Babacan'ın prensine...

Haber Giriş : 12 Aralık 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ulus'un yetkisini kaldırdı. Bakan Babacan, "Kararı değiştirin" dedi. Banka,BDDK'nın "Gereğini yapın" yazısına bugün cevap verecek

BDDK, "Babacan'ın Prensi" diye nitelendirilen Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ulus'un "bankacılık yapma yetkisini" kaldırdı. Kurul'un kararı ekonomi yönetiminde deprem yarattı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakam Ali Babacan, devreye girerek Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (BDDK) kararı değiştirmesini istedi ancak Kurul kararında direndi. BDDK'nın kararı resmi yazıyla bildirdiği Ziraat Bankası yönetiminin yanıtını bugün vermesi bekleniyor. Babacan'ın göreve getirdiği ve duyduğu güveni her fırsatta belirttiği Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ulus'un da Danıştay'a yürütmeyi durdurma ve iptal davası açacağı öğrenildi.

BDDK'nın, Ulus hakkındaki kararına yol açan süreç Egebank hesapları üzerinde inceleme yapılmasıyla başladı, incelemede, bankanın 1995 bilançosunda yeralan kâr rakamının gerçeği yansıtmadığı saptandı. Bunun üzerine o tarihte Muhasebeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Murat Ulus'un "bankacılık yapma yetkisinin kaldırılması" istendi.

Ziraat Bankası'nın kamu bankası olması nedeniyle Hazine Müsteşarlığı'na ve Hazine'den sorumlu Bakan Babacan'a da iletilen karar gerilim yarattı. Babacan, BDDK başkanı Bilgin'e "Bu kararı düzeltin" dedi. BDDK üyeleri ise Bilgin kanalıyla Babacan'a "Müdahaleye hakkınız yok" diye mesaj yolladı. BDDK daha sonra kararı resmi bir yazıyla Ziraat Bankası'na bildirdi ve "gereğinin yapılması"nı istedi. Ziraat Bankası yönetiminin ise BDDK'ya bugün göndereceği cevabi yazıda "Yönetim Kurulu olarak görevden alma yetkimiz yok" dediği öğrenildi.

Rövanşı mı alıyorsunuz?

Babacan BDDK Başkanı'na "Bankacılık Yasası"nın rövanşını mı alıyorsunuz?" diye tepki gösterdi. Babacan'ın bu sözlerle, geçen yıl BDDK tarafından hazırlanan Bankalar Yasası'nın, mevzuat konularında Babacan'a danışmanlık yapan Murat Ulus ve ekibi tarafından budanarak yeniden yazılmasından BDDK'nın duyduğu kızgınlığı kastettiği belirtiliyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber