BTK: Baz istasyonlarının şehir dışına taşınması mümkün değil

Kamuoyunda insan sağlığına zarar verdiği için tartışma konusu olan baz istasyonlarının şehir dışına taşınmasının teknik olarak mümkün olmadığı bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2013 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
BTK: Baz istasyonlarının şehir dışına taşınması mümkün değil

Konuyla ilgili vatandaşlardan gelen soruyu resmi internet sitesinden cevaplandıran Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), "Baz istasyonları teknik özellikleri gereği düşük çıkış güçlerinde ve hücresel yapıda çalışmaktadırlar. Bu nedenle şehir dışlarına taşınmaları teknik olarak mümkün değildir. Abone sayısına bağlı olarak her geçen gün sayılarının artması teknik bir zorunluluktur." açıklamasında bulundu.

BTK, görev alanına giren konularda vatandaşlardan gelen soruları resmi internet sitesinden cevaplandırıyor. Bir vatandaşın 'Baz istasyonlarının şehir dışına kurulmayıp da şehir içlerinin tercih edilmesindeki sebepler nelerdir?' sorusunu cevaplandıran BTK, baz istasyonlarının teknik özellikleri gereği düşük çıkış güçlerinde ve hücresel yapıda çalıştığını hatırlattı. Bu sebeple; baz istasyonlarının şehir dışlarına taşınmaları teknik olarak mümkün olmadığının altı çizilen açıklamada, "Abone sayısına bağlı olarak her geçen gün sayılarının artması teknik bir zorunluluktur. Baz istasyonlarının sayılarının artması çıkış güçlerinin daha da azalması anlamına gelmektedir. Cep telefonları ile yapılan görüşmeler, baz istasyonları ile cep telefonları arasında karşılıklı olarak gönderilen elektromanyetik dalgalarla sağlanmaktadır. O nedenle cep telefonuyla görüşme yapılırken baz istasyonu aboneye ne kadar yakın olursa cep telefonu belli oranda çıkış gücünü azaltacak ve abonenin daha az elektromanyetik alana maruz kalmasını sağlayacaktır. Benzer şekilde baz istasyonu da aboneye yakın olduğundan çıkış gücünü otomatik olarak azaltacaktır." denildi.

DÜZENLEMELERE UYMAYAN BAZ İSTASYONLARI KALDIRILIYOR

BTK, 'Bölgemizde istemediğimiz baz istasyon için imza toplayarak verilen dilekçenin etkisini, sonucunu ve iletmemiz gereken yeri öğrenebilir miyiz?' sorusunu da cevaplandırdı. Haberleşmenin sağlanabilmesi amacıyla söz konusu cihazların bulunduğu yerden kaldırılmasının talep edilmesi yerine, kurum düzenlemelerine uyulup uyulmadığı, güvenlik sertifikası ve ölçümler hususlarında başvuruların kuruma yapılmasının daha uygun olacağı dile getirildi. BTK'nın baz istasyonlarının düzenlemelere uygun olup olmadığını denetlediğine vurgu yapılan açıklamada, uygun olmayanların uygun hale getirilmesi veya kaldırılmasına karar verildiği hatırlatıldı. 'Baz istasyonu kurmak için, yan komşumuzla yıllık, yüksek miktarda kira ödemek şartı ile anlaşmışlar. Yapılabilecek bir şey var mı?' sorusunu da cevaplandıran BTK, "Kurumumuz işletmecilerin üçüncü şahıslarla yaptığı anlaşmalarda taraf değildir. Baz istasyonlarının kurularak hizmete verilmesi aşamasında, yönetmeliğin limit değerleri ve güvenlik mesafesi hesabı kullanılmak suretiyle, sabit telekomünikasyon cihaz ve sistemlerinin civarında insanların emniyet ve güvenle sürekli bulunabilecekleri alanlar belirlenmektedir. Bu nedenle kurumumuz tarafından verilen güvenlik sertifikasının alınması ile olası etkilerin minimum seviyeye indirilmesi amaçlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber