İmam yazardan ilginç kitap ve belge sergisi

CAMİ imamı ve yazar Recep Koyuncu, Rize ile ilgili 3 bine yakın kitap ve belgenin yer aldığı sergi açtı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 27 Mart 2013 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İmam yazardan ilginç kitap ve belge sergisi

'Osmanlıdan Günümüze Rize Konulu Eserler' adlı sergide kitapların yanısıra, Koyuncu'nun "Çöpten buldum" dediği, istihbarat belgeleri, seçim güvenlik toplantısı tutanakları ile Kuzey Irak Operasyonu'na ilişkin raporlara da yer verildi.

Halatçılar Cami İmamı olarak görev yapan ve eski camiler, mezar taşları ve isimler hakkında 4 kitabı bulunan Recep Koyuncu, Kütüphaneler Haftası etkinliği kapsamında İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde 'Osmanlıdan Günümüze Rize Konulu Eserler' adlı kitap ve belgelerin yeraldığı bir sergi açtı. 1832 yılından bugüne kadar konusu Rize olan 3 bine yakın basılı eser ile çeşitli belgelerin yer aldığı sergide, 1939 yılında Rize Valisi'nin İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği gizli rapor, valiliğin seçim güvenlik toplantısı tutanakları ve Kuzey Irak Operasyonu'na ilişkin raporlar da yer aldı. Sergide ayrıca Milli Güvenlik Kurulu'na sunulan çay raporu, 1982 yılından sonra Rize Valilerine sunulan istihbarat raporları, Rize ile ilgili 12 Eylül istihbarat raporları, şapka isyanıyla ilgili çıkmış Osmanlıca gazeteler ile Rize'yi ziyaret eden Cumhurbaşkanlarına sunulan kentle ilgili bilgileri içeren belgelerde bulunuyor.

BELGELERİ ÇÖPTE BULDUM

Konusu Rize ve yazarı Rizeli olan kitapları 7 yıllık bir çalışma ile bir araya topladığını ifade eden Recep Koyuncu, araştırmalarında basılı olmayan bir çok bilgi ve belgeye de çöplüklerden ulaştığını ifade ederek şunları söyledi:

“Basılı olmayan belgelerin çoğunu, Rize'de arşiv geleneği olmadığından belediyenin çöp istasyonları ile kağıt hurdacılarından topladım. Kuzey Irak operasyonu hakkında bir rapor da bu belgeler arasında. Bu da çöpten çıktı. Bunlar, kağıt ve çöp toplayıcılarının bize ulaştırdığı belgelerdir. Biz de içerlerinde Rize ile ilgili konular geçtiğinden arşivlemek istedik. O kadar önem arz ediyorlar mı bilmiyorum ama konu Rize olunca arşivledik.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber