Kira'da, depozito derdi sona eriyor

Haber Giriş : 10 Kasım 2005 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kirada devrim

Yeni yasaya göre, kiracıların ev sahiplerine ödediği depozito vadeli hesaba yatırılacak Kiracı evden çıkarken parayı faiziyle alacak.

Keyfilik son bulacak

Halen Meclis'te bulunan yeni Borçlar Kanunu kapsamında yer alacak düzenleme, evsahibi, kiracı ilişkilerine çeki düzen verecek. Ev sahipleri, 3 aylık kira bedelini aşmayacak oranda alacakları güvence bedelini şahsi işlerinde kullanamayacak. Evini boşaltan kiracıya depozitoyu ödememe yoluna gidemeyecek. Kiracı, bir hasara yol açmamışsa, vadeli hesaba yatırılan parasını 3 ay içinde faiziyle geri alabilecek.

Kimler sevinecek?

Ev sahipleri depozito paralarını, ödenmemiş kira, yatırılmamış elektrik, su parası ve evde meydana gelen hasarın tamiri için kullanabilecek. Kira-Der Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu yasayı desteklerken, Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş karşı çıktı. Ateş, "Kiracı 3 aylık depozitoyu nasıl ödeyecek? 400 YTL'ye tuttuğu eve taşınmak için cebinden 1600 YTL çıkacak. Ev sahibinin canına minnet" diye konuştu.

Kiracılarla ev sahiplerini sürekli karşı karşıya getiren "Depozito" derdi sona eriyor. Vadeli bir hesaba yatırılacak depozitonun faizini de kiracı kullanacak

Kiracıların korkulu kabusu "depozito parası" meselesi artık kabus olmaktan çıkıyor. Halin Meclis'te bulunan yeni Borçlar Kanunu kapsamında yer alacak düzenleme ev sahibi, kiracı ilişkilerine çeki düzen verecek. Tasarı kanunlaşırsa ev sahipleri, olarak aldıkları parayı, bugün yapıldığı gibi şahsi işlerinde kullanamayacak. Evini boşaltan kiracıya depozitoyu ödememe yoluna gidemeyecek. Kiracı, bir hasara yol açmamışsa, vadeli hesaba yatırılan parasını 3 ay içinde faiziyle geri alabilecek. Almanya'da uygulanan bu düzenlemeye göre, ev sahipleri depozito paralarını, kira ödememişse, elektrik ve su paralarını yatırılmamışsa, pencere, mermer ve fayanslar kırılmışsa tamirat için kullanabilecek. Kalan miktarı kiracıya geri verecek. Kira-Der Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, yasanın bir an önce çıkmasını istedi. Emlakçi Resul Medin de, uygulamanın kiracıların haklarının korunmasında önemli bir adım olacağını söyledi.

ATEŞ ELEŞTİRDİ

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, tasarıyı BUGÜN'e değerlendirdi: "Bu sistemde ev sahipleri ödüllendirilmiş olacak. Depozito sadece bir güvence bedeli olmalıdır. Alınan bedeller bir aylık kira karşılığı olduğu için bugüne kadar kiracı ile ev sahipleri arasında depozito konusunda mahkemelere taşınan bir sorun yaşanmadı. İstanbul gibi büyük şehirlerde bir aylık kira bedeli ile depozito beraber alınıyor. Bu uygulama emlak piyasasında bir kanun gibi işlemekte. 3 aylık depozito konusunda düzenleme yapılırken bizlerin de fikri alınmalıydı. Depozitonun 3 ay alınması ev sahipleri için sıcak para anlamına gelebilir. Ev sahipleri böyle bir uygulamaya sıcak baksa bile kiracılar zorlanacaktır. Mal sahibi seve seve alır ama kiracıyı zorlar. Bugün bir evin kirası en az 400 YTL. Kiracının eve ayak basmadan önce cebinden bin 600 YTL çıkarması gerekiyor. Bu, İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayan kiracılar için büyük bir yük. Bugüne kadar yapılan kira sözleşmelerinde depozitonun faizsiz olarak iade edileceği belirtiliyordu. Yapılacak düzenleme ile faizin gündeme gelmesinden ziyade ilk adımda ödenecek paranın cepten çıkıp çıkamayacağına bakmak gerek. Bu yolla ev sahibi ödüllendiriliyor. Bunun yerine alt gelir grubunun ev sahibi olması için yapılan hazırlıkların hızlandırmasında fayda var."

KİRACIDAN YANA

Prof. Dr. Cevdet YAVUZ (M.Ü. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi): "Yeni yasa tasansında, depozitonun (güvence), en fazla 3 aylık kira bedeli kadar olması maddesi bulunuyor. Yani isteğe göre binlerce dolarlık depozitolar ödenmek zorunda değil. Ayrıca, gayrimenkul sahibi, kiralama sırasında aldığı depozitoyu, kiracısı ile ortak açılan bir vadeli hesaba yatıracak ve kira süresi dolana kadar bu para bankadan çekilemeyecek. Sadece, kiranın ödenmemesi halinde kesinleşmiş icra takibi varsa para kullanılabilecek. Uygulamada kiraya verenlerin, kiracıdan "depozito" veya başka ad altında ve kira bedeli dışında kira sözleşmesinin yapıldığı sırada veya başka bir zamanda güvence parası aldıklarına sıkça rastlandığından, bu uygulamaya karşı kiracıyı korumak amacıyla düzenleme getirilmiştir.

Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber