'Dünya Romanlar Günü fitne günüdür'

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nün Türkiye'deki romanlarla ilgisi olmadığını belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2013 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Dünya Romanlar Günü fitne günüdür'

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nün Türkiye'deki romanlarla ilgisi olmadığını belirtti. Dünya Romanlar Günü'nü, 'Kışkırtmadan öte gitmeyen anlamsız ve değeri olmayan bir fitne günü' olarak yorumlayan Şallı, "Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği olarak, Dünya Romanlar Günü'nün Türkiye'de kutlanmasına karşıyız" dedi.

Şallı, yazılı bir açıklama yaparak 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nün Avrupa'da suni olarak yaratılan ve Türkiye'de yaşayan Romanlarla ilgisi olmayan bir gün olmadığını belirtti. Şenlik ve bayram havası içinde kutlanan günün aslında etnik kimliği ön plana çıkarılmak adına yaratıldığını ifade eden Şallı, yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

'DÜNYA ROMANLAR GÜNÜ KIŞKIRTMADAN ÖTEYE GİTMEYEN ANLAMSIZ BİR GÜNDÜR'

"Nazi Almanya'sında yaşayan yüz binlerce Roman, etnik soykırıma uğrayıp yok edilmişlerdir. Avrupa'da yaşayan binlerce Roman ve Çingene, sosyal ve ekonomik yönden sefalet içinde yaşayıp şiddet ve sınır dışı uygulamalarına maruz bırakılırken, 1971 yılında ilan ettikleri 8 Nisan Dünya Romanlar Günü samimiyetten çok uzaktır. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği olarak, Dünya Romanlar Günü'nün Türkiye'de kutlanmasına karşıyız.

Şenlik ve bayram havası içinde kutlanan gün aslında etnik kimliği ön plana çıkarılması adına karanlık mahfillerin oyunudur. Dini inancı olarak Müslüman olmayan Nazi Almanya'sında öldürülen 500 binden fazla Roman insanlık adına sadece anma günü olması gerekir. Edirne'de hiçbir zaman kutlanmayan, çıkış noktası Avrupa olan Dünya Romanlar Günü kışkırtmadan öte gitmeyen anlamsız ve değeri olmayan fitne günüdür.

Maalesef bazı belediyeler Romanlara şirin gözükmek ve oylarını almak için bu günün şenlik havası içinde kutlamaları yönünde destek vermekte. Bazı Roman dernek ve federasyonları konuyu tam olarak anlayamamış, yönünü ve yörüngesini şaşırmış kutlamalara yön vermektedirler. Bizim böyle günlere ihtiyacımız yoktur. Hepimiz bu ülkenin bireyleri olup, gurur ve manevi değerlerimiz olan Milli ve Dini bayramlarımızın olması bize yeter. 8 Nisan Dünya Romanlar Günü, bizlere göre fitne günüdür."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber