya için çok önemli bir sektör olduğunu vurguladı. Şemsi Bayraktar, spekülatif hareket ve fiyat manipülasyonlarının Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada gıda fiyatlarını yukarı çektiğine dikkat çekti. Güney Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya, Karadeniz ülkeleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan oluşan bölgede neredeyse sadece Türkiye'de, tarım ve gıda ürünlerindeki enflasyonun genel enflasyonun altında kaldığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Ülkemizde tarım ve gıda ürünlerindeki fiyat artışları da bölge ülkelerinden düşüktür. Bu başarıyı, 75 milyonluk ülke nüfusunun gıda güvencesini, Ocak-Kasım döneminde 14 milyar dolarlık ihracatı sağlayan, 30 milyon turisti besleyen Türk çiftçisi, her türlü övgüye layıktır. Ulaştığımız nokta önemlidir fakat hedefimiz daha büyüktür. Başbakanımızın sektörümüze göstermiş olduğu ilgi hedeflerimize ulaşmaktaki umudumuzu artırmaktadır. 2023 yılında 50 milyon turisti, 85 milyonluk ülke nüfusunu besleyen; hükümetimiz 40 milyar dolar diyor ama ben 50 milyar dolarlık ihracat diyorum, böyle bir ihracat rakamına ve 150 milyar dolarlık yurt içi hasılaya ulaşmış bir tarım sektörü hedefliyoruz. Bu hedeflere ortak akıl ve gayretle ulaşacağımıza inancım sonsuzdur. Tarımımızın bu potansiyeli vardır."

"HEDEFE ULAŞMAK İÇİN YAPISAL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ GEREKİR"

Bu hedefe ulaşmak için sektörün başta yapısal olmak üzere bazı sorunlarını çözmesi gerektiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bu sorunların hızlı bir şekilde çözüme kavuşması temennimizdir. Zaten bu toplantının amacı da budur. Biz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker ile birlikte bu bölgeye birkaç defa geldik. Hatta bölge toplantısı yaptık. Bölge toplantısında oda başkanlarımız ve çiftçilerimizle bir araya geldik. Bu toplantılarımız bazı sorunların çözümüne katkı sağladı. Ancak bazı önemli sorunların çözümü için çok iyi biliyoruz ki Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ağırlığına, iradesine ve bu sektörü sahiplenmesine ihtiyaç vardır."

Başbakan Erdoğan'a seslenen Bayraktar, "Sayın Başbakanım; sizin bu toplantılara katılımınızı bu açıdan da önemsiyoruz. Böylece sorunların çok daha çabuk çözüleceğine inanıyorum" dedi. Şemsi Bayraktar, bu sorunların bir kısmını, 19 Aralık'taki görüşmelerinde Başbakan Erdoğan'a rapor olarak sunduğunu da hatırlattı.

"BU TOPLANTI BÜYÜK BİR ŞANS VE FIRSATTIR"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, şöyle devam etti:

"Ziraat odası başkanlarımız ve çiftçilerimiz, sorunları bu toplantıda dile getirecekler. Başbakanımızın katılımıyla yapılan bu toplantı, sektörün sorunlarının çözümü için büyük bir şans ve fırsattır. Bu şansı, oda başkanlarımız ve çiftçilerimizin en iyi şekilde değerlendireceklerine inanıyorum."

Bayraktar, toplantının bölgeye ve ülkeye hayırlar getirmesini de diledi. Toplantıda ziraat odalarının başkanları, bölgelerinin sorunlarını Başbakan Erdoğan'a doğrudan aktarma imkanı buldular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber