Petrol Kanunu tasarısıyla Türkiye 2 ayrı petrol bölgesine ayrılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2005 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB normlarına göre hazırlanan ve halen TBMM'de bulunan Petrol Kanunu Tasarısı, ülke petrol kaynaklarının hızlı, sürekli ve etkili bir şekilde aranmasını hedefliyor.

Söz konusu tasarıya göre, Türkiye 18 petrol bölgesi yerine "kara ve deniz" olmak üzere 2 petrol bölgesine ayrılacak.

Tasarı ile, bir petrol bölgesinde en fazla 8 adet olan ruhsat sayısı sınırlanması da kaldırılıyor. Şirketler arasındaki ayrıcalıkları kaldırmak suretiyle şirketlere gerek teknik, gerekse mali güçleri oranında ruhsat alma imkanı sağlanmış oluyor.

Halen yüzde 12.5 oranında alınan "devlet hissesi", denizlerdeki arama ve üretim ile küçük sahalardaki üretimi teşvik etmek amacıyla üretim miktarlarına, su derinliğine, petrol üretim yöntemine ve üretilen petrolün kalitesine göre, yüzde 1 ile yüzde 12.5 arasında değişen oranlar uygulanacak.

Yeni kanun ile, arama yatırımları için ek ve yeni bir teşvik oluşturmak amacıyla arama ruhsatlarından devlet hHakkı alınmayacak. Yalnız işletme ruhsatlarından devlet hakkı alınacak.

Tasarıda, bugünkü uygulamada sadece yurtdışından ithal edilen malzeme ve ekipman için geçerli olan gümrük ve vergi muafiyetlerine ilave olarak, yurtiçinden temin edilen malzeme ve ekipmanın da her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olması öngörülüyor.

Kurumlar Vergisi'nde petrol hakkı sahipleri için en fazla yüzde 55 oranında bir tavan belirlenmiş iken, Tasarıda bu tavanın en fazla 40 olması öngörülüyor. Petrol faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan sözleşmeler, damga vergisinden muaf tutuluyor. Petrol aramalarına tanınan katma değer vergisi (KDV) muafiyeti, üretim faaliyetlerine de tanınıyor.

Mevcut yasada yer almayan, petrol faaliyetlerinde kullanılan kara, hava ve deniz taşıtlarına özel tüketim vergisi (ÖTV) muafiyeti getiriliyor.

Yabancı yatırımcıların petrol işlemleri için yapmış oldukları yatırımlara tekabül eden sermayelerinin tamamını, üretimden elde ettikleri gelirlerden harice transfer edinceye kadar, her türlü vergiden istisna tutmaları kolaylığı sağlanıyor.

Tasarıda, arama faaliyetlerinin daha etkin ve hızlı bir şekilde sürdürülebilmesini teminen her bir ruhsat sahası için taahhüt edilen iş programının mali değerinin yüzde 2'si kadar teminat mektubu alınması öngörülüyor.

Türkiye 18 petrol bölgesi yerine, "kara ve deniz" olmak üzere 2 ayrı petrol bölgesine ayrılarak kanuni süreler, hak ve yükümlülükler konusunda mevcut uyulamadaki karmaşa ortadan kaldırılıyor.

İşletme ruhsatlarındaki azami 40 yıl süre sınırlaması kaldırılarak ruhsatta üretim yapıldığı sürece şirketin ruhsatı elinde bulundurma olanağı getirildi.

Geçtiğimiz Ekim ayı başında, Türkiye'de bugüne kadar herhangi bir faaliyette bulunmamış Avrupa'daki büyük petrol arama şirketlerinin Ankara'ya davet edilerek yeni kanun tasarısının tanıtıldığı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber