Diyarbakır Çocuk Yurdu'nda işkence olduğu iddaları yalanlandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2005 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Vali Yardımcısı Çanan Hançer Baştürk, Elazığ Zülfü Ağar Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Yıldız tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Diyarbakır Çocuk Yurdu'nda işkence olduğu iddalarının asılsız olduğunu belirtti. Sosyal Hizmetler İl Müdürü Haydar İpek ise, Yıldız hakkında adli soruşturmanın açılacağını söyledi.

Elazığ Zülfü Ağar Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Yıldız, 2002 yılında İstanbul'da yapılacak olan bir konferansta sunuş yapmak amacıyla Diyarbakır Çocuk Yurdu'nda bir araştırma için izin almış ve araştırmanın ardından Diyarbakır Çocuk Yurdu'nda işkence olduğu iddiasını ortaya atmıştı. Konunun basına yansıması üzerine makamında bir basın toplantısı düzenleyen Diyarbakır Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, iddiaları asılsız olduğunu söyledi. Böyle bir şeyin olmadığını ve çocuklarla sık sık bizzat görüştüğünü kaydeden Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, şunları söyledi:

"Böyle bir olayın yeniymiş gibi verilmesi üzüntü verici. Araştırmayı yapan hocamız, bizden izin alarak böyle bir araştırma yapmış, ama iddialarla ilgili olarak ne bir suç duyurusu, ne de bir başvuru hiç birşey yok. Bizim bu konuda hassasiyetimiz var. Sosyal hizmetler konusu, hassas bir konudur. Türkiye'de ve dünyada hassas bir konudur. Bu nedenle, gündüz yetinmeyip gece de denetimlere sık sık gidiyoruz. Yurtta kalan çocukların bir kısmı yoksul ve bir kısmı da ailesi olmayan çocuklardan oluşmaktadır. Çocuklar, grup sistemine göre eğitiliyor. Her 10 çocuğa bir öğretmen veriyoruz. Bu öğretmen, çocukların tüm sorunlarıyla ilgileniyor. Bunun dışında, sosyal hizmet uzmanımız ve psikoloğumuz var. Kurumlarımızda bir sıkıntımız yok, kapılarımız tüm vatandaşlarımıza ve hayırsever insanlarımıza açıktır.

Ayrıca, sıkıntı çıkaran birçok memurun yerini değiştirdik. Ben şimdi burada 2002 yılının değerlendirmesini yapamam. Biz sadece böyle bir olay için başvuru yapılmış mı, yapılmamış mı buna bakabiliriz, ama böyle bir şey de yok ve böyle bir soruşturma da açılmamış. Biz şimdi disiplin soruşturması açsak zaman aşımı var ve çoktan geçmiş. Bu haberin tekrar gündeme getirilmesi, bazı somut gelişmeleri gölgede bıraktı. Biraz da gönüllü ve özveriyle çalışan personelimize haksızlık olduğu kanaatindeyim. Soruşturma açılmasından hiç korkmuyoruz ve yanlış olan bir şey varsa, bunun mutlaka hesabı sorulacaktır. Geçmişi ve hatayı sorgulamak benim işim değil, sorgulayamıyorum; çünkü zaman aşımı var. Siz benim bilmediğim şeyleri bana sormayın. Ben 1 yıldır buradayım. Dün konuştuğum çocukların 5'i 6 yıldır burada olan çocuklar ve böyle bir şeyin olmadığını söylediler."

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Haydar İpek ise, araştırmayı yapan öğretim üyesinin kendi işleri dışında bu araştırmayı kullandığı gerekçesiyle Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü Hukuk Bürosu tarafından adli soruşturma başlatılacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber