'Otizm Eylem Planı'nı açıkladı

Bakan Şahin, ''Artık engellilerimiz yardım istemiyor. Onlar toplumun bir parçası olmak istiyor. Hak, adalet, fırsat eşitliği temelli bir bakış açısı istiyorlar. Biz de yasamızı bu bakışa göre yeniden yapılandırıyoruz'' dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2013 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Otizm Eylem Planı'nı açıkladı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında hazırladıkları ''Otizm Eylem Planı''nı açıkladı.

2 Nisan'ın ''Dünya Otizm Farkındalık Günü'' olduğunu belirten Şahin, otizmin gerçekten fark edilmesi gereken bir durum olduğunu bildirdi.

Göreve ilk başladığında engellilerin kamuda istihdamına yönelik sınavla ilgili eleştiriler olduğunu belirten Şahin, ''Bu sınav sistemi devam ettiği sürece biri görüp, öbürü duyup, diğeri anlayana kadar diğeri yapacak'' şeklinde söylemlerin kendisine geldiğini bildirdi.

''Bu sistemle engelli birinin kamuya girmesi mümkün değil'' denilen sistemi değiştirdiklerini ve yeni bir sınav sistemini geliştirdiklerini dile getiren Bakan Şahin, engellilere fırsat eşitliği sağladıklarını söyledi. Şahin, ''Bu sınavın fırsat eşitliği sağladığını artık kapıların çok daha kolay açıldığını görüyoruz. İkinci sınavı da buradan aldığımız tecrübelerle ve eksiklikleri gidererek 2014'ün başında çok daha güçlendireceğiz, fırsat eşitliğini daha da artıracağız'' diye konuştu.

Engellilere yönelik 2005'te ilk defa çıkarılan yasanın engellileri yardım konusunda güçlendirdiğini ifade eden Şahin, ''Ama şimdi artık engellilerimiz yardım istemiyor. Onlar toplumun bir parçası olmak istiyor. Hak, adalet, fırsat eşitliği temelli bir bakış açısı istiyorlar. Biz de yasamızı bu bakışa göre yeniden yapılandırıyoruz'' dedi.

Planın içeriği

Konuşmaların ardından Otizm Eylem Planı paylaşıldı. Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan planda, toplumun tüm kesimlerinin otizm konusunda farkındalık düzeyinin artırılması ve kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi, otizmli bireylerin erken yaşta tıbbi tanılamalarının yapılması ve izleme programlarının geliştirilmesi, otizm tanısı almış çocuğu olan ailelerin bu konuda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve yönlendirilmesiyle gerekli sosyal desteğin sağlanması amaçlanıyor.

Plan ayrıca otizmli bireylerin eğitsel değerlendirmeleri, sınav düzenlemeleri ile eğitim ihtiyaçlarının karşılanması, otizmli bireylerin istihdamlarının sağlanması, çalışma hayatıyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması, otizmli bireylerin eğitimlerinde insan kaynaklarının geliştirilmesi ve erişilebilirliğin sağlanması, otizmli bireylerin ve ailelerin sosyal güvenlik, sosyal yardım ve sosyal hizmet ile toplumsal yaşama tam katılımlarının sağlanmasını amaçlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber