Anadolu yakasının ikinci metrosunda tünel kazımına başlandı

Anadolu Yakası'ında Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy ve Sancaktepe ilçelerini birbirine bağlayacak olan metronun tünel kazma çalışmalarına başlandı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Şubat 2013 20:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anadolu yakasının ikinci metrosunda tünel kazımına başlandı

Üsküdar-Sancaktepe Metrosunun Ümraniye Çarşı istasyonunda Tunnel Boring Machine (Tünel Açma Makinası) İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından çalıştırıldı. Adeta bir köstebek gibi bir yandan toprağa kazan bir yandan da çökmesini önlemek için beton döken makine günde 22 metre kazı yapacak. Anadolu yakasının ikinci metrosunun 2015 yılına yetişmesi planlanıyor. Bugün Ümraniye Çarşı İstasyonunda gerçekleştirilen törende konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, "Çok önemli bir işi yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şehrin altını demir ağlarla örüyoruz" dedi. Binlerce insan gece gündüz yeraltında İstanbulluların geleceği adına çalıştıklarını belirten Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü: Yatırımlarımızın yüzde 75'ini ulaşıma ayırdık. Burada tarihe iz bırakıyoruz. Gelecek kuşaklar buraları kullanırken bizler olmayacağız. Rekor sayılacak bir çalışma var burda. 38 ayda bitmesi bekleniyor. 2015'nin sonuna varmadan açılışını yapacağız" dedi.

SANCAKTEPE TAKSİM 44 DAKİKA

Üsküdar - Çekmeköy- Sancaktepe Metrosu'nun bölgedeki vatandaşların yaşadığı ulaşım sıkıntısını bitireceğini söyleyen İBB Başkanı Kadir Topbaş, Sancaktepe'den metroya binen bir yolcunun Ümraniye'ye 12,5 dakikada, Üsküdar'a 24 dakikada, Yenikapı'ya 36 dakikada, Taksim'e de 44 dakikada ulaşacağını söyledi.

YENİ METRO HATLARI YAPACAĞIZ

2016 yılında 7 Milyon insanın metro kullanmasını hedeflediklerini belirten Topbaş,"Yeni metro hatları ihalelerimiz var. Devam da edeceğiz. Bizim metro inşaatlarını yapanlar İstanbul'u referans göstererek yurtdışında ihale alabiliyorlar" diye konuştu. 1994 yılında Başbakan Erdoğan'ın Taksim Metrosunun inşaatı sırasında hatıra defterine yazdığı satırları okuyan İBB Başkanı Topbaş, aynı deftere düşüncelerini yazdı.

REKOR SÜREDE BİTİRİLECEK

Açılış konuşmasının ardından Tunnel Boring Machine'nın (Tünel Açma Makinası) kumandasına geçen Topbaş kazı çalışmasını başlattı. Köstebek olarakta adlandırılan devasa makina bir yandan kazı çalışması yapıp, çıkardığı toprağı yürüyen mekanizma sayesinde çıkarıp, bir yandan da tavana beton döşeyebiliyor. 24 saatte 22 metre kazabilen makine sayesinde 20 km'lik mesafenin 38 ayda ve yaklaşık 2015 yılının sonunda bitirilmesi hesaplanıyor. 16 istasyondan oluşacak metro hattında vagonlar Kadıköy-Kartal Metrosundaki gibi makinistsiz kullanılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber