Bursa'da 'kentsel dönüşüm gerçeği' toplantısı

Türkiye’nin son yıllarda en çok konuştuğu, birçok sektörü ve milyonlarca kişiyi ilgilendiren “kentsel dönüşüm” Bursa’da masaya yatırıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2013 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bursa'da 'kentsel dönüşüm gerçeği' toplantısı

Birçok kesimden tepki gören Doğanbey örneğinin başka yerlerde de yaşanmaması için harekete geçen 68'liler Birliği Vakfı, konunun uzmanları ile birlikte “kentsel dönüşümde gerçekler” isimli bir panel düzenledi. Bursa 11. Kitap Fuarı'nda düzenlenen ve Betül Kuyucu'nun yönettiği panelde söz alan Mimarlar Odası eski Genel Başkanı Yüksek Mimar Oktay Ekinci, “Çağdaş şehircilikte kentsel dönüşüm yoktur” sözleri ile Türkiye'de sağlıklaştırma yapılması gereken yerlerde “rantsal dönüşüm” maksadıyla “kentsel dönüşüm” kavramının ortaya çıktığını iddia etti. Ekinci, “Olması gereken, sağlıksız hale gelmiş mahallelerde, o mahallenin insanları için, o insanları bölgeden uzaklaştırmadan, kültürel ve mimari dengeleri gözeterek sağlıklaştırma yapılmasıdır” diye konuştu.

Şehirler ile sokak arasındaki tarihi ve ayrılmaz bağların edebiyatımıza da ilham verdiğini söyleyen Ekinci, ”Şimdi bu Doğanbey Toki'ye bakıp şiir filan yazılmaz, bu ucubeye bakılıp yazılacaklar ne yazık ki edebe de aykırıdır” dedi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, kentsel dönüşüm uygulamalarında insan unsurunun unutulduğunu belirterek,”Şehre ve insana saygılı, insanların içerisinde mutlu bir şekilde yaşayabileceği bir projede mutlaka yeşil alanların, sosyal, kültürel ve kamu alanlarının ayrılarak planlanması, maliyetin tüm bu ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenmesi gerekir. Ne yazık ki Bursa'daki uygulamalarda bunlar göz ardı edildi” diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber