OYAK kesintilerine kanuni düzenleme yapılmalı

Yedek subayların OYAK kesintilerinin hukuki dayanağı ve öneriler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mart 2013 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
OYAK kesintilerine kanuni düzenleme yapılmalı

YEDEK SUBAYLARIN

OYAK KESİNTİSİNİN DAYANAĞI

HUKUKİ DURUMU

ve

KESİNTİNİN GERİ ALINMASI İÇİN ÖNERİLER

Öncelikle OYAK; 1960 darbesi sonrasında kurulan Milli Birlik Komitesi'nin çıkardığı 205 Sayılı Kanunla Kurulmuş Antidemokratik bir dönemin mahsulü bir kanundur. Kanun anti demokratik dönemde çıkan her kanunun anti demokratik olmayacağını biliyoruz ancak 205 Sayılı OYAK Kanunu'nda anti demokratik hükümler var. Burada Yedek subayları ilgilendiren kısmına değineceğiz.


*Dolandırılan 97 muvazzaf Oyak Bank'a dava açacak

*Asteğmenlerin OYAK kesintilerinin akibetine ne oluyor?


ÜYELİK.

Üyelik işlemleri anti demokratiktir. Çünkü tüm subaylar OYAK'a üye olmak zorundadır. Fikriniz sorulmaz. Üye olmama hakkınız yoktur. Zorla sizi yardım sandığına üye yaparlar.

OYAK Kanunu'nun

KURUMUN ÜYELERİ:

Madde 17 - Kurumun üyeleri (Daimi ve geçici) aşağıda gösterilmiştir.

a) (Değişik bent: 26/06/1996 - 4148/1 md.) Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli bilumum muvazzaf subay sözleşmeli subay, askeri memur, astsubay, sözleşmeli astsubay ve uzman jandarmalar ile emekli maaşı sistemine giren üyeler ve ölümleri halinde sisteme devam etmek isteyen eşleri Kurumun daimi üyeleridir.

b) Uzman erbaşlar ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Kumandanlığı teşkilatında, Ordu Yardımlaşma Kurumu ve bu Kurumun sermayesinin %50'sinden fazlasına sahip olacağı veya iştirak edeceği şirketlerde çalışan bilumum maaşlı ve ücretli memur ve müstahdemlerden arzu edenler Kuruma daimi üye olabilirler.

c) Muvazzaflık hizmetini yapmakta olan yedek subaylar Kurumun geçici üyeleridir.

( Ek fıkra: 26/06/1996 - 4148/1 md.) Geçici üyelikten daimi üyeliğe geçenler, Kurumca belirlenecek usuller dahilinde hesaplanacak aidat farkını nemaları ile birlikte ödemek şartıyla, geçici üyelikte geçen süreleri ile daimi üyelik sürelerinin birleştirilmesini isteyebilirler.

diyen maddesi bu söylediklerimizi doğrulamaktadır.

2. KESİNTİ

Askerliğini Yeden Subay olarak yapanlardan OYAK Kanununa göre % 5'lik kesinti yapılır.

KURUMUN GELİRLERİ:

Madde 18 - (Değişik madde: 25/06/2009-5917 S.K./13.mad)

Kurumun gelirleri;

a) Aylık (ek gösterge dâhil), taban aylığı ve kıdem aylığı toplam tutarına, 657 sayılı Kanuna tabi en yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dâhil) brüt tutarının,

7) Diğerlerine % 40'ının,

ilave edilmesi suretiyle bulunan matrah üzerinden; muvazzaf subay ve astsubay, sözleşmeli subay ve astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar için % 10 oranında, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarında çalışan memur ve sözleşmeli personel için % 10 oranında, yedek subaylar için % 5 oranında yapılan kesintilerden,

diye belirtilmiştir. Bu günün şartlarında 2.500 TL civarında maaş alan bir asteğmenin askerlik boyunca alacağı para 2.500 X 15 ay = 37.500 TL yapar. Bu paradan yapılan % 5 oranındaki kesinti ise 1.875 TL'dir. Askerlik bitişinden günümüze kadar geçen süredeki yasal faizi hesap edildiğinde bu rakam 2.500 TL civarını bulur.

3. BU ÜYELİKLE ELDE EDİLEN HAKLARIMIZ:

Askerlik süresince ölür ya da sakat kalırsak ölüm yardımı ve maluliyet yardımı alabiliyoruz. Her hangi bir şey olmazsa alınan yardımlar sandığa kalıyor.

Madde: 20

b) Geçici üyeler: (Aidat kesildiği müddetçe)

(1) Maluliyet yardımı

(2) Ölüm yardımı

4. ÜYELİKTEN AYRILMA:

Yasa 3 yıldan az sürede üyelikten ayrılırsanız hiçbir şey alamazsınız diyor. Yedek subaylar, mecburen üye yapılır. Askerlik sonrası 15 ay (bu süre günümüzde ise 1 yıl) sonunda askerlikle ilişiğiniz kesilir. Dolayısıyla OYAK'tan da ayrılırsınız. Böylece binlerce yedek subayın yukarıda bahsettiğimiz gibi bugünün parasıyla (yasal faizi hariç) 1.875 TL'si OYAK'a kalır.

Madde 21 - (Değişik madde: 25/04/1985 - 3184/1 md.)

En aza 10 yıl müddetle Kurumda üye olarak bulunduktan sonra, görevli oldukları kuruluşlardan herhangi bir sebeple ayrılmak suretiyle üyeliği sona eren daimi üyeler emeklilik yardımından faydalanırlar.

(Ek fıkra - 26/06/1996 - 4148/4 md.) Sistemde bulunan üyelerin, sisteme girişlerinden itibaren üç yıl geçtikten sonra rezervlerini alarak ayrılabilmeleri mümkündür. Ancak, sistemden çıkanlar bir daha sisteme kabul edilemezler.

(Ek fıkra - 26/06/1996 - 4148/4 md.) Sistemden ayrılan üyelerin hakları, sahibi bulunduğu rezerv kendisine ödeninceye kadar devam eder.

5. HUKUKİ DURUM:

Kısaca durumu özetlersek; 15 Ay yedek subaylık yapan bir asteğmen için, askerliğin başlangıcında üye yapılır ve % 5 maaşından OYAK'a para kesilir. 15 Ayın sonunda OYAK'tan ayrılmak zorunda kalırsınız. 3 yıl boyunca OYAK'a üye olup yardım sandığına ödeme yapmadığınız için hiçbir hak talep edemezsiniz.

OYAK kesintilerini OYAK'tan almak üzere mahkemeye başvuranlar, haklı olmalarına rağmen, OYAK kanunu'na göre bir hak elde edememektedir.

6. ÖNERİLER

Antidemokratik olan 205 Sayılı OYAK kanunu değiştirilmelidir. En azından yedek subaylarla ilgili kısmı haksızlığı önleyecek ve haksız yere kesilen ve bunca zamandır ödenmeyen haklarımızı geri alabileceğimiz şekilde yeniden düzenlenmelidir. Düzenlemenin içeriği;

Yedek Subaylar OYAK'a üyelikte zorlanmamalıdır.

Daha önce üye yapılanlardan yapılmış olan kesintiler yasal faizi ile birlikte hak sahiplerine OYAK tarafından ödenmelidir.

3 yıl boyunca prim ödemeyenlere para iadesi hükmündeki süre kaldırılmalı, en azından yedek subaylar bu hükmün dışında tutulmalıdır.

SONUÇ

OYAK her ne kadar Askeri bir yardım sandığı görüntüsünde olsa da, gerçekte Ticari bir kuruluş ve işletmedir. Binlerce Yedek subaydan haksız şekilde elde ettiği geliri hak sahiplerine bir an önce iade etmesi sağlanmalıdır.

OYAK'a başvuran bir vatandaşa OYAK yetkililerince gönderilen cevap yazısı Ekte sunulmuştur. Bu yazıdan da anlaşılacağı üzere haklarımızı almak üzere OYAK'a yapılacak başvurulardan bir netice alınamayacaktır.

Mahkemeye başvurarak hakkımızı istemek ise şu anda bir çözüm değildir. Çünkü mahkemeler önlerindeki kanuna göre hüküm vermektedirler.

Değerlendirmemizin başından beri bahsettiğimiz gibi meselenin kesin çözümü OYAK kanunundaki haksız hükümlerin kaldırılması ve OYAK'ın herhangi bir mahkemeye başvurmaya gerek kalmadan hak sahiplerine haklarını ödemesi için geçici bir kanun maddesi hazırlanıp, OYAK Kanununa eklenmelidir.

Bu işlemi yapacak yer TBMM'dir. Mecliste, bu kanundaki anti demokratik ve haksız kazanç hükümlerini kaldıracak ve meydana gelen mağduriyetleri gidecek bir düzenlemenin yapılmasını gündeme taşımak en akılcı ve en hızlı çözüm yoludur.

Hükümetin mağdurların beklentisi yönünde yapacağı bir düzenlemenin mali dengeler açısından da olumsuz bir yönü olmayacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi OYAK bir ticari kuruluştur. Kanuni olmasına rağmen haksız şekilde aldığı bu paraların hak sahiplerine ödenmesi bu ticari firma tarafından yapılmalıdır. Akla da, mantığa da hukuka da uygun olanı budur.

Hükümetin mali dengelerini etkilemeyecek, ancak büyük bir haksızlığı gidererek binlerce insanın hakkını almasını sağlayacak basit bir düzenlemeyi sağ duyulu her hükümetin yapacağı açıktır. Yeter ki bu konuyu gündeme taşıyıp, gerektiği gibi derdimizi anlatalım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber