Geriye dönük aile yardımı ödeneği verilebilir mi?
Aile yardımı ödeneğine dair ayrıntılı dosyamızın 2. bölümünü bugün yayımlıyoruz.
Aile Yardımı Ödeneğinin Verilmesinde Her Yıl Aile Yardımı Bildiriminin Verilmesi Gerekir Mi?
Bu bildirim, personelin aile yardımından yararlanan eş veya çocuk durumunda meydana gelen değişiklikler ile yer değiştirme suretiyle atama halinde yenilenir. Dolayısıyla memurun durumunda (eş ve çocuk) bir değişiklik olmaması halinde anılan bildirimin her yıl verilmesine gerek yoktur.
Geriye Dönük Aile Yardımı Ödeneği Verilebilir Mi?
Söz konusu ödenek, aylıklarla birlikte ödenir. Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanır. Hak kazanma durumunda ise ödeme, memur tarafından verilen Aile Yardımı Bildirimi esas alınarak yapılır. Ancak, Aile Yardımı Bildiriminin ne zaman yapılması gerektiği hususunda bir süre kaydı bulunmamaktadır. Diğer bir ifade ile eş veya çocuk durumunda meydana gelen değişikliklerde Aile Yardımı Bildiriminin yenilenmesi gerektiği belirtilmiş olup bildirimin verilmesi konusunda herhangi bir süre öngörülmemiştir. Dolayısıyla, geçmişe yönelik aile yardımı ödeneğinin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz (Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün B.07.0.BMK.0.21.115530-56*27894 sayılı ve 24.12.2007 tarihli görüşüne katılmamaktayız.)
(Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün B.07.0.BMK.0.21.115530-56*27894 sayılı ve 24.12.2007 tarihli görüşü: Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 202 nci maddesinde aile yardımı ödeneğinin, memurun her neşekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ile ikiden fazla olmamak üzere çocuklarından her biri için ödeneği; 204 üncü maddesinde, memurun, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği, çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanacağı hüküm altına alınmış ve çocuk için aile yardımı ödeneği verilmeyecek haller de anılan kanunun 206 ncı maddesinde sayılmıştır.
Öte yandan 31/12/2005 tarihli ve 26040 sayılı ve 3. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 12. nci maddesinde, Sosyal yardım ödemelerinde, ödemenin çeşidine göre gerekli olan belgeler sayılmış ve aylıkları ile birlikte ödenen aile yardımının, personelin ilk işe girişinde alınacak Aile Yardımı Bildirimine dayanılarak ödeneceği, bu bildirimin, personelin aile yardımından yararlanan eş veya çocuk durumunda meydana gelen değişiklikler ile yer değiştirme suretiyle atama halinde yenileceği hükmüne yer verilmiştir.
Buna göre, aile yardım ödeneğinin aile yardımı bildirimine dayanılarak yapılan bir ödeme niteliğinde olması dikkate alındığında, bu bildirimin yapılmadığı dönemlere ilişkin ödeme yapılması söz konusu olmayacağı gibi, bu bildirimin yapılmasından sonra de geriye yönelik olarak aile yardımı ödeneği verilmesine imkan bulunmamaktadır.)
Aile Yardımı Ödeneği Dosyası (1)
Eş İçin Verilen Aile Yardımı Ödeneği Hakkı Ne Zaman Kaybedilir?
Memur, çalışmayan eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanmasını veya eşinin ölümünü takip eden aybaşından itibaren kaybeder. Böyle bir durumda memurun, kurumuna yeni durumunu gösteren Aile Yardımı Bildirimini vermesi gerekir.
Çocuk İçin Verilen Aile Yardımı Ödeneği Hakkı Ne Zaman Kaybedilir?
Memur, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını aşağıdaki hallerin meydana geldiği tarihi takip eden aybaşından itibaren kaybeder:
- Çocuğun/Çocukların Ölümü.
- Evlenen çocuklar.
- 25 yaşını dolduran çocuklar (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malüllükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.).
- Kendileri hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışan çocuklar (Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç).
- Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklar: Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 29/05/2012 tarih ve 2012/1 nolu kararına göre aile yardımı ödeneği, burs alan veya Devletçe okutulan çocuklardan anılan Kanunlarda bu ödeneğin verilmesine ilişkin diğer şartları taşıyanlar için de aynı usul ve esaslar dahilinde 31/12/2013 tarihine kadar ödenir (Madde 3- Bu Karar, ilgili maddesinde yürürlüğü için farklı bir tarihin öngörüldüğü hükümler saklı kalmak üzere 1/1/2012-31/12/2013 tarihleri arasında uygulanır. Madde 11- 15/7/2012 tarihinden geçerli olmak üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202 nci maddesi ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 153 üncü maddesi uyarınca çocuk için verilmekte olan aile yardımı ödeneği, burs alan veya Devletçe okutulan çocuklardan anılan Kanunlarda bu ödeneğin verilmesine ilişkin diğer şartları taşıyanlar için de aynı usul ve esaslar dahilinde ödenir.).
Yukarda belirtilen durumlardan herhangi birinin meydana gelmesi halinde memurun, kurumuna yeni durumunu gösteren Aile Yardımı Bildirimini vermesi gerekir.