Telekom'da gözden kaçan 5 ayrıntı

Haber Giriş : 17 Kasım 2005 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda kalmak isteyen Telekom çalışanları geçiş için yılbaşını bekliyor. Altyapı sorunu ise 18 yıl sonra, Turkcell ve Telsim'in lisans bitişinde netleşiyor Oger'in açıkladığı 3.5 milyar dolar ile toplam yatırım 10 milyar dolara yükselmiyor. Bu yatırımı Telekom'un kendisi yapıyor.

1- Çalışanlar işten ayrılmak için yılbaşını bekliyor

Özelleştirme sürecini en yakından takip eden kesimlerin başında hiç kuşkusuz 55 bin Türk Telekom çalışanı geliyor. Kamu görevlisi statülerini kaybetmek istemeyen Telekom çalışanlarının 2006 başını bekledikleri belirtiliyor. Özellikle orta kademe ve üst düzey çalışanların maaşlarında yılbaşı ile yılsonu arasında yüzde 15'e varan oranda fark olduğu belirtiliyor. Bunun nedeni ise gelir vergisinde daha yüksek vergi dilimlerine girilmesi. Yılbaşında 1000 YTL net maaş alan bir çalışanın maaşından kesilen gelir vergisi aylar ilerledikçe artıyor. Brüt maaş değişmese de net maaş rakamı düşebiliyor. Özel Telekom'da çalışmak istemeyenlerin başka kamu kuruluşlarına atanma için başvuru hakkı bulunuyor. Bu atama sırasında maaş ise net maaş üzerinden belirleniyor. Bu nedenle Telekom'dan ayrılacak ve kamu çalışanı olarak kalacak çalışanlar yılbaşını bekliyor.

2- Telekom özelleştirmesi bir yıl sonra devam edecek

Yüzde 55 hissesi blok olarak satılan Türk Telekom'da şimdi halka arz için hazırlık başlayacak. Özelleştirme şartnamesine göre yüzde 45'lik kamu payı 1 yıldan önce satılamıyor. Bu süre Oger Telekom için 3 yıl olarak belirlenmiş. Hisse devir sözleşmesinin imzalandığı tarih 14 Kasım'dan tam 1 yıl sonra kamu, hisselerini satmaya hak kazanıyor. Sürece yakın kaynaklar bu satışın halka arz ile yapılacağını kaydediyor. Halka açılınca en büyük şirketlerden birisi olacak Türk Telekom'da kamu, şartları uygun buldukça hisse satabilecek. Yapılacak yatırımlar ise değeri artacak Telekom'u yüzde 45 hissesinin satışından 6.5 milyar dolarlık blok satış gelirini aşabileceği belirtiliyor. France Telecom, British Telecom, Deutsche ve British Telecom örneklerinde de aynı sonucun yaşandığı bilgisi veriliyor. Bu şirketlerde halka açıldıktan sonra yapılan hisse satışlarından blok satıştan daha fazla gelir ulaşıldığı kaydediliyor. British Telecom'un yüzde 50'si 4.5 milyar dolara halka arz edilirken daha sonra yapılan yüzde 25'lik ikincil arzda 10 milyar dolar gelire ulaşılmış. France Telecom'da da yüzde 25'lik ilk arz 6.5 milyar dolara yapılırken 1 yıl sonra yüzde 10'luk hisse aynı rakam satılmış.

3- Altyapı sorunu 20 değil 18 yıl sonra çözülecek

Oger Telekom'un onayladığı imtiyaz sözleşmesine göre 21 yıl sonra Türk Telekom'un altyapısı çalışır halde bedelsiz olarak kamuya devredilecek. Buna göre devirden 21 yıl sonra altyapının devri sağlanacak. Türk Telekom Başkanı Doany yapılan bilgilendirme toplantısında bu konuyu 20 yıl sonrasınn sorunu olarak gördüğünü belirtmiş ve eklemişti : O tarihte Turkcell ve Telsim gibi bizim de sözleşmemizin yenileneceğini bekliyoruz. Turkcell ve Telsim 1998 yılında 25 yıllık GSM lisanslarını aldı. Bu lisanlar 2023 yılında sona eriyor. Türk Telekom'un imtiyaz sözleşmesi ise 2025 yılına kadar sürüyor. Oger'e göre altyapının sorun olup olmayacağı 2023'de ortaya çıkacak. Başka bir deyişle altyapı sorunundaki durum 18 yıl sonra netleşecek.

4- 3.5 milyar dolar yatırımı Oger değil Telekom yapacak

Türk Telekom'a 6.5 milyar dolar ile en yüksek teklifi veren Oger Telekom yetkilileri 6 yılda 3.5 milyar dolar yatırım yapılacağını açıkladı. Bu bilgi 'Oger'in toplam yatırımı 10 milyar doları bulacak' şeklinde algılandı. Algılananın aksine bu yatırım Oger Telekom tarafından yapılmayacak. Yatırım yapacak olan Türk Telekom'un kendisi. Yatırımların Telekom'un altyapısını daha verimli hale getirip şirketin değerini arttırması hedefleniyor. Yatırıma bu kadar yüksek kaynak ayrılması Telekom'un kâr payı dağıtımını ve devlete ödeyeceği verginin azalması anlamına geliyor. Bir anlamda kamu da daha az karpayı alarak bu yatırımlara hissesi oranında katılmış oluyor. Türk Telekom'da kamunun yüzde 45 hissesi devam ediyor. Yapılacak tüm yatırım planlarının kamunun onayından geçmesi gerekiyor. Kamu tarafından atanan altın hisse'ye sahip yönetim kurulu üyesinin tüm kararları veto etme hakkı bulunuyor.

5- ADSL, abone sayısı arttıkça ucuzlayacak

Türk Telekom'un 19 milyon sabit hat abonesi bulunuyor. 1.5 milyona yakın bir sayıda da ADSL kullanıcısı mevcut. Tüm Telekom müşterilerinin beklentisi özelleştirme sonrasında kullanım ücretlerinde hatırı sayılır ölçüde ucuzlama olacağı yönündeydi. Ancak bilgilendirme toplantısında konuşan Türk Telekom'un çiçeği burnunda Başkanı Paul Doany "Türk Telekom'un fiyatları dünya ölçeğinde rekabetçi" diye konuştu. Başka bir deyişle "fiyat ucuzlaması beklemeyin" mesajı verildi.

KALİTEYE YÜKSEK FİYAT
ADSL fiyatlaması da eleştiri konusu olan başka bir noktaydı. Doany "abone sayısı arttıkça ADSL ücretleri ucuzlayabilir. Ölçek ekonomisi uygulanır ve daha düşük fiyata aynı hizmet verilir" diyerek ADSL'de de kısa vadede herhangi ucuzlama olmayacağı mesajını verdi. ADSL'de limitli limitsiz kullanım ile ilgili fiyatlamanın kafa karıştırabileceğini kaydeden Telekom Başkanı detaylı çalışma yapmadan bu konuda konuşmak istemediğini belirtti. Doany yapılacak çalışmanın ardından ADSL fiyatlamaları konusunda açıklama yapılacağı bilgisini verdi. Doany'nin aynı toplantıda asıl odaklandığı konu ise müşteri segmentasyonu ve talebe göre hizmet verilmesi oldu. Kaliteli hizmete yüksek fiyat ödeyebilecek veya kalite istemeden düşük fiyatla hizmet almak isteyen müşteri grupları olduğunu bildiren Doany bu dengeyi sağlamaya çalışacaklarını kaydetti. Müşteri hizmetleri Türk Telekom'un yeni dönemde en çok odaklanacağı alanlar arasında olacak gibi gözüküyor.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber