Kars'ın 'kaz tüyü' Almanları ısıtacak

Çağlar Sefertaş - Almanya'dan bir firma Kars'tan ithal ettiği 8 ton kaz tüyünden yorgan ve yastık üreterek Almanların kullanımına sunacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2013 13:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kars'ın 'kaz tüyü' Almanları ısıtacak

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars'ta tarım ve hayvancılığın yanında kaz üretiminin de önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, kaz tüyünden en iyi şekilde yararlanmayı istediklerini ifade etti.

Kentte yıllık ortalama 220 bin kaz yetiştirildiğini, bu kazlardan 200 bine yakınının tüketime yönelik kesildiğini anlatan Düzgün, "Iğdır ve Ardahan illerimizdeki kaz oranını da hesaba katacak olursak 400 bin kaz tüketime yönelik olarak kesiliyor. Kazlar ortalama 3-4 kilo ağırlığında et ve 1 kilo da yağ veriyor" dedi.

Düzgün, kazın etinin, ciğerinin, yağının ve sakatatının vatandaşların tüketimine sunulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kazın tüyü de kullanılıyor ama bugüne kadar kazın tüyü vatandaşların kendi evinde, aile işletmelerinde kendi imkanlarıyla yastık ve yorgan yapımında kullanılıyordu. Kars'ta açtığımız kaz tüyü işleme merkezi sayesinde kazın farklı bir kullanım alanını ortaya çıkardı. Yeni açılan işletmemiz kazların tüyünü vatandaşlardan aracılar aracılığıyla toplayarak, Almanya'ya ihraç etti. İşletmeyi 85 ton kaz tüyü ihraç etmek amacıyla kurduk. İlk ihracatımız 8 ton gibi küçük bir rakamla başladı ama biz inanıyoruz ki artık insanlarımız, çiftçilerimiz, üreticilerimiz kazın tüyünün de para ettiğinin farkına vararak üretimini gerçekleştirecek."

-"Özellikle kadınlar için bir istihdam alanı"-

Kazın Kars ile özdeşleşen bir ürün olduğunu, bundan sonra da kadınlar için bir istihdam alanı olacağına dikkati çeken Düzgün, kazcılığın artık bir sektör haline gelmesini istediklerini söyledi.

Müdürlük personelinin sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek müteşebbis bulup onlara destek vermeyi amaçladıklarını anlatan Düzgün, şöyle konuştu:

"İlk kaz tüyü ihracatını Almanya'ya gerçekleştirdik. Almanya'da yastık ve yorgan yapımında kullanılacak. Onlar bizim burada dezenfekte edilerek, mikroptan arındırılıp, temizlenen ve kurutulan kaz tüylerimizi ayrı sınıfları tabi tutuyorlar. Belli sınıflara ayırdıktan sonra farklı alanlarda kullanıyorlar ama genelde yastık ve yorgan yapımında kullanılacak. Bunun İnşallah devamının geleceğini ümit ediyoruz."

Düzgün, kaz tüyünün çoklu bir kullanım alanı olmadığını ifade ederek,

"İnsanlar, kullanacakları kaz tüyünü ayırıp geri kalanını imha ediyorlar. Ama artık böyle bir işletmemiz var" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber