Metal işçileri grev hazırlığında

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, 12 Şubat 2014 tarihli toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını açıkladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2013 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Metal işçileri grev hazırlığında

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, 12 Şubat 2014 tarihli toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını açıkladı.

Sendika'da basın toplantısı düzenleyen Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, sözleşmenin olumsuzlukla sona ermesinin ardından Bakanlığın atadığı arabulucudan gelecek cevabı beklediklerini söyleyerek “Bu aşamada eğer arabulucuyla da anlaşma olmazsa grev aşamasına geçiyoruz. Yaklaşık 100 bin kişi bu sözleşmeden faydalanacak. Çerkezköy'de de yaklaşık 7 bin kişi bu sözleşmeyi bekliyor. MESS işveren sendikasına bağlı fabrikalar B/S/H, Arçelik ve HEMA'dır. Bu sözleşmeyi bitirdikten sonrada akabinde ferdi sözleşme yapılacak.” diye konuştu.

Ferdi sigortadan ise Türkiye genelinde yaklaşık 52 bin kişinin faydalanacağını ifade eden Koçak, “Toplamda 152 bin üyemiz sözleşme aşamasındadır. Sözleşmemizin gecikmesi bizden kaynaklanmadı. Çalışma Bakanlığı 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununu Ocak ayında çıkarttı. O yüzden bizlere bakanlıktan yetki belgesi gelmedi. 01.07.2013 tarihi itibariyle kanun çıktı. Akabinde 09.01.2013 tarihinde biz MESS işveren sendikasıyla ilk toplantımızı yaptık ve kanun olarak 60 günlük sürecimiz başladı” dedi.

İstedikleri zam hakkında da bilgi veren Murat Koçak, şöyle devam etti; “Biz iki yıllık sözleşme teklifi verdik. Birinci ilk altı aya ortalama yüzde 24 zam, birinci yıl ikinci altı aya ise enflasyon oranında artış talep ettik. İkinci yıl ilk altı aya enflasyon oranının iki puan üzerinde artış, ikinci yıl ikinci altı aya ise enflasyon oranında artış istedik. Sosyal yardımda ise birinci yıl yüzde 24, ikinci yıl enflasyon oranının iki puan üzerinde artış, ölüm yardımında ise normal ölümde 2 ay, iş kazası ölümünde de 3 aylık maaş yardımı istedik. SGK dışında bir de bireysel emekliliği istiyoruz.

Bu sisteme giren üye için işverenden her işçiye kendi saat ücretinin altı saatlik tutarında katkı istedik”

Koçak, işverenin verdiği zammı beğenmediklerini belirterek, “İşveren bize 1.yıl ilk altı ay yüzde 4.6, sosyal haklarda birinci yıl yüzde 9 zam teklif etti. İşveren esnek çalışma modelini de en üst seviyeye çıkarmak istiyor. Bu, fabrikada iş olduğu zaman işçinin fabrikaya gelip çalışacağı anlamına geliyor. Fabrika da iş ya da malzeme yoksa bizleri eve gönderecekler, maaşımızı kesecekler. İkramiyeler konusunda da senede 4 ikramiyemiz var. Bu ikramiyelerimizi maaşla birlikte alıyoruz. İşveren çalıştığımız zaman ikramiyeyi vermek istiyor. Çalışmadığımız izinli, istirahatli ve iş kazası geçirdiğimizde ikramiyelerde kesinti yapmak istiyor. Bu teklifleri bizlere sununca bizde uyuşmazlık tutanaklarımızı tuttuk ve masadan kalktık” açıklamasında bulundu.

Enflasyonun tek haneli rakamlarda seyrettiğini belirten Koçak, “Türk-İş'in araştırmalarına göre elektrik, su, doğalgaz, gıda ve giyim de yıllık artış yüzde 20-30 oranında seyrediyor. Bizler çalışanlar olarak fabrikaları seviyoruz ve bacalarımızın tütmesini istiyoruz. Fabrikaların kapanmasını istemiyoruz. Çalışanlar olarak işveren ve MESS'in uzlaşmaz tutumu bizleri üzüyor. 2012'de karlarına kar katmış, fabrikalarını büyütmüş, yeni bölümler açmış bir şekilde açıklamada bulunuyorlar. Fabrikalarını büyütsünler, yeni bölümler açsınlar, istihdam oluştursunlar, karlarına kar katsınlar ama bizlere uygun zam versinler. Çünkü bunları yaptıran bizleriz. İşvereni dev holdingler haline getirenler yine bizleriz” dedi.

MESS tarafından sunulan zam teklifinin protesto etmek amacıyla eylem yapacaklarını kaydeden Murat Koçak, “yarın saat 16.30'da Belediye meydanında olacağız. Sesimizi bir kere daha haykıracağız. Bu pastanın paylaşımından bizlerin de hakkı olduğunu söyleyeceğiz. Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir. Alın terimiz ve emeğimizden işverenden hakça pay almaktır. Yani üretmek, kazanmak ve kazandırmaktır. Bütün çalışan emekçi üyelerimizi davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber