TCDD Taşımacılık A.Ş. kuruluyor

Ulaştırma, Denizlicilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, demir yollarına cumhuriyetin ilk yıllarındaki gibi önem verdiklerini, yatırım yaptıklarını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2013 19:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda, TCDD Taşımacılık A.Ş'nin kurulmasını öngören Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleşmesi hakkında kanun tasarısı kabul edildi.

Tasarı üzerindeki görüşmelerde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, demir yollarının hiç olmadığı kadar güvenirliğini kaybettiğini, ciddi kazalar yaşandığını belirtti. Bu durumun çalışma koşullarından, başıboşluktan, kayırmacılıktan kaynaklandığını ileri süren Eyidoğan, ''Demir yollarının bugün içine düştüğü bu durum, TCDD'nin özelleştirilmesini savunanların da işine geliyor'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, özelleştirmenin; rekabetin ve istihdamın artması ve fiyatların düşmesi sonucunu doğurduğu zaman mantıklı olduğunu ifade etti. Ancak yapılan özelleştirmelerin bu sonucu getirmediğini anlatan Erdoğdu, ''Telekom'u özelleştirdik. Teknolojide fiyatlar düşmesine rağmen Telekom'da düşmedi. Ayrıca istihdam da artmadı. Bu dram TCDD'de yaşanabilir. Telekom'u sattıktan sonra 10 puan vergi indirdik. Yani 350 trilyon. Her aboneye 20 milyon lira sabit hat ücreti geldi'' diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, tasarıdaki ''serbestleştirilme'' kelimesinin ''utangaç'' bir terim olduğunu, aslında bunun, özelleştirme anlamına geldiğini savundu. Özelleştirmenin kamufle edildiğini öne süren Çam, ''Demir yollarını piyasaya açıyorsunuz. Kamunun elinde olması gerekenleri, elimizde tutmalıyız. Stratejik iş kolları kamu eliyle yürütülmeli'' dedi.

Çam, tasarının kanunlaşmasıyla, çalışanların tamamen güvensiz hale geleceğini, taşeronlaşmanın, sendikasızlaşmanın önünün açılacağını belirtti.

CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, Bakan Yıldırım'ın, son 10 yılda demir yollarına 26 milyar lira yatırım yaptıklarını açıkladığını anımsatarak, ''Bu kadar yatırıma rağmen demir yolları hala zarar ediyorsa, bu sizin başarısızlığınızdır. Neden sürekli özelleştirme yaptığınızı anlamak zor değil. Çünkü üretime dayalı politikanız yok. Raftakini satıyorsunuz ama raftakiler bir gün bitebilir'' dedi.

Sapan ayrıca, Türkiye'de yerli otomobil üretilememesinin nedenlerinin araştırılması gerektiğini söyledi.

-''(Devrim) Keşke ara verilmeseydi''-

Milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Bakan Yıldırım, Devrim arabasının başına gelenleri herkesin bildiğini belirterek, ''Keşke ara verilmeseydi, çalışmalar devam etseydi. Bugün yerli bir otomobil markamız olurdu'' dedi.

Yıldırım, serbestleşme ifadesinin özelleştirme olarak algılanmaması gerektiğini, mevcut tesisleri başkalarının da kullanımına açmak istediklerini ifade etti.

Bakan Yıldırım, 10 yıldır bir yandan yeni demir yolları yapmak, diğer yandan mevcut demir yollarının yenilenmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini, yeniledikleri demir yollarının bazılarına 100 yıldır hiç dokunulmadığını söyledi. Ancak demir yolu hatlarının yeterli verimlilikte çalışamadığını belirten Yıldırım, ''Bizim demir yollarında yaptıklarımızın kendini göstermesi için en az 5 yıla daha ihtiyacımız var. 'Yatırım yapılmıyor' demek haksızlık olur. Demir yollarına cumhuriyetin ilk yıllarındaki gibi önem veriyor ve yatırım yapıyoruz. Bu kanundan sonra demir yollarındaki yatırımlar artacak. Kanun buna imkan sağlıyor'' dedi.

Telekom ile ilgili eleştiriye değinen Yıldırım, bu özelleştirmede ciddi bir kamu geliri elde edildiğini söyledi. Yıldırım, Telekom'da bu açılım yapılmasaydı, bugün zarar eden bur kurum olacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber