Bakan sürgün ricasını kırmadı

Haber Giriş : 05 Aralık 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Koç, 12 sanatçının görev yerini eş durumu nedeniyle değiştiremedi. Ancak eşlerinin öğretmen olduğunu belirleyince Milli Eğitim Bakanı Çelik'ten yardım istedi. Çelik, sanatçıların eşlerini geçici görevle, başka illere gönderdi.

Ağır suçlamalar yönelttiği, 'bankamatik' diye suçladığı sanatçıları kadrolarının bulunduğu illere gönderen Kültür Bakanı Atilla Koç, 12 sanatçı hakkında 'eş durumu' nedeniyle işlem yapamayınca Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten yardım istedi. Çelik, kabine arkadaşının 'sürgün' ricasını kırmadı, bu sanatçıların eşlerini geçici görevle gönderdi.

KOÇ-ÇELİK İTTİFAKI
İki bakanlık arasında oynanan 'Eş Durumundan Sürgün' adlı eserin başrollerini Kültür Bakanı Koç ile Milli Eğitim Bakanı Çelik paylaşıyor. Bakanlıklar arasındaki işbirliği resmi yazışmalara da yansıdı. 12 sanatçıyı 'eş durumu' gerekçesiyle kadrolarının bulunduğu illere yollayamayan Koç, "Sanatçıları tek gönderemiyorsak eşleriyle beraber gönderelim" formülünü buldu. Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, "Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı sanat kurumlarında sözleşmeli olarak çalışan personelin geçiciolarak görev yaptıkları illerden kadrolarının bulunduğu illere iade edildikleri ve bu nedenle öğretmen olan eşlerinin de söz konusu illerde görevlendirilmelerini" istedi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de Koç'un 'ricası' üzerine, resmi yazıyla sanatçıların eşi olan 12 öğretmenin 'harcırahsız' olarak gönderilmeleri için 'geçici görev' yazısını onayladı.

HARCIRAH DA YOK
Kabine arkadaşının ricasını kırmayan Bakan Çelik, zorunlu hizmetlerini yapmış, ancak kendi istekleriyle yerleri değiştirilebilecek kıdemli öğretmenlerin tayin gerçekleştiremedi, ancak Sivas, Elazığ, Diyarbakır, Samsun ve Sivas'a geçici görevle gönderilmelerini sağladı. Bu illere gidecek öğretmenlere harcırah da ödenmeyecek. Öğretmenler şimdi yerleşik düzenlerini bozup yeni görev yerlerine gitmeye hazırlanıyorlar. Bakanlığa itiraz dilekçesi veren öğretmenler, bürokratların "Bakan Bey kabul ederse kalırsınız,

etmezse gideceksiniz" yanıtıyla karşılaştılar. Uygulamanın mağduru sanatçı ve öğretmen eşleri ise "Basına demeç verirsek bizi daha da mağdur ederler. Bizimle uğraşırlar" diyerek, konuşmaktan kaçındılar.

SON SÖZ YARGININ
Kadrolarının bulunduğu yerlerde görevlendirilen, ancak eş durumunu öne sürerek 'aileler parçalanıyor' gerekçesiyle yürütmenin durdurulması için yargıya başvuran sanatçıların davaları devam ediyor. Bakanlık ise, "Aileler parçalanmadı, birleştirildi" görüşünü savunuyor.

12'LER LİSTESİ
Kültür Bakanı Koç ve Milli Eğitim Bakanı Çelik işbirliğiyle sanatçı eşlerinin bulunduğu illere 'sürgün' edilen öğretmenlerle ilgili 'ince' bir çalışma yapıldığı da ortaya çıktı. Bakanlar arasındaki yazışmada, sanatçıların adları, görevlendirildikleri iller, öğretmen eşlerin adları ve halen görevli oldukları okullar ayrıntılı şekilde belirtildi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber