Üniversite mezunlarının öğretmen olma hayali KPSS'ye takılıyor

Haber Giriş : 08 Kasım 2005 07:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de gençlerin en garantili meslek olarak gördüğü öğretmenlik, artık üniversiteyi kazanıp diploma almaktan daha zor.

Her yıl on binlerce genç, eğitim ve fen-edebiyat fakültelerinden öğretmen olma hayaliyle mezun oluyor. Ancak devletin istihdam alanı giderek daralıyor. Öğretmenlikte her yıl küçülen pasta, rekabet ve yeni engelleri beraberinde getiriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) atayacağı sınırlı sayıda öğretmen adayını belirlemek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) düzenliyor. Ancak KPSS'de öğretmenlik için istenen puanı yakalamak, her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Mezun olan birçok genç, her sene yükselen taban puana ulaşabilmek için ÖSS'ye hazırlanır gibi KPSS kurslarının yolunu aşındırıyor.

Gümüşhane'de yaşayan Neslihan ve Oğuz Topuz kardeşler, uzun süredir öğretmenlik atamalarının yapılmasını bekliyor. Neslihan Topuz, 2003 yılında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kimya Bölümü'nden mezun olmuş. KPSS'yi kazanabilmek için kursa gitmiş. Ancak ataması yapılmayınca yüksek lisans yapmaya karar vermiş. 2005 yılında tezsiz yüksek lisansı bitiren genç kız, KPSS'den 75 puan almasına rağmen atanamamış. Kendilerine haksızlık yapıldığını düşünen Topuz, sınav sisteminin değiştirilmesi gerektiğini söylüyor. Ağabey Oğuz Topuz da fizik mezunu. 3 defa KPSS'ye girdiğini anlatan Topuz, sınavdan en yüksek 77 puan alabilmiş. Öğretmen olabilmek için büyük çaba harcamak gerektiğini söyleyen Oğuz Topuz, ?Ne kadar çalışsak başaramıyoruz. Puanlar her yıl yükseliyor. Şu an bizim bölümden atama gerçekleşmesi için 90 almak lazım. Ailemizin kazandığını KPSS kurslarına veriyoruz.? diyor. 2004 yılında KPSS'ye giren 42 bin 10 adaydan sadece 210 kişinin ataması yapıldı.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber