Seferihisar köylüleri, mahalle olmaya karşı

İzmir'in Seferihisar İlçesi'ne bağlı köylerin biraraya gelen sakinleri, Büyükşehir Yasası'yla köylerin mahalleye dönüşeceğini hatırlatıp ilgili maddelerin iptali için her türlü hukuki girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 16 Ocak 2013 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Seferihisar köylüleri, mahalle olmaya karşı

Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen 100 Seferihisarlı köylü, kendi ilçeleriyle aynı kaderi paylaşan büyükşehirlerdeki toplam 16 bin köyü, oluşturdukları Geleceğin Köyleri Hareketi'ne katılmaya davet etti.

Seferihisar köylüleri, Büyükşehir Belediye binası önünde köylerin tüzel kişiliklerinin kaldıran yeni Büyükşehir Yasası'nı protesto etmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. 'Burada 16 bin köy var yakında' sloganıyla gerçekleştirilen basın açıklamasına Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer ve İzmir Baro Başkanı Sema Pekdaş da destek verdi. Yeni Büyükşehir Yasası ile köylerin tüzel kişiliklerin kaldırılmasına karşı tepkilerini dile getiren 9 köyün muhtarları ve köylüleri 'Şehirler bitti sıra köylüye mi geldi', 'Köy yoksa doğa da yok' ve 'Ben köyümü istiyorum' pankart ve dövizlerini taşıdı.

Geleneksel poşularıyla Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen 100 Seferihisarlı köylü, kendi ilçeleriyle aynı kaderi paylaşan büyükşehirlerdeki toplam 16 bin köyü, oluşturdukları Geleceğin Köyleri Hareketi'ne katılmaya davet etti. Köylüler, Büyükşehir Yasası'ndaki ilgili maddelerin iptali için tüm hukuki girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

'KÖYÜMÜZ YOKSA GELECEĞİMİZ YOK'

İzmir Seferihisar köylüleri adına Geleceğin Köyleri Manifestosu'nu okuyan Turgut Köyü'nden Aylin Bostan, "Büyükşehirlerdeki 16 bin köyün tüzel kişiliği tek bir cümleyle kaldırıldı. Yeryüzünün ilk köyünün kurulduğu bir coğrafyada binlerce köyün üzerini tek bir cümleyle çizmek mümkün mü? Değil elbette. Biz, geleceğin köyleri, köy olma hakkımızı anayasal düzeyde savunmak için bir araya geldik. Daha da önemlisi, yasaların hiç düşünmediği bir görevi sürdürmek, geçmişle gelecek arasında köprü olmak için bir araya geldik. Bizlerle aynı kaderi paylaşan 16 bin köyü, Geleceğin Köyleri Hareketi'ne katılmaya davet ediyoruz. Köy yoksa geleceğimiz de yok!" dedi.

'KAPATILMAYI ENGELLEYECEĞİZ'

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir'den başlayan Geleceğin Köyleri Hareketi'nin tüm Türkiye'ye yayılmasını istediklerini söyledi. Soyer, "Biz nostaljik bir hareket peşinde değiliz. Çünkü köyler sadece köklerimiz değil aynı zamanda geleceğimizdir. Geleceğimizdir, çünkü köylerin yok olduğu bir Türkiye, kısırlaşmış, çoraklaşmış ve umudu tükenmiş bir yurt demektir. Küçük üreticinin yok edileceği bir yurttaysa sadece endüstriyel tarım ve hayvancılık yapılabilir, bu, yerel lezzetlerin kaybolması, tohum çeşitliliğinin yok edilmesi, GDO'lu ürünlerden başka seçenek kalmaması ve kentler için yeni bir potansiyel gecekondu nüfusu yaratmak demektir. Çağdaş batı 'üretici birlikleriyle' küçük ve yerli üreticiyi yaşatmanın ve böylece geleceğini kurtarmanın yolunu bulmuştur. Bu yol Batı kadar Anadolu için de açıktır. Çünkü Anadolu insanı, toprağın ne düşmanı ne sahibi ne patronu olmuş, onun evladı olmayı başarmış ve binlerce yıldır barış içinde birbirlerini beslemiş, zenginleştirmişlerdir. Buna son vermeye kimsenin gücü yetmeyecek, haklı mücadelemizde tüm kapatılan köylerle kol kola yürüyeceğiz. Kapatılmalarını engelleyeceğiz ama dahası onların yaşamlarını sürdürülebilir kılmanın yollarını da açacağız" dedi.

'İPTALİ İÇİN DAVA AÇILMALIDIR'

Köylülerin avukatlığını üstlenen İzmir Barosu adına konuşan Baro Başkanı Sema Pekdaş ise 16 bin köyün bir kalemde kapatılmasının hukukun evrensel ilkelerine ve Anayasa'ya aykırı olduğunu vurguladı. Pekdaş, şunları söyledi:

"Devlet yeni yasa ile Anayasa'nın kendisine yüklediği tüm bu görevlerden köyleri kapatarak kurtulmak istiyorsa bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz. Çiftçilikle uğraşan köylüyü yok etmek olan 16 bin köy muhtarlığının kapatılması hakkındaki yeni yasa, Anayasamızın 44. ve 45. Maddelerine aykırıdır. Dolayısıyla köyünde üretimin içinde olan ve köyünde kültürü yaşayan/yaşatan köylünün maddi ve manevi varlığını geliştirmek hak ve yetkisinin Anayasaya göre esas olması gerektiği açıktır. Köyü ve köylüyü yok etmek Anayasa'ya aykırıdır. 16 bin köy muhtarlığının kapatılmasını düzenleyen yasanın açıkça Anayasa'ya aykırı olması sebebiyle buradan Cumhurbaşkanına, Ana muhalefet partisine ve milletvekillerine sesleniyor, bu kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine dava açmalarını talep ediyoruz.

Basın açıklaması gerçekleştiren köylüler daha sonra olaysız dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber