Aynı mezarlık 2. kez kamulaştırıldı iddiası

Aytaç Durak yolsuzluk iddialarıyla gitti, yerine gelen Zihni Aldırmaz da soruşturma ve davaların odağında. 2.5 milyona çifte kamulaştırma gibi iddialara göre Adana'nın paraları saçılmış.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Nisan 2013 08:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Aynı mezarlık 2. kez kamulaştırıldı iddiası

Adana , yolsuzluk iddiasıyla görevden alınan Aytaç Durak'tan sonra koltuğa oturan başkanvekili Zihni Aldırmaz'a yönelik suçlamalarla çalkalanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz hakkında Adana Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Aldırmaz ve 50'ye yakın bürokrat ve belediye çalışanıyla ilgili 'rüşvet, kamu kurum dolandırıcılığı ve ihaleye fesat karıştırmak' suçlamasına ilişkin soruşturma sürüyor. İddialarla ilgili olarak ayrıca İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından da inceleme başlatılırken Adana Valiliği de araştırma ve inceleme raporları hazırladı. Aldırmaz, başka suçlamalardan Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'örgüt yöneticisi olmak'tan da yargılanıyor.

İddiaları sorduğumuz Zihni Aldırmaz, hakkında soruşturma olmadığını ileri sürerek iddialara yanıt vermedi. Radikal, haber yayına girmeden bir kez daha Aldırmaz'ı aradı. Ancak basın danışmanı Doğan Gürbakar, Aldırmaz'ın ABD'de olması nedeniyle ulaşılamadığını ifade etti.

Aldırmaz hakkında devam eden soruşturmalar özetle şöyle:

Bazı kamulaştırmalarla belediye zarara uğratıldı.

Parkomat ihalesinde İntelli firmasına rant sağlandı.

Fen İşleri Daire Başkanlığı'nca 2012 yılında yapılan köprü ve yol ihaleleri 'adrese teslim' verildi.

İmara açılan Beyazevler Çamlığı ve Kışla Mahallesi ile ilgili dosyalar ortadan kayboldu.

Aldırmaz hakkındaki iddialardan 'mezarlık kamulaştırması, fondan kulüplere yardım ve özel pist' de çarpıcı dosyalar arasında.

Mezarlık çevresine 2 kamulaştırma

Büyükşehir Belediyesi görevlileri hakkında Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde de dava açıldı. Davanın konusu ise Sarıçam ilçesinde Buruk Mezarlığı'nın bulunduğu yerdeki arsaların iki kez kamulaştırılarak kamunun yaklaşık 2.5 milyon lira zarara uğratılması. 'Haksız kazanç sağlamak' iddiasıyla açılan davayla ilgili olarak iddianame ve müfettiş raporları da hazırlandı. İddianame ve raporlara göre söz konusu arsalar 1982 yılında Belediye Encümeni kararıyla 204 bin lira bedelle M. Ali Konuk, Mustafa Konuk, Ömer Konuk, Sıttıka Ciritçi, Elif Gençler, Hatice Mazı, Dudu Konuk ve Tevhide adlı kişilerden kamulaştırıldı. Ancak bu kamulaştırmanın ve ardından yayımlanan mahkeme kararının tapu sicil kütüğüne uygulanmadığını belirleyen bazı kişiler, bazı büyükşehir belediyesi görevlileri ve encümen üyeleri ile 1982 yılındaki ilk hak sahiplerinin mirasçılarından oluşan toplam 58 kişi arasında aracılık etti.

Bu gelişmelerin sonucu aynı arsalar 2011'de yaklaşık 2.5 milyon lira bedelle ikinci kez kamulaştırıldı. Müfettiş raporlarında 1982 ve 2011 yıllarında yapılan kamulaştırmaların belgelerine de yer verildi. Raporun sonuç kısmında ise belediyenin, mükerrer kamulaştırmayla 2 milyon 471 bin lira zarara uğratıldığı yazıldı.

Sporcusuz kulübe para

Belediye, belediye çalışanlarının maaşından kesinti yaparak spor kulüplerine destek amacıyla bir fon oluşturdu. Fondan kulüplere son üç yılda toplam 17 milyon 300 bin lira dağıtıldı. Ancak en çok sporcusu olmayan kulüpler faydalandı. Belediyenin 'Spor Fonu Ödemeleri Listesi' ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün gönderdiği belgelerde hiçbir oyuncusu olmayan kulüplere de para aktarıldığı tespit edildi. Belgelerdeki Akkapı Spor Kulübü'nün 10 futbolcusu bulunuyor. İlk 11'in bile kurulamadığı takımdaki futbolculardan üçü kadın. İddialara göre Aldırmaz, mahalle muhtarlarına ve yakınlarına kulüp kurdurarak bu fondan yararlandırdı ve bu şekilde kamuoyu desteği almaya çalıştı.

Adana'da son üç yılda 48 amatör kulüp kuruldu. Yerel bir gazete patronunun kurduğu Güney Yıldızı Kulübü de 155 bin lira almış. Yardım alan kulüplerden bazıları: Huzurevleri Birlik (Oyuncusu yok): 64 bin TL, Seyhan Fatihspor (Oyuncusu yok): 140 bin TL, Adana Gençlerbirliği: 868 bin TL, Kazım Karabekir (Oyuncusu yok): 55 bin TL, Yüzüncü Yıl (Oyuncusu yok): 64 bin TL

'Fon parasıyla ev al'

Yardım alan kulüplerden Adana Gençlerbirliği Spor Kulübü ile ilgili fondan yapılan yolsuzluk telefon dinlemelerine de takıldı. Adana Kent Konseyi Başkanı ve aynı zamanda Zihni Aldırmaz'ın yeğeni olan Cengiz Dinçer ve Gençlerbirliği Başkanı'nın eşi Fatoş Köktürk arasında geçen görüşme şöyle:

Dinçer: Merhaba bacım. Ben sana söylüyorum, buraya bir fon ayırdık. Diyelim ki 30 verdik. Bunun 10'unu bir kenara ayıracan, ev alacan, kalan 20'siyle de kulübü idare edecen...

Kişiye özel uçak pisti

Zihni Aldırmaz hakkındaki müfettiş raporlarına, bir işadamı için yaptırılan özel uçak pisti de girdi. Rapora göre belediye kaynaklarıyla 950 metrelik pist ve ara yollar yapıldı. Tarlaların ortasındaki pist için 7.3 kilometrelik yol asfaltlandı. Raporda uçak pisti için Genelkurmay Başkanlığı'ndan olumlu görüş alınmadığı, ilgili bakanlıklardan da izin belgesinin olmadığı vurgulandı. Maliyet hesabına göre pist için 373 bin, yol için de 489 bin lira olmak üzere toplam 861 bin lira harcama yapıldı.

Pist ile ilgili olarak soruşturma açılması üzerine işadamı, belediyenin banka hesabına 205 bin lira yatırdı. Raporda bu ödemenin soruşturmadan kurtulmak için gerçekleştirildiği belirtilerek, “Yapılan ödemeye rağmen 656 bin 441 lira kamu zararı oluşmuştur” denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber