Zehir saçanlara göz yumuluyor

Bursa'da hava kalitesinin korunması konusunda Büyükşehir Belediyesi ve bakanlık birimlerinin yeterli kararlılığı göstermemeleri yüzünden şehir eski günlerdeki gibi hava kirliliği kabusu yaşıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2013 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zehir saçanlara göz yumuluyor

Bursa'da hava kalitesinin korunması konusunda Büyükşehir Belediyesi ve bakanlık birimlerinin yeterli kararlılığı göstermemeleri yüzünden şehir eski günlerdeki gibi hava kirliliği kabusu yaşıyor.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni bir kömür santrali kurulmasının gündeme geldiği şu günlerde baca denetimindeki yetersizlik sebebiyle birçok noktadaki tesislerden siyah dumanların yükselmesi şehirde yaşayanları tedirgin ediyor. Özellikle Yalova Yolu, Demirtaş, Samanlı ve Gürsu civarından yükselen siyah dumanlar hava karardığında daha da artıyor.

Özellikle boyahaneler, buhar ihtiyacını karşılamak için düşük maliyetli, kükürt oranı yüksek kömürleri tercih ediyorlar. Yıllardır yaz kış demeden havayı kirleten boyahanelerin bacasından sim siyah dumanlar yükseliyor. Şehrin en hareketli noktalarından olan Yalova Yolu'nda Panayır yakınlarındaki bir boyahanenin bacasından çıkan dumanlar dün gece çevredeki alış veriş merkezine gelen vatandaşların kamerasına takıldı.

Simsiyah dumanların sürekli As Merkez karşısından yükseldiğini belirten vatandaşlar, Demirtaş Sanayi Bölgesi'ndeki bazı fabrikaların da kuralları ihlal ettiğine dikkat çekti.

Çevre ile alakalı can yakıcı cezaların bir türlü hayata geçirilmemesi, kötü uygulamaların hızla yayılmasını sağlıyor. Özellikle Samanlı ve Gürsu bölgesindeki bazı büyük çaplı tesislerin sürekli ucuz kömür yakarak şehrin havasına kirletmesine devlet bir çözüm bulamayınca, diğer büyük firmalar da rekabet yapabilmek adına bu sisteme dönüyor. Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan çok sıkı ve etkili denetim isteyen vatandaşlar ise bilhassa akşam saatlerinde başlayan bu zehirli baca atıkları ile alakalı sürekli kontrol sistemi kurulmasını istiyor.

BAKANLIK OTOMATİK SİSTEM KURULMASINI EMREDİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belli kapasite üzerinde baca gazı çıkartan tesislere online takip için sistem kurma mecburiyeti getirmesine rağmen, halen kükürt oranı yüksek deşarjlar devam ediyor. Sistemler kurulmasına rağmen çoğu zaman çalıştırılmadığı görülüyor. Bu konuda anlık denetimlerin haftanın 7 günü 24 saat esaslı yapılmasını isteyen vatandaşlar, şehrin havasının meskenlerdeki kömür kullanımının yüzde 1 oranına düştüğü şu günlerde pırıl pırıl olması gerektiğini söylüyor.

Sanayi tesislerinin yüksek miktarlı kükürt salınımları engellenirse, şehirde belediye ekipleri, mevzuata uygun yakıt kullanmayan meskenleri de kontrol edebilir hale gelecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber