'Herkes Nefes Alsın Ama Onlar Asla'

Ülkemizde bazı konularda büyük bir kuşatılmışlık söz konusu... Savunmak veya taraf görünmek hemen damgalanmanıza yol açabiliyor. Bu nedenle, bu gibi mayınlı arazilerde dolaşılmamaya dikkat ediliyor. Konu, açıköğretim lisesi yönetmeliğinde yapılan son değişiklikler... Söz konusu bu değişiklikler, Hürriyet, Milliyet, Cumhuriyet gibi medya organlarınca "Hükümet İmam Hatipliye yol açtı", "Çelik İmam Hatip misyoneri", "İmam Hatibe kapı açıldı" başlıklarıyla sunulmuş ve sunulmaya devam etmektedir. Bu haberlerde tek bir bakış açısı hakim, "imam hatipliler hariç herkes nefes alsın"... devamı için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 17 Aralık 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açıköğretim lisesi yönetmeliğinde yapılan değişiklik tüm meslek liselerini ilgilendirmesine rağmen sayılan medya organları bu değişikliğe sadece 'İmam Hatip yönetmeliği' adını koymakta, daha sonra da kendi yaptığı bu adladırmadan sonra, gerginlik ortamı meydana getirmeye çalışmaktadır.

Bu medya organlarına göre yapılan değişiklikten imam hatipliler istisna tutulmuş olsaydı sorun yoktu. Onlara göre, imam hatip lislerinde okuyanlar bu ülkenin evladı değil, onlar uzaylı yaratıklar... Oysaki imam hatip liseliler, meslek liseleri içinde yüzde 5.33'lük kesimi temsil etmektedir. Sadece bu yüzde 5'lik kesimden dolayı tüm meslek liseliler yani %95'lik kesim mağdur edilmektedir. 28 Şubat döneminden beri meslek liseliler mağdur edilmektedir. Bu nasıl bir vicdandır... Bu derece basit ve sığ bir vicdan anlayışı olabilir mi?

Burada suçlu tabiiki yüzde 5'lik imam hatipliler değildir, suçlu attıkları manşetler ile bu konuda adım atılmasına imkan vermeyen ve yapılan her değişikliği imam hatipliler kayrılıyor anlayışıyla veren medya organlarıdır.

Buradan, atılan her adımın arkasında 'imam hatip' olgusunu aramaya ayarlı medya organlarını kınamanın veya onlara daha duyarlı olun demenin bir yararı olacağını sanmıyoruz...

Biz sadece, vicdanın kabul etmeyeceği bir durumu apaçık dile getirmek istedik.

Saygılarımızla


1. Bu yönetmelik İmam Hatip Liselerinin (İHL) önünü açmak için mi yapıldı?

MESLEKİ ORTA ÖĞRETİMDE ÖĞRENCİ SAYILARI (2004-2005)

ERKEK TEKNİK GN. MD.: 448.642 (%44,80)
KIZ TEKNİK GN. MD. : 194.264 (%19,40)
TİCARET VE TURİZM ÖĞ. GN. MD.: 261.633 (%26,3)
DİN ÖĞRETİMİ GN. MD.: 96.851 (%9,67)

*** 2005 yılında 11.731 öğrenci İmam Hatip Liselerinden mezun olmuştur.

Yapılan işin adını doğru koymak gerekir. Bu yönetmelikten yararlanacak olanların % 91'i İmam Hatip Lisesi dışında kalanları kapsamaktadır. Yeni yönetmelikten faydalanacaklar,
- İlköğretimi bitiren ancak örgün orta öğretime devam etme şansı bulamayanlar,
- Genel Lise mezunu olup alan değiştirmek isteyenler,
- Meslek Lisesi mezunu öğrencilerden fark dersleri vererek Lise mezunu olmak isteyenler,
- Yüksek öğretimi bitiren ya da ayrılan öğrencilerden, istedikleri bir okul türü ve alandan,
mezun olmak isteyenlerdir.

2. Bu yönetmelikle mevcut İlköğretim okulu öğrencilerine veya İlköğretim sonunda Orta öğretimi tamamlamış vatandaşlarımıza Açık Lise yoluyla, Ortaöğretimi tamamlama zorunluluğu getiriliyor mu?

Bu yönetmelikle isteğe bağlı Açık Lise öğrenimi için bir imkân ve fırsat eşitliği sağlanmaktadır. Herhangi bir zorunluluk söz konusu değildir.

3. Bu yönetmelikten önce Meslek Lisesi mezunları Genel Lise mezunu olabiliyorlar mıydı?

1973 yılına kadar Meslek Lisesi mezunları fark derslerini sınav yoluyla vererek Genel Lise diploması alabiliyorlardı. 1973 yılında 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile Lise ve dengi okulların (Meslek Liseleri) mezunları Lise dengi sayılarak Yüksek Öğretime geçişte eşit haklara kavuşmuştur.

Ancak, 1999 yılında yapılan düzenlemeler ile Meslekî ve Teknik Lise Okulu mezunları Yüksek Öğretime geçişte dezavantajlı duruma getirilmişlerdir.

Yeniden düzenlenen bu yönetmelikle, programlar arasındaki yatay geçişler önündeki engeller kaldırılmış, Meslekî ve Teknik öğretime öğrenci akışının artması hedeflenmiştir.

4. Bu yönetmeliğin yasal gerekçesi var mıdır?

Anayasamızın eşitlik ve genellik ilkesi hayata geçirilmiştir. Ayrıca Millî Eğitim Temel Kanununun (1739) amaç ve temel ilkelerine uygun düzenlemeler yapılmıştır.

5. Bu yönetmelikle, İmam Hatip Lisesi mezunlarının sadece 2 (iki) ders alarak Genel Lise mezunu olacakları mı iddia edilmektedir?

Açıköğretim Lisesi, ders geçme ve kredi sistemine tâbidir. Sadece 2 (iki) ders alarak herhangi bir alandan mezun olmak mümkün değildir. Açıköğretim Lisesi 46 krediden 80 krediye kadar çıkmaktadır.

6. Dünyada benzer uygulamalar var mı?

AB ülkelerinin (Almanya, Fransa gibi) tümünde programlar arası geçişte bir engel yoktur.

7. Uluslararası kuruluşların bu yönetmelik düzenlemesine bakışları nedir?

AB'ne üye ülkelerin Lizbon 2010 hedefleri kapsamında temel göstergelerden birisi de 18- 64 yaş grubunun %85'inin Ortaöğretim eğitimin tamamlamasını öngörmektedir. Ülke olarak 2010 yılına kadar Ortaöğretim Kurumları mezun sayısını yakalamamız açısından Açıköğretim Lisesi uygulaması yardımcı olacaktır, AB ilerleme raporları, OECD ülke incelemesi ve Dünya Bankası raporları ile bu düzenleme hayat boyu öğrenme ilkesi çerçevesinde desteklenmek ve tavsiye edilmektedir.

8. Açık Lise uygulamasıyla Orta öğretimde kalitenin düştüğü mü iddia ediliyor?

Açıköğretim Lisesi sınavları ülke genelinde merkezi olarak yapılmaktadır. Üstelik şimdiye kadar Açıköğretim Lisesi mezunlarının Üniversite giriş sınavlarındaki başarısı Genel Lise'den aşağı değildir.

9. MEB bu düzenleme ile İHL'lere yeni imkânlar mı sunmak istiyor?

MEB'e, hiçbir iş yapmayan sadece İHL ile uğraşan bir Bakanlık imajı verilmesi son derece yanlıştır. Son bir yılda Sayın Bakanımız başkanlığında bütün Genel Müdürlerin katılımıyla 76 il 400 ilçe eğitim sorunları (30 il) taraması yapılmıştır. Ayrıca program yenileme, ücretsiz ders kitabı dağıtımı, bütün okullara internet bağlantısı sağlama, 70 bin yeni derslik yapımı, haydi kızlar okula kampanyası, eğitime %100 destek kampanyası vb. yüzlerce proje tabanlı uygulama yapılmakta, eğitim sistemi kalitesi artırılmaya çalışılmakta ve AB uyum çalışmaları yürütülmektedir. İHL bütün ortaöğretimin %3'ünü oluşturuyor.

10. MEB bu yönetmelik düzenlemesinde YÖK ile iş birliği yaptı mı?

Açıköğretim Lisesi Yönetmelik düzenlemesi Orta öğretimin yeniden yapılandırılması çerçevesinde Bakanlık yetkisinde olan bir düzenlemedir. Bu konu, 28 Nisan 2005 tarihinde İstanbul Üniversitesinin Balta Limanı tesislerinde Üniversiteler arası Genel Kurul Toplantısında YÖK yetkililerinin de hazır bulunduğu toplantıda gündeme gelerek görüşülmüştür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber