Branş Değişikliğinde Bulunmayan Öğretmenlerin Branşı Değişti
Alan Değişikliği başvurusunda bulunan öğretmenler ile ilköğretim okullarında Valiliklerce görevlendirilenlerden bu görevlerini yürütmeleri Bakanlıkça uygun görülenlerin Alan Değişikliği işlemleri sonuçlandı. Ama binlerce öğretmen başvuruda bulunmadığı halde branşı bakanlıkça değiştirildi. Öğretmenlerin bu değişiklikten haberi yok, çünkü branş değişikliği için başvuruda bulunmadığından konuyu takip etmiyor. Ama bakanlık ilgilinin bulunduğu il milli eğitim müdürlüğüne yeni kararnamesini gönderiyor.
Kararnamede "Yukarıdaki bilgileri yazılı personelin alan değişikliğine bağlı olarak belirtilen göreve atanması, makam onayı ile uygun görülmüştür.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim" ibaresi dikkat çekiyor. Burada dikkat çeken husus, yazılarda adı geçen personelin branş değişikliği talebinde bulunmamış olmasına rağmen branşlarının değiştirilmiş
olmasıdır.
Değişiklik yapılan branşlardan bazıları şunlar:
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Türkçe öğretmeni,
Tarih öğretmenleri de sosyal bilgiler öğretmeni,
Matematik öğretmenleri ilköğretim matematik öğretmeni,
Fizik, kimya, biyoloji öğretmenleri fen bilgisi öğretmeni,
olarak atandı.
Branş değişikliğine esas olan 05.10.2005 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.10.2-595/61137 sayılı yazıda
"1. Genel Açıklamalar
1.1. Bakanlık kadrolarında görevli öğretmenlerden;
a) Bakanlıkça düzenlenen atama kararnamelerindeki alanı dışında, ihtiyaç bulunan diğer
alanların öğretmenliğine, bulundukları eğitim kurumunda ya da il içindeki diğer eğitim
kurumlarında 30/09/2005 tarihinden önce görevlendirilmiş olanlar, lisans düzeyindeki yüksek öğrenimleri esas alınarak görevlendirildikleri alanlarda görevli bulundukları kurumlara alan değişikliği için
başvurabileceklerdir." açıklaması yer almasına rağmen başvuruda bulunmayan öğretmenlerinde branşı değişmiş oldu.
Branşı değiştirilen öğretmenler haklarını şu şekilde arayabilirler.
Bu branş değişiklikleri kendilerine yazı ile bildirilecektir. Bu yazının tebellüğ edilmesinin ardından öğretmenlerin bu durumun değiştirilemesi yönünde, okul müdürlükleri aracılığı ile Milli Eğitim Bakanlığına başvurmaları gerekmektedir. Bakanlık bu tür taleplere olumsuz yanıt verecektir. Bu olumsuz yanıt üzerine 60 gün içinde idari yargıda dava açılması gerekmektedir.