Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çalışmaya göre, uzun süren bürokratik işlem ve yazışmalar nedeniyle her yıl yaklaşık 1 milyon ton kağıt kaybının yaşandığı belirtildi.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çalışmaya göre, uzun süren bürokratik işlem ve yazışmalar nedeniyle her yıl yaklaşık 1 milyon ton kağıt kaybının yaşandığı belirtildi.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından israfın yol açtığı kayıplara ilişkin olarak hazırlanan çalışmaya göre, uzun süren bürokratik işlem ve yazışmalar nedeniyle her yıl yaklaşık 1 milyon ton kağıt kaybının yaşandığı belirtildi. 1 milyon ton kağıdın 16 milyon ağaca denk geldiğini açıklayan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, 16 milyon ağacın da 10 milyon dolara eşit olduğunu söyledi.
Kamu kurum ve kuruluşları arasında yapılan yazışmalardan kaynaklanan ağaç kaybına bilgisayarın ciddi bir önlem olacağını belirten Doğal Hayatı Koruma Başkanı Tansu Gürpınar, bu nedenle Türkiye'nin ?e? devlet' projesini bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini savundu. Gürpınar, ?Kağıt israfında yazışmaların bilgisayar ortamına taşınması çok önemli bir çözüm. Printe komut göndermek yapılacak en son işlem olmalı.? dedi. Çevre ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere, diğer tüm kamu ve kuruluşlarında gereksiz yere kağıt harcandığını dile getiren Gürpınar, kağıt kullanımından tasarruf etmenin bir yaşam tarzı olması gerektiğini kaydetti.
Gereksiz kağıt kullanımı nedeniyle kaybolan orman arazilerinin önüne geçmeye çalışan TEMA Vakfı, iletişimini bilgisayar üzerinden yapıyor. Bilgisayar çıktısı almak istediklerinde kağıtları çift taraflı kullandıklarını açıklayan TEMA yetkilileri, kağıt dönüşümü için büyük illerde belli yerlere ?geri dönüşüm kumbaraları? koyduklarını açıkladı.
?Ağaç kesmekle orman bitmez.? diyen Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ?Ancak önemli olan ormanların tahrip edilmemesidir. Ormanlar maden ocağı gibidir. İnsanlara faydalı olacak şekilde kullanılmalı.? açıklamasında bulunuyor. Türkiye'nin kağıt üretiminde Avrupa'nın çok gerisinde olduğunu ifade eden Osman Kahveci, şunları kaydetti: ?Kağıt üretimimizden başka kağıdın geri dönüşümü de düşük. Avrupa'da kağıdın geri dönüşümü yüzde 75 oranına kadar ulaşıyor. Bizde ise bu rakam yüzde 25'lerde kalıyor. Kağıt tüketiminin azaltılması değil, sektöre geri döndürülmesi çok daha önemli. Yılda 7,5 milyon metreküp ağaç kullanıyoruz. Bunun 2 milyonu kağıt için kullanılıyor. 2 milyon da dışarıdan kağıt hamuru alıyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki israf, teknolojinin daha çok kullanılmasıyla aşılabilir.?
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın araştırmalarına göre;
* Büyük bir kayın ağacı, 72 kişinin günlük oksijen ihtiyacını karşılıyor.
* Bir ton gazete kağıdının geri kazanılmasıyla 8 çam ağacının kesilmesi önleniyor.
* 1 ton kullanılmış beyaz kağıdın geri kazanılmasıyla 16 ağacın kesilmesi önleniyor.
zaman