Arınç: Bizdeki sağlık hizmetleri ABD'dekinden iyidir

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, son 10 yılda sağlık alanında devrim yapıldığını belirterek, Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sağlık hizmetlerinden iyi durumda olduğunu belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2013 00:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Arınç: Bizdeki sağlık hizmetleri ABD'dekinden iyidir

Uluslararası Anadolu Sağlık Federasyonu (USAF) tarafından ATO Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Tıp Bayramı gala gecesinde konuşan Arınç, USAF'ın yurt içinde ve yurt dışında hayırlı hizmetler yürüttüğünü belirterek, organizasyonun çalışmalarına katkı sunanları kutladı.

Her işin başının sağlık olduğunu anımsatan Arınç, sağlığın kıymetinin genellikle kaybedildiğinde anlaşıldığını söyledi.

Türkiye'de eskiden SSK ve devlet hastanelerinin fiziki şartlarının yetersiz olduğunu ancak son 10 yılda bu durumun değiştiğini söyleyen Arınç, devlet hastanelerinin ihtiyaç duyduğu tüm donanımların sağlandığını ve fiziki şartlarının iyileştirildiğini bildirdi.

Arınç, bu sayede devlet hastanelerinin özel hastanelerle yarışır hale geldiğini ifade etti.

''Emin olunuz ki bizdeki sağlık hizmetleri ABD'dekinden iyidir'' diyen Arınç, artık Hakkari'deki ve Van'daki hastanelerin Ankara'nın merkezindeki hastanelerle aynı imkanlara sahip olduğuna dikkati çekti.

Arınç, ''Bu gerçekten büyük bir devrimdir. Bu devrimi başaran bakanlarımızı, doktorlarımızı, sağlık elemanlarımızı, çalışanlarımızı kutluyorum. Sağlık hizmetleri, şüphesiz kamu harcamalarıyla başarılabilecek bir şey değil. Bu nedenle özel hastaneler, poliklinikler, semt polikliniklere ihtiyacımız var. Bunları yaygınlaştırmalıyız'' diye konuştu.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde sağlık hizmetlerinin vakıflar eliyle yürütüldüğünü anımsatan Arınç, günümüzde de vakıflar eliyle sağlık alanında başarılı işler yapıldığına işaret etti. Arınç, Manisa'daki Moris Şinasi Hastanesinin kuruluşuna da bir Yahudi ailenin hasta çocuğuna, bir vakıf hastanesinin imkanları sayesinde şifa bulmasının vesile olduğunu anlattı. Arınç, hastalık ve şifasının bütün dinlerde mutlaka karşılığını bulduğunu da dile getirdi.

-''Dünya dertlileri de bizden medet bekliyor''-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de sorunlarının çözümünün ve sorunların torunlara bırakılmamasının öncelikle ülke yöneticilerinin görevi olduğunu, fakat sorunları dert eden yöneticiler gibi sorunları dert edinen sivil toplum örgütlerine de ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

USAF'ın, sorunları dert edinen sivil toplum örgütlerinden biri olduğunu belirten Çelik, Türkiye'nin yardım elini birçok ülkeye uzatmasına katkı sağladığı ve ay yıldızlı bayrağı yurt dışında da dalgalandırdıkları için USAF'ı kutladı.

Çelik, son 10 yılda her alanda büyük mesafeler katedildiğini kaydederek, şöyle devam etti:

''Türkiye önemli mesafeler aldı. Kendi sorunlarını çözme konusunda, gerek kronik gerekse yüzeysel sorunları çözme konusunda mesafe aldı. Geçmişiyle ele aldığınızda Türkiye'den beklentinin fazla olduğunu, ayağa kalkınca fark ettik. Son 10 yıl, bize gücümüzü gösterdi. Gördük ki dünya dertlileri de bizden medet bekliyor. Türkiye, dünya dertlerine karşı beklenenleri karşılama konusunda atağa geçti. Türkiye, artık yokluğun kol gezdiği yerlere de el atma gayretinde. Bu beklentilerin cevap bulması, Türkiye'nin içeride istikrarlı, dışarıda itibarlı olması sayesinde olmuştur. Türkiye, el açan değil, kredi açan duruma geldi.''

Sağlık ve sosyal güvenlik alanında da önemli düzenlemeler gerçekleştirdiklerini belirten Çelik, şöyle devam etti:

''Sosyal güvenlik reformu önemli bir reformdu. Bu alanda norm birliği sağlandı, ayrımcılıklar kaldırıldı. Esnaf, işçi, kamu çalışanı farklı muameleye tabi idi. Esnafın sosyal güvenceden yararlanması için 8 aylık prim ödemesi gerekiyordu. İşçinin 90 gün prim ödemesi, işçinin eşinin sağlık hizmetlerinden yararlanması için de 120 gün prim ödenmesi gerekiyordu. Kamu çalışanı ise işe başladığının ertesi günü yararlanabiliyordu. Bu ayrımcılıklar milletimize yıllarca yaşatıldı. Bunları reformla ortadan kaldırdık.''

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ise ''Sizlerin en hayırlısı insana ve insanlığa en çok yararlı olanıdır'' diyen bir medeniyetin mensuplarıyla bir arada olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ''Yaptıklarımıza baktığımızda yapacaklarımızın daha çok olduğunu da görüyoruz. İnşallah bu yapmak sorumluluğunda olduklarımızı da yapabilmeyi rabbim bizlere nasip etsin'' dedi.

-''Kara kıtanın bahtının kara olmasına gönlümüz razı değil''-

USAF Genel Başkanı Ekrem Yeter de dünyanın her köşesinde, Anadolu insanının şifa eli olmayı amaç edindiklerini, ihtiyaç olan bölgelere acil sağlık hizmeti götürdüklerini söyledi.

Federasyona bağlı derneklerin yaptığı faaliyetleri anlatan Yeter, Afrika'daki faaliyetlerinin artarak devam edeceğini vurgulayarak, ''Zira kara kıtanın bahtının kara olmasına gönlümüz razı değildir'' dedi.

Geceye, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar ile çok sayıda davetli katıldı.

-Ödüller-

Gecede, Sağlığa Katkı Ödülü Başbakan Yardımcısı Arınç tarafından, Emel-Mehmet Tarman çiftine verildi.

Dumansız Hava Sahası Sigara ile Mücadele Ödülü ise USAF Genel Başkanı Yeter tarafından Sağlık Bakanlığı adına Bakan Müezzinoğluna takdim edildi. Bakan Müezzinoğlu ödülü almak için sahneye TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Ünüvar ile çıktı.

Şükran plaketi ise Nijerya'nın Bauchi eyaleti Sağlık Bakanı Sani Abubakar Malami'ye, Bakan Çelik tarafından verildi.

Yurtdışı Sağlık Yatırımları Teşvik Ödülü ise Sema Hastanesi Başhekimi Dr. Ali Çolak'a, Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan tarafından takdim edildi.

Öncü Sağlıkçı Ödülü ise Nijerya Nizamiye Türk Hastanesi Başhekim Yardımcısı Operatör Dr. Mustafa Ahsen'e, Vefa Sağlık Gönüllüleri Konfederasyonu Genel Koordinatörü Celil Peynirci tarafından verildi.

Geceye katkı sağlayan Asya Emeklilik adına Murat Dursun Özen'e, Azerbaycan Kafkas Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ahmet Sanic teşekkür plaketi verdi.

Törenin ardından Tümata grubu konser verdi.

Muhabir: Ferhat Demircan - Yıldız Aktaş

Yayıncı: İbrahim Uyar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber