Harcırah Kararı, İlk Defa Atananları Kapsıyor mu?
Devlet, 1999 yılından bu yana merkezi memur yerleştirmesi ile atama yapmaktadır. Bu çerçevede, 26 Kasım 2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan harcırahlara ilişkin Anayasa Mahkemesi kararının ilk defa memuriyete atananları kapsayıp kapsamadığı yönündeki soruların cevaplanması gerekmektedir. Bu konuya ilişkin hazırladığımız dosya için başlığa tıklayınız.
Harcırahlara ilişkin tüm bilgilerin toplandığı ana kategori için tıklayınız.
Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesinin kararı, 26 Kasım 2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
6245 sayılı Kanunun, 4969 sayılı Kanun ile değişmeden önceki halinde, yani 9/a'da, şu hüküm yer almaktaydı: "a) İlk defa bir memuriyete tayin olunanlara tayinleri sırasında mütemekkin olduklara mahalden;".... Bu hüküm gereğince ilk defa atananlara harcırah verilmekteydi.
Anayasa mahkemesinin iptal ettiği hüküm ise 10'uncu maddenin binci fıkrasının başına yazılan "Kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere;" ibaresidir.
Anayasa mahkemesinin iptal etmiş olduğu hüküm, kararın gerekçelerinde de yer aldığı üzere naklen atamaya ilişkindir. Zaten ilk defa atamada harcırah alınıp alınamayacağına ilişkin madde de 10/1 değil, 9/a'dır. Özetle, ilk defa atananlar harcırah alamazlar.
İlk defa atananların da harcırah alabilmesi için 4969 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılan 9/a maddesinin iptali için, idare mahkemesinde Anayasa Mahkemesine def'i yolu ile dava açılması ve bu dava sonunda Anayasa Mahkemesinin bu maddeyi de iptal etmiş olması gerekmektedir. Ancak bu maddeye ilişkin olarak dava açıldığı yönünde bir bilgi sitemize ulaşmamıştır.
Bu arada şu hususu belirtmek gerekmektedir: Böyle bir dava açılması halinde davanın kazanılıp kazanılmayacağı net değildir. Zira burada bir eşitsizlik olmayıp madde herkese uygulanmaktadır. Ancak, dava açılması halinde taktir yine de mahkemenindir.