Haydarpaşa Garı'nın yanına 70 bin kişilik stad

2020 Olimpiyatları’na aday olan İstanbul, Olimpiyat Komitesi üyelerine tanıtıldı. Komiteye sunulan katalogda kentte yapılacak projelerin ayrıntıları yer aldı.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 26 Mart 2013 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Haydarpaşa Garı'nın yanına 70 bin kişilik stad

19 milyar dolarlık projeyle kentin sportif altyapısı baştan başa değişecek. Olimpiyat oyunlarının açılış töreni ise Haydarpaşa'da yapılacak Boğaziçi Stadı'nda gerçekleşecek.

Yeni havaalanı ve metro bağlantıları, 3. köprü inşası, toplu taşımada yapılacak düzenlemeler ve olimpiyat için yapılacak tesislerin toplamına 19 milyar dolar harcanacak.

4 SPOR TESİSİ YAPILACAK

Bölgede, Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninin yapılmasının planlandığı Boğaziçi Stadyumu yer alacak. Stadın yanı sıra Boğaziçi Kürek Merkezi, Boğaziçi Plaj Voleybolu Merkezi, Ulusal Voleybol Merkezi ve Boğaziçi Okçuluk Parkı olmak üzere 4 spor tesisi daha bu bölgede inşa edilecek. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu da bölgenin bir parçası olarak düşünülüyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın adaylık sloganını “Bridge Together-Birlikte Köprüler Kuralım” olarak açıkladığı 2020 Olimpiyat Oyunları'nı alırsak, Boğaziçi Stadı yapılacak ve açılış da oyunların kalbinin attığı yer olarak burada yapılacak.

TESİSLERE ULAŞMAK EN FAZLA 35 DAKİKA

Olimpiyat Komitesi'ne sunulacak tesislerin yer alacağı bölgeler arasında, oyunları aksatabilecek risklerin en aza indirilmesi için hassas bir denge kuruldu. Master Plan'ın son halinde, olimpiyat köyünden tüm tesislere en fazla 35 dakikalık bir süre içerisinde ulaşımsağlanacak. Toplu taşıma ile de bölgeler arasında trafik kolaylıkla kurulabilecek.

FUTBOL MAÇLARI İÇİN 3 ŞEHİR DÜŞÜNÜLDÜ

Bağımsız bölgede dört adet spor tesisi bulunuyor. Anadolu yakasının Batı Ataşehir semtinde yer alan Ülker Sports Arena, voleybol müsabakaları için kullanılacak. Bölgesel futbol müsabakaları ise Ankara, Antalya ve Bursa şehirlerinde (Yeni Ankara Stadı, Yeni Antalya Stadı ve Yeni Bursa Stadı'nda) düzenlenecek.

YEDİ TEPELİ ŞEHİRDEN YEDİ BÖLGELİ OLİMPİYAT KENTİNE

OLİMPİK ŞEHİR BÖLGESİ

İstanbul Olimpiyat Parkı Tesis Alanı (Atatürk Olimpiyat Stadı, Ulusal Arena, Olimpik Antrenman Merkezi Salon (4 adet), Olimpik TenisMerkezi, Olimpik Hokey Merkezi, Olimpik Su Sporları Merkezi, Olimpik Atlama Stadyumu, Olimpik Su Topu Stadyumu olmak üzere 11 spor tesisi) ile Olimpiyat Köyü ve Paralimpik Köy, Medya Köyü, Uluslararası Yayın Merkezi (UBM), Ana Basın Merkezi (ABM) ve Teknik Görevli Köyü'nden oluşacak. Oyunlar için yapılan çok sayıda spor tesisi sonrasında müsabaka ve antrenmanlar için de kullanılabilecek. Bu spor tesislerine ek olarak Master Plan dahilinde birçok konut, alışveriş merkezi ve ticari merkezler inşa edilecek. İstanbul Olimpik Park Tesis Alanı oyunlar sonrasında da kentsel bir miras heline gelecek.

OLİMPİK ANTRENMAN MERKEZİ SALON: İzleyici kapasiteleri 5 ile 10 bin kişi arasında değişen 4 salona ulaşmak sadece 5 dakika alacak. 2013-2015 yılları arasında yapımı planlanan tesislerde boks, judo, voleybol, badminton, tenis müsabakaları yapılacak.

ULUSLARARASI YAYIN MERKEZİ: 85 bin metrekare alanda kurulacak ve 210milyon dolaramal olacak basın merkezinde, ulusal ve uluslararası basın mensupları yayın yapabilecek.

ATAKÖY BÖLGESİ

Tarihi Yarımada Bölgesi'ne sahil şeridindeki bir parkla bağlanan Ataköy Bölgesi, Ataköy Tesis Alanı (üç tesis - Sinan ErdemSpor Salonu, Ataköy Atletizm Arena ve Olimpik Veledrom) ve Ataköy Marina'dan oluşuyor. Basketbol, tekvando, bisiklet, yelken müsabakalarının yapılacağı bölgede spor ve alışveriş gibi farklı imkânlar bir arada sunulacak.

OLİMPİK VELEDROM: Bisikletmüsabakalarının yapılacağı tesis 5 bin kapasiteli olacak ve 2016-2019 yılları arasında yapımı tamamlanacak.

ATAKÖY MARİNA: Yelken müsabakalarının gerçekleştirileceği tesiste 5 bin kişi oyunları izleyebilecek.

ESENLER BÖLGESİ

Esenler Bölgesi'nde, üç yeni spor tesisi (Olimpik Basketbol Merkezi, Esenler Golf Kulübü, Ulusal Binicilik Merkezi) bulunuyor. Bölgenin mevcut engebeli arazisi; Esenler Golf Kulübü ve Ulusal Binicilik Merkezi'nin tasarımına entegre edilecek.

ULUSAL BİNİCİLİK MERKEZİ: 12 bin kişilik izleyici alanının yer alacağı tesisin 2017-2019 yılları arasında yapımı öngörülüyor. 10 dakikada ulaşılabilecek tesis 10milyon dolaramal olacak.

ESENLER GOLF KULÜBÜ: 2016-2018 yılları arasında yapımı planlanan tesis, 5 bin kişi kapasiteli olacak.

TARİHİ YARIMADA BÖLGESİ

Tarihi Yarımada Kümesi'nde üç spor tesisi (Altın Kapı Parkı, Altın Kapı Marina ve Abdi İpekçi Arena), bir etkinlik alanı ve yükseltilmiş bir izleyici meydanı bulunuyor. Altın Kapı çevresinde oluşturulacak 100 hektarlık alan ile de mevcut restorasyon programı desteklenecek. Bölgede hentbol, atletizmve triathlon müsabakalrı gerçekleştirilecek.

ALTIN KAPI MARİNA: Triathlon oyunlarının yapılacağı tesis 5 bin kişi kapasiteli olacak.

TAKSİM BÖLGESİ

TaksimKümesi, iki spor tesisinden (İnönü Stadyumu ve Harbiye Açık Hava Tiyatrosu) oluşuyor. Çok sayıda 5 yıldızlı otele ev sahipliği yapan Taksim bölgesi Oyunlar Ailesi otellerinin birçoğuna ev sahipliği yapacak.

BELGRAD ORMANLARI BÖLGESİ

Bu bölge, Belgrad Ormanı Tesis Alanı (Belgrad Ormanı Bisiklet Parkuru, Olimpik Durgunsu Stadyumu ve Ulusal Atıcılık Merkezi olmak üzere üç spor tesisi) ve Türk Telekom Arena'dan oluşuyor. Bölgenin oyunlar sonrasında da açık hava etkinlikleri için kullanılması planlanıyor.

ULUSAL ATICILIK MERKEZİ: 2017-2019 tarihleri arasında yapılacak olan 4 bin kişi kapasiteli tesise 35 dakikada ulaşılabilecek.

LİMAN BÖLGESİ

Liman Bölgesi'nde, Liman Tesis Alanı (Boğaziçi Stadyumu, Boğaziçi Kürek Merkezi, Boğaziçi Plaj Voleybolu Merkezi, Ulusal Voleybol Merkezi ve Boğaziçi Okçuluk Parkı olmak üzere beş spor tesisi), Şükrü Saracoğlu Stadyumu ve yeniden imar edilen

Haydarpaşa İskelesi yer alıyor.

BOĞAZİÇİ STADYUMU: Tesis, hem olimoik hem paralimpik müsabakalara ev sahipliği yapacak şekilde dizayn edilecek. 70 bin kişi kapasiteli stadyum, olimpiyat bölgesine 32 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 30 dakika mesafede yer alacak. 2016-2019 yılları arasında yapılması planlanan tesisin bütçesi ise 463.7milyon dolar olacak. Stadın dışında ise etkinlik alanları yer alacak.

BOĞAZİÇİ KÜREK MERKEZİ: Hem kürek hem kano müsabakalarının yapılacağı tesis 14 bin kişilik oturma kapasitesine sahip olacak. 2017-2019 yılları arasında yapımı tamamlanacak tesisin inşa bütçesi ise 374milyon dolar olacak.

BOĞAZİÇİ OKÇULUK PARKI: 4 bin kişi kapasiteli tesis, olimpiyat bölgesine 32 kilometremesafe ve 30 dakika uzaklıkta olacak. Tesisin yapım tarihi ve bütçesi ise henüz belirlenmedi.

BOĞAZİÇİ PLAJ VOLEYBOLU MERKEZİ: Voleybol karşılaşmalarının yapılacağı tesis 12 bin kişi kapasiteli olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber