Türkiye Adalet Akademisi, yolsuzluk suçları gibi özel ihtisas gerektiren davalara bakmak için uzman hakim ve savcılar yetiştirecek.
Türkiye Adalet Akademisi, yolsuzluk suçları gibi özel ihtisas gerektiren davalara bakmak için uzman hakim ve savcılar yetiştirecek.
Avrupa Birliği (AB) uyum yasalarının uygulamaya yansıtılmasındaki aksaklıkların ortadan kaldırılması ve Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) daha fazla tazminata mahkum olmasını önlemek için akademide insan hakları derslerine ağırlık verilecek.
Mesleğe yeni başlayacak olan hakim ve savcı adaylarıyla görevde olan yargı mensuplarına eğitim verecek olan Türkiye Adalet Akademisi faaliyete geçti. Akademi başkanlığına atanan Yargıtay Üyesi Doç. Dr. Cevdet İlhan Günay, Türkiye Adalet Akademisi'nin yargıda kaliteyi yükselterek hukuk devleti ilkesinin hayata geçirilmesi noktasında önemli bir fonksiyon icra edeceğini söyledi. Zaman'a açıklama yapan Günay, AB'ye üyelik sürecinde çıkarılan uyum yasalarının hayata geçirilmesinde asıl görevin yargıya düştüğüne işaret ederek akademide verilecek eğitimle adalet alanında görev alan tüm yargı mensuplarının evrensel hukuk anlayışı ve insan hakları bilincinin yüksetileceğini ifade etti. Günay, ?Eğitim programlarında insan hakları derslerine ağırlık vereceğiz.? diyerek AİHM'nin Türkiye aleyhine verdiği tazminat kararlarının büyük ölçüde azalacağı yönündeki inancını dile getirdi.
Yolsuzluk ve bankacılık suçları gibi ekonomik davalar başta olmak üzere birçok davanın özel ihtisas gerektirdiğini belirten Doç. Dr. Günay, ?Bu tür uzmanlık gerektiren davalara bakan hakim ve savcılar yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmadıkları için yargılama süresi uzuyor ve sonuç almak zorlaşıyor. Adalet Akademisi'nde hakim ve savcılara belli alanlarda meslek içi uzmanlık kursları düzenlenerek yargının daha etkin bir şekilde çalışması sağlanacak.? dedi.
Akademi, şimdiye kadar Adalet Bakanlığı'na bağlı çalışan Hakim ve Savcı Eğitim Merkezi'nden farklı olarak bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip olacak. Akademinin çalışmalarını, adalet bakanıyla birlikte Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay ve Yüksek İdare Mahkemesi, Türkiye Barolar Birliği, Noterler Birliği ve üniversitelerden temsilcilerin yer aldığı 27 üyeli Adalet Akademisi Genel Kurulu denetleyecek.
İlk olarak Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar
Karayalçın'ın 1972'de gündeme getirdiği Adalet Akademisi kurulması düşüncesi,
aradan 30 yıl geçtikten sonra gerçekleşebildi. Adalet eski Bakanı Hikmet Sami
Türk'ün de üzerinde önemle durduğu yasa tasarısı geçen temmuz ayında Meclis
tarafından kabul edildi. Yasaya göre akademi; adli, idari, askeri hakim ve savcılarla,
noterler, adalet hizmetlerinde görev alan yardımcı personel ile talep halinde
avukatlara meslek öncesi ve meslek içi eğitim verecek. Ankara'da faaliyet gösterecek
olan akademide üniversite öğretim üyeleri başta olmak üzere yüksek mahkeme üyeleriyle
meslekte on yılını tamamlamış tecrübeli hakim, savcı, avukat, noter ve alanında
uzman kişiler de ders verebilecek. Adli ve idari yargıda hakim ve savcı adaylığına
atananların meslek öncesi eğitim süresi 2 yıl olacak. Halen görevde olan hakim
ve savcılar, iş akışını aksatmayacak şekilde belirli dönemlerde Ankara'ya çağrılarak
eğitim programlarına katılacak. Ayrıca hakim ve savcı adayları, yabancı dil
öğrenimi için yurtdışına gönderilebilecek. Akademi, eğitim çalışmalarının yanı
sıra inceleme, araştırma, danışma, yardım, yayın ve dokümantasyon çalışmaları
yapabilecek.
zaman