Aynı anda 2 işlemle kalp hastası sağlığına kavuştu

Malatya'daki İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde 83 yaşındaki Nadiye Tabur'a 'Tavi' yöntemi ile aynı anda hem tıkanan damarı açıldı hem kalp kapağı değiştirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2013 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aynı anda 2 işlemle kalp hastası sağlığına kavuştu

Elazığ'dan göğüs ağrısı ve nefes alamama şikayeti ile Turgut Özal Tıp Merkezi'ne başvuran Nadiye Tabur'un kalbe giden ana damarının yüzde 98 tıkandığı ve kalp kapağının değişmesi gerektiği teşhisi konuldu. 10 yıl önce başka bir hastanede By-Pass olan yaşlı hastanın ikinci ameliyat riski vardı ancak, acil durum üzerine Ana bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ramazan Özdemir koordinesinde toplanan Kalp Cerrah Ana Bilim Dalı ve Anestezi uzmanları hemen bir durum değerlendirmesi yapıp hastanın acilen müdahale edilmesi kararı verildi.

Türkiye'de belli merkezlerde yapılan 'Tavi' yöntemi ile anjiyoya alınan yaşlı ve riski durumu yüksek hastaya aynı seansta Doğu ve Güneydoğu'da ilk defa yapılan müdahale ile tıkalı damarı açıldı hem kalp kapağı değiştirildi. Hiçbir kesi ve ameliyata gerek duymadan kasıktan yapılan anjiyo ile yenden sağlığına kavuşan hasta ise bir günlük yoğun bakım tedavisinin ardından servise çıkartıldı.

Yaklaşık 15 kişilik ekiple başarılı geçen operasyonu değerlendiren Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ramazan Özdemir, oldukça riskli olan müdahale esnasında ekip ruhu ile çalıştıklarını ve ana damarında yüzde 98'lik daralma olan hastanın ilk olarak damarına stent koyduklarını ardından aynı esnada kalp kapağını değiştirdiklerini söyledi. Operasyonun yaklaşık 1 saat sürdüğünü kaydeden Özdemir, şöyle dedi:

"Hastamız bugünlerde taburcu edilecek. Gerçekleştirdiğimiz bu işlem Türkiye'de belli merkezlerde yapılıyor sadece. Biz de Turgut Özal Tıp Merkezi olarak her geçen tecrübelerimiz her geçen gün daha da artıyor. Merkez olarak artık tüm riskli hastalara müdahale ediyoruz. Türkiye'nin birçok noktasından artık hastalar alıyoruz, tabi bu bir ekip ile oluyor. Artık güzey şeylere imza atıyoruz."

Başarılı bir operasyonla tekrar eski sağlığına kavuşan hasta Nadiye Tabur şu an durumunun iyiye gittiğini ve herhangi bir sorunun olmadığını söyledi. Başta Prof. Dr. Ramazan Özdemir olmak üzere emeği geçen tüm hocalara teşekkür eden Tabur, "Allah böyle doktorları başımızdan eksik etmesin. Tüm hastane görevlilerine teşekkür ediyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber