Bin köye bin ziraat mühendisi adıyla gündeme gelen proje Samsun'un bir köyünde 5 yıldır uygulanıyor.

Haber Giriş : 24 Kasım 2003 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bin köye bin ziraat mühendisi adıyla gündeme gelen proje Samsun'un bir köyünde 5 yıldır uygulanıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca ortaya atılan projeye ilham olan uygulamanın mimarı işadamı Hamit Genç, ?Bu uygulama tarım hayatına model oldu. Tarım bakanımız Sami Güçlü'ye bu proje hakkında bilgi verdim. Bakan Güçlü bu projenin 5 yıldır uygulandığını öğrenince şaşırdı.? dedi. Kaynak bulunması halinde bu proje genişletilerek devam edecek.

Hamit Genç, nüfusunun yüzde 40'ı tarımla uğraşan Türkiye'nin her köye öğretmen atadığını; ancak yine gelecek açısından önemli köylere bir ziraat mühendisi atamayı çok gördüğünü söyledi. 140 bin ziraat mühendisi kadrosundan bir kişinin bile köyde görev almadığını hatırlatan Genç, devletin eksiğini kamuoyuna duyurarak devleti harekete geçirdiklerini, bunun bir sivil hareket olarak başlamasının önemli olduğunu dile getirdi. Genç, Samsun Bafra ilçesine bağlı Karaburç köyündeki ?örnek proje' hakkında şu bilgileri verdi: ?TEMA Vakfı işbirliği ile Karaburç köyünde ?Örnek Köy Projesi'ni başlattık. Ücretini köylünün ödediği ve köyde ikamet eden ziraat mühendisi tutuldu. Köyde tarımsal üretimde kullanılan tarlaların toprak tahlilleri yapılarak ekilen ürünün ihtiyacı kadar gübre atılması sağlandı. Yani her tarlanın nüfus kağıdı çıkarıldı. Köylü aşırı gübrelemeyi önleyerek yılda 50 milyar lira tasarruf etmiş oldu. Köylünün bilinçsiz ilaçlama, bilinçsiz sulama, bilinçsiz tohum kullanma, bilinçsiz gübreleme gibi yanlış uygulamaları önlendi. Toprak ve iklim şartlarına uygun alternatif olarak seracılık geliştirildi. Köylü yeni ürünlerden yüksek düzeyde gelir etmeye başladı. Mera ıslahı yapılarak daha verimli ve bol süt alımı sağlandı. Şimdi dekara 36 kilo buğday tohumu yerine 18 kilo tohum atılıyor. Toprak tahlili sonucuna göre dekara 100 kilo atılan gübrenin 4 yıl hiç atılmaması gerektiği ortaya çıktı.?

Köylerinde uygulanan projenin Türkiye genelinde uygulanacağını öğrenen Karaburç köylüleri de Bakan Güçlü gibi ?Geç kalınmış bir proje.' dediler. Köyde çiftçilik yapan Mahmut Çakır, ?Örnek köy projesiyle köylülükten çıktık. Gerçek çiftçi olduk. Bize öğretilen üretim şekliyle para kazanmaya başladık. Önceden her şeyi devletten bekliyorduk. Şimdi kendi imkanlarımızla devletin dahi yapamadıklarını başardık.? dedi. Çiftçi Necmiye Ertan da ?50 dönüm araziden geçinemiyorduk. Bize seracılık ve başka ürünler öğretildi. 50 dönüm açık araziden elde ettiğim geliri 1 dönüm seradan yılda 3 ürün alarak elde ediyorum.? dedi.

Bu proje ile kalkınan köyde, sosyal yaşam da değişmiş. Köyde kadınların kullandığı tenis kortu, futbol sahası yapılmış. Köylü kadınlar şimdi de köye yüzme havuzu yapılmasını istiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber