Güneydoğu'da beyaz esaret

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kar etkili oluyor

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 10 Ocak 2013 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Güneydoğu'da beyaz esaret

DOĞU ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı, yaşamı olumsuz etkilerken, Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde kar kalınlığı 3 metreye ulaştı. Beytüşşebap'ın Yaşar Köyü'ne çığ düştüğü köyde oturan 8 kişilik Yaşar ailesinden haber alınmadığı belirtildi. Siirt'in Pervari İlçesi'nde 2 günden bu yana kayıp 8 kişiyi bulmak için çalışmalar sürüyor. Siirt'te kar nedeniyle devrilen ağaçlar, park halindeki araçların üzerine düşürken, Eruh-Şırnak karayolunda 20 araç mahsur kaldı. Mardin, Şırnak, Siirt ve Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeniyle okullar bugün tatil edildi.

ŞIRNAK'TA KAR YAĞIŞI 5 GÜNDÜR DEVAM EDİYOR

Kar yağışının 5 günden beri devam ettiği Şırnak merkezde, kar kalınlığı 1, yüksek kesimlerde 2 metreye ulaştı. Şırnak ve çevresinde etkili olmaya devam eden kar yağışı nedeniyle, merkez köyleri , Beytüşşebap ve Uludere İlçeleri ile köylerinde eğitim öğretime 1 gün ara verildi. Ayrıca Şırnak-Eruh ve Şırnak Hakkari yolu kar yağışı nedeniyle henüz ulaşıma açılmadı. Merkez ve ilçelerde onlarca köy yolu kar nedeniyle ulaşıma kapanırken, bir çok köye de 5 günden beri elektirik verilemiyor.

BEYTÜŞŞEBAP'TA KAR KALINLIĞI 3 METREYİ BULDU

Yaklaşık 1 haftadan bu yana etkili olan ancak, son 4 günden bu yana aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle Beytüşşebap merkezinde kar kalınlığı 3 metreye ulaşıp, hayatı durdurdu. Araçların hareket edemediği ilçe merkezinde, belediye araçları, cadde ve sokaklardaki kar yığınlarını temizlemekte yetersiz kalınca özel idare ekipleri de devreye girdi ancak bunlar da cadde ve sokakları temizleme konusunda yetersiz kaldı. İlçe merkezindeki evlerin damında biriken karların çökme tehlikeis yaratacağından endişelenenler karları temizlemek için yoğun caba harcadı. Temizlenen karlar cadde ve sokaklarda, kar tepeleri oluşturdu. Cadde ve sokaklarda park halinde bulunan araçlar yoğun kar yağışı altında resmen kayboldu. İlçe merkezinde hiç bir araç trafiğe çıkamıyor. Köylerle olan tüm bağlantı yollarında ulaşım sağlanamıyor. Hafta başından beri her gün işyerlerini açan esnaf, köy yolları kapalı olduğu için siftah yapmadan akşam saatlerinde kepenk kapatarak evlerine dönüyor.

YAŞAR KÖYÜ'NE ÇIĞ DÜŞTÜ 8 KİŞİLİK AİLEDEN HABER ALINAMIYOR

Beytüşşebap'a 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yaşar Köyü'ndeki 8 kişilik Aşkan ailesinden haber alınamıyor. Çığ tehlikesine karşılık köydeki herkesin ilçe merkezine geldiği ancak Aşkan ailesinin köyde kaldığı ve dün akşamdan bu yana haber alınamadığı belirtildi. Aşkan ailesinden haber alamayan yakınları, bugün öğle saatlerinde askeri yetkilere başvurarak helikopterle köye gitmek istediklerini illeti. Aşkan Ailesi'nin yakınları, askeri yetkililerden gelecek haberi beklemeye başladı.

10 YIL SONRA SİLOPİ'YE KAR YAĞDI

Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne de 10 yıl aradan sonra yağan kar ilk kez yer tuttu. Dün gece başlayan kar yağışı sabaha kadar devam etti. İlçe merkezinde kar kalınlığı 10 santimetre'yi bulurken, sabah karla uyananlar, işyerlerine giderken uzun yıllar sonra gördükleri karda hatıra fotoğrafları çekti. Öğrenciler ve çocuklar yıllar sonra kar topu oynayarak, karın keyfini yaşamaya çalıştı.

İDİL'DE KAR KEYFİ

Şırnak'ın İdil İlçesi'nde ise kar yağışı nedeniyle tüm okullar bugün tatil edilirken, sabah okula gelen öğerenciler, okulların tatil edilmesini kartopu oynayarak kutladı. İlçe merkezinde kar kalınlığı 10-15 santim olmasına rağmen, çocuklar ve gençler sabah saatlerinden itibaren kartopu oynayarak, kardan adam yapmaya çalıştı. Kar yağışı, bir çok yerleşim biriminde hayatı olumsuz etkiledi.

SİİRT'TE KAYIP 9 KİŞİ ARANIYOR

Bölge genelinde etkili olan kar yağışı, Siirt genelinde yaşamı olumsuz etkiledi. Pervari İlçesi'nde kaybolan 3 avcı, donmak üzereyken kurtarıldı. Aynı bölgede 5 çoban ve bunlara yemek götüren 4 kişi olmak üzere toplam 9 kişiden, 2 günden beri haber alınamıyor. 3 ekipten oluşan 60 köylü, bu sabah saatlerinden itibaren kayıp 9 kişiyi aramaya başladı. Kent merkezinde kar yağışı nedeniyle birçok ağacın devrildiği görüldü. Devrilen bazı ağaçlar, park halindeki araçların üzerine düşerek bu araçlarda hasarın oluşmasına yol açtı. Kar nedeniyle okullar tatil edilirken, bunu fırsat bilen çocuklar, kent merkezinde kar topu oynayarak, kardan adam yaptı. Özel İdare Genel Sekreteri Mahmut Kurtuluş, Siirt merkez, Pervari, Eruh, Şirvan, Baykan, Kurtalan ve Aydınlar İlçeleri'ne bağlı 200'e yakın köy yolunun ulaşıma kapandığını söyledi. Kurtuluş, merkez ve ilçelerde kapalı olan yolların açılması amacıyla 6 ekip ve 17 araçla çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirtti.

Kar yağışı nedeniyle Eruh-Şırnak karayolunda yaklaşık 20 aracın bu sabah saatlerinden itibaren mahsur kaldığı öğrenildi. Mahsur kalan araç sürücüleri yapılan telefon görüşmelerinde, karayolunun her iki taraftan karla kapandığını ve hareket edemedikleri belirtildi.

TARİHİ HARPUT'TA KARTPOSTALLIK MANZARA

Yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, Elazığ'ın tarihi yerleşim yeri olan Harput'ta kar görüntüsü kartpostallık manzaralar oluşturdu. Elazığ il genelinde okullar yoğun kar yağışı nedeniyle bir gün tatil edilirken 383 köy yolu da ulaşıma kapandı. Aralıksız kar yağışının devam ettiği Elazığ'ın tarihi yerleşim yeri Harput, hatıra fotoğrafları çektirmek isteyenlerin merkezi haline geldi. Belediye ve karayolları ekipleri, hafta başından beri başlattıkları kar temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

KAR MARDİN'DE ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Okulların bugün tatil edildiği Mardin'de tarihi kentte güzel kar manzaraları oluştu. Kar yağışından en çok çocuklar mutlu oldu. Karla birlikte soğuk hava nedeniyle bazı yollarda buzlanma meydana geldi. Yola hazırlıksız çıkan bazı sürücüler, buzlanma nedeniyle yolda kalırken, yayaların da kaldırımda yürümekte zorlandıkları görüldü. Mardin esnafı iş yerlerinin önündeki karı temizlemeye çalışırken, kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar da kar topu oynayıp eğlenirken, bazı çocuklar da poşetlerin üzerine binerek kaymayı tercih ettiği görüldü. Kar temizleme çalışmaları devam ederken, Emniyet Müdürlüğü trafik ekipleri tüm kavşaklarda trafik akışını sağlamak ve zincirsiz araçları trafiğe sokmamak için denetimlerini sürdürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber