Yüzlerce at, kurtlara yem oldu

Ardahan'da yem fiyatlarının astronomik düzeye ulaşması yüzünden besicilerin serbest bıraktığı atlar, kurtlara yem oldu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 16 Ocak 2013 19:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yüzlerce at, kurtlara yem oldu

Ardahan'da yem fiyatlarının astronomik düzeye ulaşması ve hayvanların alıcı bulmaması üzerine çaresiz kalan besicilerin serbest bıraktığı yılkı atların, kurtlara yem olduğu belirtildi.

YEM FİYATLARI ARTINCA...

İlkbahar ve yaz döneminde kuraklık nedeniyle yıllardan beri yem sıkıntısı çekilen Anadolu Bölgesi Haberleri'>Doğu Anadolu Bölgesi'nde, çaresiz kalan çiftçiler, ahırlarının kapılarını açtı. Kar kalınlığının 1 metre, hava sıcaklığının geceleri sıfırın altında 30 derece kadar düştüğü bölgede çiftçiler beslemekte zorlandığı için özellikle at ve eşeklerini doğaya bırakıyor. Aç ve susuz kalan atlar ya ağır doğa koşullarına kurban gidiyor, ya da aç kurtlar tarafından parçalanıyor.

Atları üzülerek serbest bıraktıklarını anlatan çiftçiler, "Eskilerde atların sırtında zaferler kazanıyorduk. Şimdi ise yem fiyatlarının pahalı oluşu yüzünden kurda kuşa yem olarak veriyoruz" dedi.

ATLAR DOĞAYA TERK EDİLDİ

Ardahan'a 27 kilometre uzaklıkta bulunan Güzelyurt Köyü Muhtarı Cemal Saltaş, yöredeki tüm köylerde atların doğaya bırakıldığını bildirdi. Alıcısı bulunmayan atların piyasa değerinin 2 bin lira olduğunu anlatan Cemal Saltaş, "Kara kışta bir atın bahara çıkması için 2- 3 bin liralık yem yemesi gerekiyor. Saman ithalatı çözüm olmadı. Piyasa hala çok yüksek. İneklerimizi bile doyuramıyoruz. Çaresiz kaldık. Yem sıkıntısı devam ederse içerdeki hayvanlarımızı da doğaya bırakmak zorunda kalacağız" diye konuştu.

"TEK ÜMİDİMİZ KIZILAY"

Bölgedeki yem sıkıntısını anlatmak için birkaç kez Tbmm'ye saman paketi ile gittiğini anımsatan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Doğu Anadolu'da yem konusunda kıtlık çekildiğini bildirdi. Atları kurtarmak için yem sorununu çözmek gerektiğini bildiren Öğüt, şöyle dedi:

"Hükümet kulaklarını tıkadı, köylüyü perişan etti. Bir süre önce 2 ineğini satan 1 ton saman alırken, şimdi 4 ineğini satarak ancak 1 ton saman alabiliyor. Şimdi tek ümidimiz; Türk Kızılayı ile insan ve hayvan sevgisi olan kuruluşlarda. Bizim bahara kadar hayvanları besleyebilmemiz için samana ve yeme ihtiyacımız var. Türk Kızılay'ı nasıl olsa insanlara ve canlılara yardım ediyor. Hayvanlarda yardım etsin. Biz burada sınırda bekçilik yapıyoruz. Hayvan sevmek; kedi, köpek sevmek değil."

MÜFTÜ AKIN: ATLARA BAKMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ

Ardahan Müftüsü Galip Akın ise saman fiyatları bahane edilerek atları doğaya bırakmanın yanlış olduğunu söyledi.

Müftü Galip Akın, her hayvana şefkat ile yaklaşmak gerektiğini ifade ederek, "Onların yardımımıza ihtiyacı var. Bu konuda müminlerin duyarlı olmalarını istiyoruz. Varsa atı dışarıda olan bir mümin, atını içeri almalı ve ona bakmalı. Onları kar altında bırakmamalı. Vicdan sahibi insanlara sesleniyorum. Yaz boyunca onlar nasıl bize hizmet etmişse, biz de kış mevsiminde onlara bakmakla yükümlüyüz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber