Öğretmenler toplumsal itibarını yitirdi, geçmişi arar oldu...

Haber Giriş : 24 Kasım 2005 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısı ile yaptığı açıklamada, Öğretmenlerin "Öğretmenler Günü" sevinç ve coşkusunu yaşamaktan uzak olduklarını belirterek; "Eskiyi arar olduk" dedi.

Öğretmenlerin "Toplumsal saygınlık ve itibarının" mesleki ve ekonomik sorunlarının çözülmemesinden dolayı hızla azaldığını belirten Genel Başkan Gürkan Avcı, "1978'de Türkiye'de bir öğretmen aldığı 7 bin 940 lira maaşıyla 7,9 takım elbise alabilirken, bugün ancak 3 takım elbise alabiliyor. 1995'te 20 milyon 291 bin lira maaşıyla 196 kitap alabilen bir öğretmen, bugün ancak 70 kitap alabiliyor. Bir öğretmenin orta kaliteli bir ayakkabı alabilmek için 3, takım elbise için 10, bilgisayar içinse 57 gün çalışması gerekiyor. Yani öğretmen, güdülen yanlış eğitim politikaları yüzünden ne karnını doyurabiliyor, ne kendini yetiştirebiliyor, ne de mesleğinden gurur duyabiliyor", dedi.

Devlet kurumlarında yılda üç ila altı kez ikramiye alan, yazlık-kışlık-bayramlık yardımlarda bulunulan, tazminat, ek ödenek, döner sermaye vb. adlarla öğretmenin 4-5 katı maaş alan iki milyona yakın kamu işçisi ve memur bulunduğunu belirten Avcı, "Öğretmenliğin toplumdaki saygınlık ve itibarının azalması, ülkenin geleceğinin kararmasıyla eş anlamlıdır. Öğretmenin geçim derdine düşmüş olması, çocuklarımızın nitelikli bir eğitimden yoksun kalmaları demektir. Yıllardır devam eden ve kanser haline gelmiş sorunlarımızın, ısrarlı bir şekilde aspirinlerle tedavi edilmeye çalışılıyor olması öğretmenlerimizin umutlarını yitirmelerine neden olmaktadır", dedi.

Taşradaki küçük bir okulda dahi müdür, müdür yardımcısı olunabilmesi için öğretmenlerin mahalle politikacılarına, parti simsarlarına boyun bükmek zorunda bırakıldığını kaydeden Avcı, Öğretmenleri ekonomik sorunlarından daha çok üzen konunun "tayin ve terfilerde" yaşanan haksızlıklar olduğunu söyledi.

Tüm öğretmenlerin ek ders ücretlerinin iki katına çıkarılmasını öngören tasarıyı, 3 katrilyonluk ek yük getireceğini söyleyerek reddeden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a Walt Disney'in çizgi kahramanı 'Varyemez Amca" benzetmesi yapan Genel Başkan Gürkan Avcı, şöyle kaydetti, "Zor şartlar altında ve büyük fedakarlıklarla ülkenin geleceği olan çocukları yetiştirmek için canla başla çalışan öğretmenlerimizin bu kötü haberle, 24 Kasım "Öğretmenler Günü" zehir olmuştur. İMF faizlerine, banka batıranların, hortumcuların açtığı gediklere, soyulan kamu kurumlarına, rantiyecilere, şatafatlı davet, tören ve gezilere para bulunurken, Öğretmene sıra gelince "Hazine tamtakır, nasıl verelim?" , "Ülkenin kaynakları sınırlı, ancak bu kadar zam verebiliriz" denilerek öğretmenlerimiz kırılmakta ve küstürülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber